Ricoșeuri

7 ianuarie 2020   Dileme on-line

Ce legătură are campionatul mondial de șah rapid și blitz, încheiat la Moscova la sfîrșitul anului, cu uciderea generalului iranian Soleimani la Bagdad, săptămîna trecută? Aparent, nici una, în afară de faptul că sînt două evenimente relativ recente. Și totuși, ambele au în fundal aceeași tensiune între Iran, pe de o parte, și Statele Unite și aliații lor occidentali, în special Israelul, pe de altă parte.

Probabil știți din relatările de presă - sau măcar din Dilema veche, de aici - că norvegianul Magnus Carlsen a cîștigat campionatul mondial de șah rapid. Dar știți cine a fost pe locul 2? Îl cheamă Alireza Firouzja și e iranian. Împreună cu Parham Maghsoodloo și Amin Tabatabaei a format pînă de curînd o „falangă persană” formidabilă în șahul mondial. În ultimii ani, Iranul - patria șahului, se spune - a devenit o forță. De exemplu, în martie, la Cupa Mondială pe națiuni, echipa iraniană s-a clasat a șasea, după „marile puteri” Rusia, SUA, China, India și Anglia, dar înaintea altor adversari consacrați, cum ar fi Azerbaidjanul, Suedia sau Kazahstan. Numai că falanga s-a spart, din considerente politice. Federația iraniană de șah le-a interzis jucătorilor ei să joace împotriva evreilor. Embargoul a mers pînă într-acolo încît celor trei nu li s-a permis să meargă la Moscova, la campionatul mondial de șah rapid și blitz. Maghsoodloo și Tabatabaei s-au conformat, Firouzja, nu. Și astfel, adolescentul de 16 ani a jucat în Rusia fără steagul național care stă de obicei pe masă în timpul partidei.

Boicotarea întrecerilor sportive de către unele țări nu e nouă. Se întîmpla frecvent în timpul Războiului Rece, și se întîmplă și azi. De exemplu, americanca Nazi Paikidze (născută în Georgia) a boicotat, cu sprijinul federației sale, campionatul mondial de șah feminin din 2017, ținut la Teheran. Ea protesta atunci împotriva codului vestimentar impus de gazde, care însemna obligativitatea purtării hijab-ului de către șahiste în timpul jocului.

Potrivit șefului federației iraniene de șah, Firouzja ar fi spus că vrea să se transfere în echipa Franței - unde e stabilit în prezent - sau în cea a Statelor Unite. Dezertarea la inamicul major ar risca să pară o sfidare din partea lui, dar americanii s-au specializat în astfel de achiziții, prin care le-au ajuns recent în curte Caruana și So. Așa că nu m-ar mira să îl văd și pe Firouzja cu steagul american la masa de joc. Meciul SUA - Iran se joacă și pe tabla de șah. Asistăm iar, ca întotdeauna, la o mișcare de ricoșeuri politice. De pildă, trecînd pe alt plan, dar nu prea departe: să nu îmi spuneți că excludeți complet că acutizarea tensiunilor dintre Teheran și Casa Albă, concretizată brusc prin moartea generalului, nu are nicio legătură cu procesul de suspendare a președintelui Trump declanșat la Washington.

Între timp, Firouzja își continuă periplul extra-iranian. La Moscova, după campionatul de șah rapid, a urmat cel de blitz, unde s-a clasat pe locul șase. Putea chiar să îl bată pe Carlsen, cu trei pioni în plus într-un final de nebuni de culori diferite, dar a pierdut la timp. Firouzja merge apoi la prestigiosul turneu de la Wijk aan Zee, care începe sîmbătă. Este probabil cel mai important concurs al său de pînă acum, aici urmînd a-i întîlni, printre alții, pe Carlsen, Caruana, Giri, So, Anand, Duda, Artemiev sau Xiong. În ciuda ricoșeurilor inevitabile, Firouzja deci joacă șah. Așa și trebuie.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 189 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 188 de data trecută: 1. Da1! și orice turn ar muta negrul, albul l-ar captura cu mat. De exemplu, 1… Th6+ e urmat de 2. Txh6# pentru că pionul negru e legat și nu poate lua pe h6.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Start de partidă între Carlsen (stînga) și Firouzja, Moscova, decembrie 2019. Sursa: Lennart Ootes/ wrbc2019.com

Mai multe