Radjabov

7 octombrie 2019   Dileme on-line

Cupa mondială la șah a fost cîștigată de un outsider. Are prenume de han mongol, dar e de fapt azer. Îl cheamă Teimour Radjabov, a împlinit în martie 32 de ani și e un fost copil minune al șahului mondial. Ca mulți ani copii-minune, după ce și-a consumat perioada de glorie infantilă, a intrat cuminte în elita aflată veșnic în urmărirea campionului mondial. Nici măcar nu a rămas cel mai bun din țară. Mamedyarov l-a depășit la un moment dat. Cei doi conduc împreună de ceva vreme glorioasa luptă împotriva dușmanilor arhetipali ai azerilor, la masa de șah sau în afara ei: armenii. Cu rezultate variate, mereu neconcludente.

Culmea e că Radjabov declară acum că nici nu își propusese să se califice în Turneul Candidaților, ceea ce a reușit ajungînd în finala Cupei Mondiale. Ba mai mult, spune că nici nu e hotărît să joace în Turneul Candidaților. „De vreo zece ani mă tot gîndesc să renunț la șah”, a spus el recent. Este poate o strategie a sa de a-i face pe adversari - cine știe, poate chiar pe Magnus Carlsen - să lase garda jos. Oricum, ar fi o strategie destul de reprezentativă pentru stilul lui, eluziv, dar extrem de rezilient.

Poate că cei 110.000 de dolari cîștigați la Hantî-Mansiisk îl vor face să mai stea în șah. Comentatorii spun că atitudinea lui din această ediție a Cupei Mondiale, marcată de așteptări modeste, este ingenuă și i-a furnizat abordarea degajată din timpul momentelor tensionate ale turneului. Așa a putut probabil trece de conaționalul Mamedyarov, de francezul Vachier-Lagrave și în finală de Ding Liren, numărul trei mondial.

Acum șase ani, Teimour Radjabov a participat la un turneu în București. S-a jucat la ASE, sub brandul „Turneul Regilor”. „Rege” atunci a ieșit actualul număr doi mondial, Fabiano Caruana, urmat de chinezul Wang Hao. Pe locul trei s-a clasat Dieter Nisipeanu, Radjabov pe patru, iar fostul campion ucrainean Ruslan Ponomariov pe cinci. Fotografia din acest articol este făcută atunci, în octombrie 2013. Fața copilăroasă a lui Radjabov ascunde o forță letală.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 176 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 175 de data trecută: 1. Ce6+! Re3 (la 1… Re5 2. h7 a1D 3. h8D+ urmat de 4. Dxa1 cu cîștig; 1… Re4 2. Cc5+ Rd5 (2… Re5 3. h7) 3. Cb3 cu cîștig; 1… Rf3 2. Cd4+ urmat de 3. Cb3 cu cîștig) 2. Cd4! Rxd4 (2… a1D 3. Cc2+ urmat de 4. Cxa1; 2… Rd3 3. Cb3 cu cîștig) 3. h7 a1D 4. h8D+ R~ 5. Dxa1 și albul cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Mai multe