Lucruri mici cu bucurii mari care-ţi înveselesc inima
(continuare din nr. trecut)
(andreea.natalia@yahoo.com)
1) Să mă-ntîlnesc în cotul uliţei cu toate sfătosbabele de la bunica din sat, să le privesc ducîndu-şi mîinile la gură cu mirare „tiii, da’ ce mare te-ai făcut!“, apoi să caut în şorţurile, strînse boţ, miresme de poale-n brîu, vărzări calde, cozonac domnesc şi pîine crescută pe vatră.
2) Dacă hohoteşte cuptorul, eu de ce n-aş zîmbi? Coşcogeamite bucata de slană înfiptă-ntr-o beldie de stejar, colţunii la uscat pe sobă, vinul fiert în cana smălţuită şi lemnele gureşind întru scrumire.
3) Să-mi dezleg cîinele din zgarda aducerilor-aminte, să-mi scot hămăitul din suflet şi să ne înţănţoşim amîndoi pe bulevard făcînd cu ochiul gulerelor de jder, cuşmelor din blană de vulpe şi cizmuliţelor din piele de crocodil.
4) Să-mi dănţuiască gîndurile-n horă: cu surtuc, cămeşă împistrită cu măiestrie, desagă plină cu pelin şi opinci săltăreţe.
5) Tălpile goale bătucind pămîntul.
6) Să mă las pe spate într-un cîmp cu maci, braţele-mi cuprinzînd tot cerul.
7) Bucurie orăşenească: domn săltîndu-şi pălăria de pe creştet, dăruind politeţuri unei dame aflate-n trecere pe stradă.
8) Bucurie de şoim al patriei: o pungă cu pufarine, trei grisine aruncate-n cutia scofîlcită şi ciungă patriotică molfăită pe cartelă: un sfert de lamă eu, alt sfert Ilinca (fetiţa vecinului de la parter) şi jumătatea rămasă musai pentru gemenii Popescu (au cireşe la schimb).
9) Bucurie cu ochelari de cal: să-i dau vieţii să mănînce jăratic şi să-mi transform sentimentalismul mîrţogărit într-un bidiviu falnic.
10) Bucurie cu tutu: zburdălnicie prin magazine, sacoşe pline de ţarţamuri muiereşti.
11) Bucurie cu şotron: timp liber berechet, rîset pe buze, carte pe genunchi şi greierii muncind de zor s-avem concert de cameră.
12) Prieteni vechi la telefon.
13) Mama făcînd gogoşi, tata boscorodind-o cuminte din pridvor.
14) Să mă uit iar şi iar la Desculţ în parc, gîndindu-mă pentru a mia oară că umorul acelor vremuri este de neegalat.
15) O după-amiază cadrilată cu lornionul pe nas într-o librărie-ceainărie. Fie vorba între noi, un strop de rom în apa cu buruieni n-ar strica.
16) Tocuri aruncate şi plimbări lungi.
17) Cum mă vezi şi cum te văd, storuri trase, pick-up adus din pod, vrafuri de discuri pe măsuţă şi Bădăranii lui Carlo Goldoni.
18) Să scriu poveşti cu speranţa că a fost odată ca niciodată mai este încă.
19) Să mîngîi îmblăniţii şi împenaţii firii, miaunindu-mă şi cucurigindu-mă alături de ei.
20) O dimineaţă întreagă cu Seinfeld şi Copiii de la 402.
21) Să-mi întîlnesc foştii colegi şi să ne vizităm şcoala.
22) Două portocale, un măr şi o ploaie de frişcă peste ele.
23) Să şed pe o buturugă în grădină. Bondarii bîzîie nepretenţios în juru-mi ş-atunci de ce mi-ar da natura jilţ?!
24) Oameni dragi cu planuri zmeieşti şi gînduri făt-frumoase.
25) A 25-a bucurie e imensă, n-o pot împărtăşi.:)
(atcristescu@yahoo.com)
1) Sîmbătă/duminică dimineaţă, din primăvară pînă-n toamnă, pe terasa căsuţei din Cîmpina, în „china“ de la bunici şi citind Revista. (Apropos de numărul despre starea limbii române, aştept un autodenunţ – de onoare – din partea tuturor colaboratorilor dvs. care, sub protecţia anonimatului (sic!), continuă, cu o perseverenţă mic-socialistă să scrie, greşit, Cîmpina! Propun, ca pedeapsă, să-i scrie fiecare, de cîte o sută de ori, corect, numele.)
2) Faulkner (Ursul, Sartoris ş.a.), recitit din cînd în cînd, în fotoliu, seara. Pe fundal sonor: cele 6 sonate pentru violoncel solo de Bach, pe vinil cu hîrîiturile de rigoare, cu Daniil Şafran (cine îşi mai aminteşte de recitalul său de la Ateneu, anii ’70 să fi fost?). Dar şi Viaţa (care mereu) e în altă parte a lui Kundera, Pămîntul apelor lui Swift (Graham) etc.
3) Leonard Cohen, pentru tot ce-mi spune, într-o neîntreruptă litanie, de aproape 40 de ani. (Primul său concert la Bucureşti, în care am stat lipit de scenă în toată partea a treia, printre picături de ploaie, respirîndu-l, îl trec în rîndul Marilor Bucurii ale vieţii mele.)
4) Întîlnirea întîmplătoare şi din ce în ce mai rară, a „prietenilor“ din tinereţe: Wajda, Forman, Menzel, Kachyna şi mulţi, mulţi alţii din Est. (Mai spune ceva, cuiva, azi, O căruţă pentru Viena, la sfîrşitul căruia, în sala Studio a Cinematecii, prin ’60 şi ceva, cei cîţiva spectatori au aplaudat? Întrebare provocatoare: aţi fost acolo, că eu am fost la acea Lumina intimă a lui Passer amintită de dvs. acu’ cîteva numere.)
5) Rugby din campionatul englez (din păcate doar la TV), pentru atmosfera de familie din tribune şi fair-play-ul din teren. Merg, la o adică, şi Six şi Tri Nations, Super 14 ş.a.
6) Bananaiala, la volan, fără program, prin Tirol, cu o bere Kaiser dark la finele mesei într-o Gasthaus cu patină, de unde nu-ţi mai vine să pleci.
7) Chiar prilejul de a răspunde la astfel de invitaţii
8) ş.a., cărora le cer iertare de a nu le fi citat, poate data viitoare!