Gîndeşte altfel
Think Outside The Box (think.hotnews.ro) este „o iniţiativă HotNews.ro, cu sprijinul Tuşnad“ şi are două tendinţe principale: o tendinţă urbană şi o alta „verde“. De fapt, e un site de opinii, reportaje, interviuri şi comentarii inteligente care şi-a format într-un timp relativ scurt proprii săi cititori, alţii decît cei care îşi dau cu părerea pe HotNews. În general, cititorii TOTB scriu doar atunci cînd au într-adevăr ceva de spus, aşa că ideea de „a comenta“ un articol capătă în sfîrşit un sens (inclusiv datorită faptului că aici vorbim despre articole, şi nu despre ştiri) şi trece de limitele unei simple pălăvrăgeli pe net. Aşadar, aproape toate articolele publicate pe TOTB au un feedback decent care reuşeşte să le pună în valoare. Dincolo de aceste aspecte legate strict de interactivitate (recunosc, am o problemă cu „datul din gură“ aiurea, pe net!) pe TOTB ai într-adevăr ce citi – texte cu stil, cu dileme, cu o abordare modernă, iar site-ul în sine te invită la mai mult decît doar să-l „frunzăreşti“ (apropo, cred că ar putea să funcţioneze şi în varianta print şi ar fi o revistă inedită într-un peisaj ori prea glossy, ori prea tabloidizat, aşa că le dau de gîndit celor de la „Tuşnad“, poate şi altora!)
Am citit, printre altele, pe Think Outside The Box:
● „The Caveman Project“ şi experimentul lui Magor Csibi care a început prin luna ianuarie. Nu şi-a propus să trăiască exact ca un om preistoric, însă a renunţat treptat la dependenţe şi la o ipostază atît de iubită de români, în general – cea de consumator, pornind de la lucruri simple, cum ar fi să adune în mijlocul camerei tot gunoiul pe care „l-a produs“ într-o singură zi şi să tragă de aici o concluzie. „Probabil dacă nu aş arunca gunoiul o săptămînă întreagă şi aş trăi în stilul meu vechi de viaţă, ar deveni dificil să folosesc casa mea pentru altceva decît pentru depozitarea deşeurilor“, scrie Magor. Pe la jumătatea experimentului, Magor a început să se obişnuiască cu noul său stil de viaţă („Dacă în primele săptămîni apa caldă, alimentaţia şi lipsa frigiderului mi-au cauzat inconveniente majore, în aceste zile problemele s-au mutat din sfera nevoilor primare, în cea a nevoilor secundare“), iar acum e pregătit să dea „leapşa“, posibil unei cave(wo)man.
● „Pro şi contra“, cu doi invitaţi, care dezbat săptămînal o temă de actualitate, aplicată (Este presa o ramură a industriilor profitabile sau e mai mult decît atît?) sau una de „bun simţ“ (Cît de greu este să spui mulţumesc?). Invitaţii îşi împart între ei rolurile, pro şi contra, cititorii votează. Ca un remember al evenimentelor de la Tîrgu Mureş, din martie 1990, Smaranda Enache, Adrian Moişoiu, Adam Gabor şi Demeter Szilard sînt „faţă în faţă“ pentru a răspunde la întrebarea: Există un conflict real între români şi maghiari, în România? (63% dintre cititorii TOTB cred că „nu“).
● „Urban Heroes“, despre Stephanie Roth (care îşi merită cu adevărat acest statut, după implicarea ei în cazul Roşia Montana şi nu numai) şi despre alte personaje mai mult sau mai puţin „urbane“, care gîndesc „în afara cutiei“.
● „Legende urbane“. Vei afla dacă suferi de „sindromul picioarelor neliniştite“ (adică de ce bîţîi din picior, fără a fi neapărat nervos) sau dacă mai merită să foloseşti cuptorul cu microunde. Americanii au ajuns la concluzia că doza de suc e mai periculoasă decît colacul de la WC, aşa că, pentru a fi siguri că nu vă otrăviţi, nu beţi direct din doză, ci turnaţi-vă sucul în pahare. Pentru ouăle chinezeşti, fabricate de mîna omului, e nevoie doar de carbonat de calciu, amidon, răşină, gelatină şi alumină („reţeta“ poate fi urmărită pas cu pas, prin intermediul fotografiilor, în cazul în care aveţi de gînd să încercaţi aşa ceva acasă).
● „Interviuri şi întîlniri online“. Despre filme documentare, despre Festivalul One World Romania, dar şi despre cum se poate curăţa România de gunoaie într-o singură zi.