Psihologice

3 septembrie 2019   Dileme on-line

Sub marea calmă de remize se ascunde o tensiune care iese uneori la suprafață. Să luăm drept exemplu turneul Sinquefield Cup, disputat luna trecută la Saint Louis, SUA. S-au jucat 66 de partide, din care 54 au fost remize. Dar fiecare remiză a fost la rîndul ei și rezultatul unui echilibru psihologic precar, care, odată zdruncinat, şi-a pus ulterior amprenta pe cîțiva jucători, în bine sau în rău.

De exemplu Carlsen. A făcut nouă remize la rînd, de l-a determinat pe Kasparov să afirme de campionul mondial că e într-un fel de blocaj, din care va putea ieși doar dacă va sparge gheața remizelor. Și chiar așa a fost. Carlsen a cîștigat în ultimele două runde, forțînd astfel barajul cu Ding. Avem aici deci cazul fericit. (Sau semifericit mai exact, pentru că pînă la urmă norvegianul a pierdut la blitz în fața chinezului, care a cîștigat astfel turneul.)

Nepomniachtchi în schimb a fost unul dintre candidații la primul loc, în ciuda eșecului cu Anand din prima rundă. Totul pînă în runda a 10-a, penultima, cînd a pierdut o piesă la mutarea a 21-a în partida cu Vachier-Lagrave. Ce a făcut Nepo runda următoare? Ați ghicit, a pierdut din nou, în fața lui Giri. Aici discutăm așadar de cazul nefericit al tulburării remizelor.

Alt jucător, Anand. Am văzut că a cîștigat cu puțin noroc în prima rundă. Restul partidelor au fost remize. Dar nu același tip de remize. În cîteva partide a fost foarte aproape de cîștig, ceea ce l-ar fi adus în postura de învingător final al turneului. Dar de fiecare dată, ceva a lipsit; unii au sugerat că după ce își construiește poziția superioară, Anand, la cei 49 de ani ai săi, ar obosi și nu ar mai avea puterea să și fructifice avantajul. Ideea e că, după ce a ratat la mustață două-trei ocazii, Anand a făcut în ultima rundă, cînd încă putea forța, o remiză de resemnare cu Nakamura.

Un manager-zen al remizelor în acest turneu s-a dovedit a fi cîștigătorul lui, chinezul Ding Liren. Din porția sa de remize el a cules două victorii, suficiente pentru a se instala în fruntea clasamentului. Ding pare așadar genul de jucător care știe să elimine toxicitatea remizelor rezultate în urma unor victorii ratate. Remiza e remiză pentru el, nu e nici negativă, nici pozitivă. Din acest motiv să fi ajuns Ding numărul 3 mondial pe lista Elo, la doar un punct de Caruana? Este foarte posibil.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 171 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 170 de data trecută: 1… Rc2 2. Cc6 (împiedică 2… Nd4 profitînd de faptul că la 2… Rxd1 albul are 3. Rxb2) 2… Nc1! şi cîştigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Campionul chinez Ding Liren după succesul de la Sinquefield Cup 2019. Sursa: Lennart/ Grand Chess Tour

Mai multe