Turneul secret de la Amsterdam  

6 august 2019   Dileme on-line

Azi, cînd toată lumea se luptă să ajungă în față, să facă pe net cît mai multă vîlvă, să apară instant în transmisiuni și pe Google, mai rar întîlnești un turneu așa discret precum cel de la Amsterdam. Prea puțini au știut de locație sau de data acestuia, deși pe lista invitaților sînt nume grele. Jucătorii nu au vorbit de el, presa nu i-a făcut publicitate. Nu s-au pus bilete la vînzare, poți intra ca spectator numai pe bază de invitație. Partidele nu sînt transmise pe internet, așa cum e norma curentă. Un turneu ”privat”, cum i s-a spus.

Și cine își permite să aducă după-amiaza la el în sufragerie (metaforic spus, competiția se desfășoară la hotelul Waldorf Astoria din Amsterdam) șahiști precum foștii campioni mondiali Viswanathan Anand și Vladimir Kramnik, dar și jucători de top precum Grischuk, Svidler, Gelfand, Giri, Nepomniachtchi sau Bareev? Nu putea fi decît un rus excentric, Ilya Levitov, un om de afaceri care a mai fost implicat în organizarea de turnee în calitate de membru în conducerea federației ruse de șah.

În plus, Levitov are și meritul de a-l fi scos din hibernarea voluntară pe Kramnik, care își anunțase retragerea din activitatea competițională. Recluziunea se pare că i-a priit. Odihnit și relaxat, Kramnik a cîștigat turneul de blitz din deschidere, la egalitate cu Anand, pe care însă l-a învins în partida directă. Cu alte cuvinte, bine că mai sînt și turnee secrete în care ”tînărul pensionar” Kramnik să accepte să joace la nivel înalt, anonim și de plăcere!

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 167 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 166 de data trecută: 1. Dh5! Te1 2. gxf3 urmat de mat.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: O locație ”discretă” pentru un turneu de șah: Hotel Waldorf Astoria din Amsterdam.

Mai multe