Unde-i uichendistul? În Anglia, cu Laurenţiu Blaga (II)

5 aprilie 2010   La centru şi la margine

Halta lui Shakespeare

Localitatea de obîrşie a Marelui Will este aşezată în mijlocul Angliei. Coborîm în staţia de tren, un fel de haltă, dar cu rezonanţe istorice. Din gară pînă la Shakespeare Center faci cam cinci minute de mers pe jos. Toate drumurile duc la… Shakespeare. Strada Shakespeare îşi aşteaptă vizitatorii cu casa Shakespeare, ceainăria Shakespeare, giftshop-ul Shakespeare, pub-ul în care, zice-se, şi-ar fi băut minţile marele Will. Totul duce înspre Shakespeare.

Shakespeare giftshop

Firesc, intrăm în giftshop. Ne gîndim la cadouri pentru cei de acasă. Nişte vederi, în serie ce-i drept, dar sînt vederi, un cadou drăguţ. Sau, mai bine, un tricou cu chelia lui Shakespeare. E numai 10 lire. Dar sînt toate la fel. Toate 20, pe mărimi, aceeaşi culoare. Un breloc cu chipul lui Shakespeare. Un mulaj de plastic. Zeci de capete Shakespeare la 1 liră. Şosetele Shakespeare. Totuşi, nu ne lasă sufletul să ne băgăm aşa, picioarele, în faţa lui. Aşa că renunţăm şi trec strada la magazinul de ceaiuri şi cafea. Cumpărăm trei cutii de ceai cu 7 lire. Şi una de cafea. Pentru întrebuinţare proprie. Şi cum foamea ne-a dat tîrcoale, am intrat într-un pub extrem de primitor unde am încercat cîte o porţie de „fish and chips“ cu cîte un Pepsi. Deschiderea am făcut-o cu o porţie de „nachos“. Toată distracţia ne-a costat 48 de lire.

Teatru

Stratford Upon Avon se leagă de numele lui Shakespeare. Aşadar, nu puteam să nu mergem şi la Royal Shakespeare Company şi să aruncăm o privire la Teatrul Swan.

Londra

● Expoziţie Dali, 14 lire pentru două persoane. De altfel, programul „2 for 1“ este o găselniţă interesantă a circuitului turistic londonez. În timp ce oamenii se îngrămădeau să plătească 14 lire pentru o tură în cabina celebrului London Eye, noi am profitat de ocazie şi am văzut o expoziţie inedită Salvador Dali.

● Shaftesbury Premier London Paddington Hotel, 89 lire – 5 lire garanţie returnată la checkout. Aproape de Hyde Park. O cameră mai mică decît o cabină de vapor. Nu puteai să te mişti în jurul patului. În schimb, auzim dulcele grai moldovenesc: „Mihaelo, adu şi tu cearşafurile alea“. Era clar: forţa de muncă românească a ajuns şi în inima Londrei. – Traversăm Hyde Park şi ajungem la Palatul Buckingham. Schimbarea de gardă de la palat.

● Buluc de oameni şi, implicit, de limbi vorbite în acelaşi timp în jurul gardului de la Palatul Buckingham. Luăm trenul spre Crawley, o suburbie a Londrei, aproape de aeroportul Gatwick. Ne cazăm la The Grange Hotel – Crawley, 35 lire/noapte camera dublă. Spaţioasă, dar nu se poate încuia uşa pe dinăuntru. Încercăm la restaurantul hotelului o specialitate indiană: ceva miel cu sos foarte iute. Stingem cu bere. Total 25 de lire. A doua zi pornim spre România.

● Tragem linie şi calculăm: o săptămînă pe meleaguri cu gazon englezesc, cinci oraşe văzute. Total cheltuieli: 4000 de lei, cu biletele de avion incluse, transport, cazări, papa şi cumpărături. Transportul dus-întors Londra-Oxford-Worcester, pentru două persoane, 58 de lire. Se dau reduceri mari pentru opţiunea dus-întors. Se mai dau reduceri pentru grupuri de la trei persoane în sus.

Mai multe