Turnee la zi: Norway Chess

4 iunie 2018   Dileme on-line

Norway Chess a devenit unul dintre turneele mari ale anului competițional la șah, în rînd cu cele de la Londra sau Saint Louis. El s-a consacrat după ce Magnus Carlsen a devenit campion mondial iar șahul s-a transformat într-un fel de sport național în Norvegia, cu spații mari în televiziune și presa scrisă, pe paliere comparabile cu fotbalul și tenisul de la noi. În ce privește trupa aliniată în turneu, e destul de menționat că exceptîndu-i pe Giri și Kramnik, în Norvegia sînt toți jucătorii din Top 10 mondial.

La Stavanger, orașul gazdă al turneului, joacă acum nouă șahiști. Inițial însă, concursul avusese zece jucători, dar după trei runde, chinezul Ding Liren a căzut de pe bicicletă, și-a fracturat șoldul și a fost operat. El n-a mai putut participa la competiție, așa încît cele trei remize pe care le-a făcut au fost anulate. Au apucat să joace cu el Nakamura, Vachier-Lagrave și Anand, iar restul (Carlsen, Caruana, Karjakin, Mamedyarov, So, Aronian) au acum cîte o zi liberă.

După șase runde, pe primul loc e Carlsen, cu 3,5 puncte (două victorii, o înfrîngere - la So - și trei remize). Una dintre victoriile lui este la Aronian, dar cealaltă - mai important - a fost repurtată contra lui Caruana. Se știe, la toamnă, la Londra, Carlsen și Caruana vor juca un meci pentru titlul mondial la șah, iar partida de la Stavanger este ultima pe anul acesta dintre cei doi înaintea marii înfruntări din noiembrie. Per ansamblu, în preliminarii așadar e 1 - 1; Caruana a cîștigat detașat în aprilie turneul de la Karlsruhe/Baden-Baden, înaintea lui Carlsen, în schimb norvegianul l-a bătut acum, la Stavanger, în ultima partidă directă dintre ei de dinainte de meci. E de așteptat ca înfruntarea din noiembrie să fie la fel de strînsă precum o arată deja scorul preliminar.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 112 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 111 de data trecută: 1. Dc7! și negrul nu poate împiedica 2. Db8+! Txb8 3. Cc7#. Astfel, la 1… Nxa6 urmează 2. Dxa7# iar la 1… Txa6 2. Dxb7#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Șahistul chinez Ding Liren în runda a treia - și ultima pe care a mai jucat-o la Stavanger 2018. Credit: norwaychess.no.

Mai multe