Ţara unde puii de tigru umblă liber prin şcoli

4 februarie 2019   Dileme on-line

Dacă echipa olimpică de şah a României ar cîştiga o excursie în India, la Chennai (fostul Madras din vremea britanicilor), i-aş recomanda să aibă multă grijă pe unde ajunge, căci oraşul e plin de pericole şahiste. Mai ales i-aş spune să fie în alertă dacă trece pe lîngă vreo şcoală Velammal (sînt peste 20 în tot oraşul). De ce? Pentru că e posibil ca proful de sport să fluiere o dată în curtea şcolii şi să adune cîţiva băieţi de 12-13 ani cu care să pună în pericol şi chiar să învingă echipa olimpică de şah a României. Da, o şcoală generală din Chennai, India, dispune la ora actuală de doi mari maeştri la şah şi de cîţiva maeştri internaţionali. Închipuiţi-vă cum e să joci acolo un blitz în recreaţie....

Iată-i pe puştanii – mari maeştri. V-am mai spus de Praggnanandhaa (13 ani), mare maestru la 12 ani şi zece luni, maestru internaţional la 10 ani şi zece luni. Anul acesta, a fost invitat să joace în turneul B de la Wijk aan Zee. Dar Praggu, cum e strigat la şcoală, nu a apucat să se bucure prea mult de postura de cel mai tînăr mare maestru din lume. L-a detronat chiar colegul lui de şcoală, Gukesh Dommaraju, care, pe 16 ianuarie, la 12 ani, şapte luni şi 17 zile a devenit cel mai tînăr mare maestru din istorie (cu doar 17 zile mai mult decît fostul şalanger la titlul mondial, Sergei Karjakin, al cărui record absolut stabilit în 2002 încă rezistă. În acest clasament, actualul campion mondial Magnus Carlsen, şi el un fost copil minune, a ajuns pe locul 7).

Dacă îi mai punem la socoteală şi pe alţi mari maeştri de la Velammal School, dar care au depăşit vîrsta gimnaziului, atunci chiar am putea obţine o echipă olimpică constînd dintr-un full de mari maeştri de la aceeaşi şcoală. Este vorba de Aravindh Chithambaram, mare maestru din 2015, şi de Karthikeyan Murali, mare maestru din 2014. La 20 de ani, Karthikeyan Murali tocmai a ieşit pe locul doi în puternicul open din Gibraltar, cu opt puncte din zece. Printre alţii, în Gibraltar el l-a învins pe Maxime Vachier-Lagrave, numărul 7 mondial (în vreme ce, spre comparaţie, Bogdan Deac, 17 ani, reprezentantul României în turneu, a avut şase puncte).

Şi aceştia sînt doar jucătorii de la o şcoală. După cum vă puteţi lesne închipui, în India mai sînt şi alte şcoli, inclusiv din acestea periculoase pentru echipa noastră olimpică. Avînd în vedere cele spuse, nu e de mirare că India domină în competiţiile mondiale de şah de juniori. De exemplu, numărul 1 mondial la categoria „Sub 11 ani” este Raahil Mullick; campion mondial la categoria „Sub 12 ani” este Gukesh Dommaraju, menţionat anterior; numărul 1 mondial la categoria „Sub 13 ani” este Praggnanandhaa, iar numărul 1 mondial la categoria „Sub 14” este Nihal Sarin. Clar, nu?

Există o explicaţie simplă pentru acest avînt al şahului indian. Ea se cheamă Anand. Gukesh s-a apucat de şah în febra meciului Anand – Carlsen din Chennai, din 2013. Anand însuşi – sau „Tigrul din Madras”, cum i s-a spus – e din Chennai, unde sînt mobilizaţi elefanţii şi e primit ca un zeu hindus de cîte ori se întoarce acasă. Într-o ţară în care auzeai doar de jucătorii de crichet, Anand a făcut istorie, ajungînd în manuale. Chiar dacă nu mai e campion mondial, Anand continuă să inspire generaţiile tinere de indieni, prin ce a făcut – şi prin ce încă mai face.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 142 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 141 de data trecută: 1. Ch4! Dxh4 2. Txg6 Dd8 (la 2… Rg8 3. Txg7+ Rxg7 4. Cf5+ urmat de 5. Cxh4) 3. Txh6++! Rg8 (la 3… Rxh6 4. Cf7+ Rh5 5. Df5+! Rh4 6. g3#) 4. Dh7+ Rf8 5. Df5+ şi negrul cedează. La 5… Rg8 (e7) urmează 6. D f7#.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: de la stînga la dreapta, numărul 1 mondial la categoria „Sub 11 ani” Raahil Mullick, numărul 1 mondial la categoria „Sub 12 ani” Gukesh Dommaraju, numărul 1 mondial la categoria „Sub 13 ani” Rameshbabu Praggnanandhaa şi numărul 1 mondial la categoria „Sub 14” Nihal Sarin, toţi din India. Sursa: Oskar Stobez Blazquez/ Sunway Sitges 2018.

Mai multe