Turnee la zi: Campionatul pe echipe al Rusiei de la Soci

8 mai 2017   Dileme on-line

Turnee la zi: Campionatul pe echipe al Rusiei de la Soci

Ce fel de echipă de șah e cea în care, la masa patru, joacă nimeni altul decît Alexander Grischuk, de trei ori campion mondial la blitz? Sau cînd la masa trei e Anish Giri, fost jucător de top 10, cîștigător în aprilie al puternicului open de la Reykjawik? Dar cine e la prima masă în această echipă dacă la masa doi joacă Mamedyarov, care a dominat categoric, tot luna trecută, elita mondială strînsă la Memorialul Gashimov de la Shamkir, Azerbaidjan? Cum cine, nimeni altul decît fostul campion mondial Vladimir Kramnik, numărul patru mondial!

Am descris-o pe „Siberia – Sirius”, trupa care a preluat ferm, cu patru victorii din patru, conducerea în campionatul rusesc pe echipe de la Soci, aflat în plină desfășurare. Nu-i vorbă că și în celelalte echipe joacă alți șahiști pe care nu ai ști cum să-i ierarhizezi la mese. Practic, în jumătate din cele opt echipe participante și jucătorul de la ultima masă are peste 2.600 de puncte Elo. Spre comparație, România are doar trei astfel de jucători cu Elo de peste 2.600 (marii maeștri Lupulescu, Pîrligras și Vajda).

Principalul marcator al „Siberiei” a fost tot Mamedyarov. El a cîștigat toate cele trei partide jucate, împotriva lui Riazantzev (Elo 2661), Vitiugov (2729) și Najer (2679). Cu aceste victorii, dar și cu cea din turneul de la Shamkir, Mamedyarov urcă în live rating list pe locul 7, cu 2.793 de puncte Elo, după Aronian, dar înaintea lui Nakamura și Anand. E de înțeles dacă pe adversarii echipei lui Mamedyarov and Co., înainte de meci, îi mai străbate cîte un fior rece, siberian.

Chestiunea este însă că, deși atît de solidă, echipa „Siberiei“ și-ar putea găsi totuși și ea nașul. Dacă nu în campionatul rusesc, atunci în alt campionat pe echipe, și mai puternic, și anume în cel german. De pildă, la OSG Baden-Baden, în care la prima masă e Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave la a doua, Levon Aronian și Viswanathan Anand la următoarele. Așa că uneori în șah Crivățul mai bate și dinspre Germania către Rusia. Iar cei mai buni șahiști români ai momentului, Lupulescu și Pîrligras, pomeniți mai sus, joacă tot în Germania, la „SG Trier“ - dacă nu îl punem la socoteală și pe Dieter Nisipeanu, care nu mai e legitimat în România, și care joacă la „USV TU Dresda“.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 58 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii „În alb și negru“.

Soluția diagramei 57 din numărul trecut: 1. Cxe6! gxh5 (sau 1... Dxh5) 2. Cg7++ Rd8 3. Te8+. La 1... fxe6 urmează 2. Dxd5 și negrul pierde dama (nu merge 2... exd5 pentru că pionul e legat).

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Fostul campion mondial Anatoli Karpov (în stînga) și Alexander Grischuk (în dreapta), chibițînd partida lui Vladimir Kramnik (în cămașă albastră) cu Alexei Shirov, campionatul pe echipe al Rusiei, Soci, 2017.

Mai multe