Remember 2016
Poate că Viktor Korcinoi a fost personalitatea cea mai importantă din lumea șahului care ne-a părăsit în 2016. S-a întîmplat pe 6 iunie, iar știrea a făcut rapid turul agențiilor de știri. Născut pe 23 martie 1931, Viktor Korcinoi a fost multiplu candidat la titlul mondial, fiind principalul adversar al lui Anatoli Karpov în anii ‘70 ai secolului trecut. Activitatea șahistă din fosta Uniune Sovietică a fost intens politizată, așa încît fuga lui din țară l-a transformat într-un șahist dizident fără voie. Șahul a fost pentru el un mod de a cunoaște viața, iar povestea vieții lui a fost relatată pe scurt și în Dilema Veche.
Tot în acest an a plecat dintre noi și marea șahistă româncă Elisabeta Polihroniade (24 aprilie 1935-23 ianuarie 2016). Campioană națională în mai multe rînduri și promotoare a șahului atît înainte cît și după 1989, Elisabeta Polihroniade este probabil cel mai cunoscut nume al șahului feminin românesc. Prezent recent la Turneul Regilor, Anatoli Karpov a spus că modul cel mai potrivit de a-i cinsti memoria este de a-i duce mai departe proiectele.
În aprilie, scriam aici despre Matusalemii șahului, prilejul fiind dat și de faptul că Mark Taimanov (7 februarie 1926-28 noiembrie 2016), unul dintre cei mai longevivi șahiști, devenise nonagenar. În noiembrie însă el a încetat din viață, lăsînd în urmă o carieră de excepție. Unul dintre cele mai cunoscute momente legate de Taimanov rămîne înfrîngerea cu 6-0 în fața lui Bobby Fischer, în 1971, după care sovieticii mai că nu l-au întemnițat. Dar mai puțini știu că Mark Taimanov a fost și actor și pianist și că la 78 de ani, la cea de-a patra căsătorie, a devenit și tatăl unor gemeni.
Mark Dvoretsky (9 decembrie 1947-26 septembrie 2016) a fost unul dintre cei mai cunoscuți antrenori la șah. Printre cei pe care i-a îndrumat se numără numeroși campioni mondiali sau șahiști de top: Garry Kasparov, Viswanthan Anand, Veselin Topalov, Evgeni Bareev, Victor Bologan, Loek van Wely și mulți alții.
Șahul din Rusia a pierdut anul acesta doi tineri de mare valoare, abia trecuți de vîrsta junioratului. Ivan Bukavshin avea 20 de ani și opt luni cînd, pe 12 ianuarie 2016, a suferit un atac cerebral fatal. Ivan Bukavshin era unul dintre cei mai talentați șahiști din noua generație, cîștigător în 2015 al Cupei Rusiei, cu un Elo impresionant de 2.658 de puncte (campionul nostru național are 2.605 puncte). Un alt tînăr șahist rus, tot în vîrstă de 20 de ani, Urii Eliseev, a murit în noiembrie. Amator de parkour, el a căzut de la etajul 12 al unui bloc moscovit în care locuia. Avea un Elo de 2.614 de puncte și era numărul 212 în lume.
Ca să închei în notă optimistă, spun însă că rămîne în cursă un șahist din Toronto care a împlinit anul trecut 110 ani. Zoltan Sarosy s-a născut în Ungaria în august 1906, iar actualmente este cel mai vîrstnic bărbat din Canada. În anii ‘20 ai secolului XX el juca în parcurile Budapestei, iar în 1943, cînd a participat la un campionat al Ungariei, a devenit maestru de șah.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 41 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru“.
Soluția diagramei 40 de săptămîna trecută: 1. Dg7+! Rxg7 2. Cf5++ Rg8 3. Ch6#.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Ionuț Iamandi/ Elisabeta Polihroniade la una dintre edițiile Turneului Regilor, București 2013.