Raportul Mueller, faza pe şah

22 aprilie 2019   Dileme on-line

Preşedintele Donald Trump n-a apărut în faţa procurorului special Robert Mueller, cel care a investigat interferenţele ruşilor în campania electorală americană din 2016. În schimb, a răspuns în scris, împreună cu avocaţii săi, la întrebările investigatorilor. Una dintre ele se referea la şah.

Concret, Mueller a vrut să ştie dacă şi cine i-a cerut lui Trump să participe la meciul pentru titlul mondial la şah de la New York, din acelaşi an 2016, dintre norvegianul Magnus Carlsen, deţinătorul titlului, şi rusul Serghei Karjakin. În subsidiar, Mueller dorea să afle indicii despre un eventual contact din timpul meciului între echipa de campanie a lui Trump şi oficialii guvernamentali ruşi. Unul dintre oficialii ruşi care au venit la meci a fost Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

Suspiciunea lui Mueller nu era neîntemeiată. Se pare că preşedintele de atunci al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), controversatul Kirsan Ilyumzinov, i-a propus Organizaţiei Trump să organizeze meciul în Turnul Trump din New York. Meciul s-a jucat, e drept, într-un turn, dar în Manhattan’s South Street Seaport, ci nu în fieful lui Trump.

Iată răspunsul lui Trump:

“Nu îmi amintesc să fi fost invitat să particip la ceremonia de deschidere a meciului pentru titlul mondial la şah şi nu am participat la eveniment. În timp ce pregăteam răspunsurile la aceste întrebări, am aflat că sînt documente care indică faptul că în martie 2016, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah a invitat Organizaţia Trump să găzduiască, în Turnul Trump, meciul pentru titlul mondial la şah din noiembrie 2016. Am aflat de asemenea că presa s-a interesat pe lîngă staful meu dacă am de gînd să merg la meci, care nu a fost ţinut în Turnul Trump. Am înţeles că aceste documente v-au parvenit deja.“

Unul dintre organizatorii meciului, a scris chess.com, un site specializat de şah, a declarat că într-adevăr Ilyumzinov “a extins invitaţia şi către Trump”, însă nu pe cale oficială, ci mai degrabă “prin legăturile sale personale”. Ilyumzinov este într-adevăr o figură, fiind luat la ochi de oficialii americani încă de pe atunci pentru legăturile sale cu regimul Bashar al-Asad din Siria, şi în trecut cu regimul Gaddhafi din Libia.

Reiese aşadar că la meciul Carslen - Karjakin de la New York, interferenţele căutate de procurorul Mueller nu s-au manifestat. O legătură şahistă folosită de ruşi pentru a ajunge la Trump a existat totuşi, dar nu via Ilyumzinov, ci prin actualul preşedinte al FIDE, Arkadi Dvorkovici. Acesta s-a întîlnit de două ori cu un fost consilier de politică externă al lui Trump, Carter Page. La data întîlnirilor însă, Dvorkovici nu era încă preşedinte al FIDE, ci vicepremier în guvernul Medvedev. Astfel că cel puţin pe această pistă, Trump pare să fi scăpat din şah.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 152 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 151 de data trecută: 1. Tg6+ (e tentant 1. Cf6, cu ideea 2. Tg6#, dar negrul are 1… Ne8) 1… Rh5 (desigur, la 1… Rh7 urmează 2. Cf6#) 2. Cf4+ (2. Cf6+ nu duce nicăieri după 2… Rh4) 2… Rh4 3. Rf3! şi ameninţarea de mat cu Tg4 nu mai poate fi parată: 3... Nxf5 4. exf5 Tg8 5. Txg8 Ng7 6. Txg7 Tg8 7. Txg8 a6 8. Tg4#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: wikimedia commons

Mai multe