O noutate a şahului postcomunist

4 decembrie 2017   Dileme on-line

Remarcam în articolul de săptămîna trecută cît de des se referise Garry Kasparov, în discursul său de la Bucureşti, la influenţa pozitivă pe care au avut-o în timp femeile asupra carierei lui. Fostul campion mondial la şah şi-a continuat periplul de conferenţiar, şi din capitala României a ajuns la Londra, la un sediu Google. Aici şi-a reluat consideraţiile, chiar şi mai tranşant: am greşit cînd am spus că femeile nu pot juca şah de la egal la egal cu bărbaţii, a spus el.

Mai de mult, înainte de 1990, într-un interviu în Playboy (da, chiar în revista cu pricina, şi da, pe vremea comunismului – dar în URSS era pe atunci perestroika, deh), el afirmase că femeile nu au spiritul combativ al bărbaţilor şi de aceea nu pot lupta de la egal la egal cu ei la tabla de şah. „Şahul nu e chiar pentru femei”, spusese el, ritos. 12 ani mai tîrziu, a avut un prim motiv de regret pentru cele afirmate. A apărut pe scenă Judith Polgar, care l-a învins într-o partidă directă şi care ajunsese pe locul opt mondial. Pînă atunci, ea mai cîştigase şi campionatul Ungariei, mai multe turnee internaţionale importante, un meci cu fostul campion mondial Boris Spasski, toate aşadar disputate în compania unor redutabili şahişti.

Acum însă, spune Kasparov, lucrurile au început să se schimbe. Femeile sînt implicate mult mai mult în domenii care altădată erau rezervate bărbaţilor. El a dat ca exemplu politica şi IT-ul. Diferenţele dintre femei şi bărbaţi s-au mai redus şi în şah, a admis el.

Cu toate acestea, pînă cînd o femeie va deveni campion mondial la şah mai e cale lungă. Şi saltul îl va face probabil tot o jucătoare de calibrul lui Judith Polgar, care însă nu se vede la orizont, a adăugat Kasparov. „Aşa că încă nu vom avea o campioană mondială în viitorul apropiat”, a spus el. În prezent, cea mai bună jucătoare din lume este chinezoaica Hou Yifan, care însă nu a ajuns deocamdată în top 10 jucători din lume, precum Judith Polgar, care s-a retras din activitatea competiţională în anul 2014.

Declaraţiile au fost făcute într-un interviu realizat la Londra de The Sunday Telegraph. Kasparov a ajuns acolo pentru a comenta ultimul turneu al anului din seria Grand Chess Tour (a nu se confunda cu seria Grand Prix, care e organizată de federaţia internaţională de şah şi despre care am scris, de pildă, aici). Pentru premiile consistente de la Londra (în total, 300.000 de dolari americani) se bat zece jucători, printre care Carlsen, Aronian, Anand, Nakamura, Vachier-Lagrave, So şi Caruana.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 88 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 87 de săptămîna trecută („Nemuritoarea” lui Steinitz): 1. Cg5+ Re8 (1… fxg5?? 22.Dxd7 şi cîştigă) 2. Txe7+! Rf8! (2… Dxe7 3. Txc8; 2… Rxe7 3. Te1+ Rd6 4. Db4+ Tc5 5. Te6+ şi cîştigă) 3. Tf7+! (Dacă 3. D(T)xd7??, albul ia mat: 3… Txc1+) 3... Rg8! (după 3… Dxf7, urmează 4. Txc8+ Txc8 5. Dxc8+ De8 6. Cxh7+ şi cîştigă) 4.Tg7+! Rh8! (la 4… Rf8, 5. Cxh7+ Rxg7 6.Dxd7+ şi cîştigă) 5.Txh7+! şi albul cîştigă. Ar urma, după cum a arătat pe loc Steinitz, 5… Rg8 6. Tg7+ Rh8 7. Dh4+!

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Va fi Hou Yifan, cea mai bună jucătoare la ora actuală, următoarea Judith Polgar în şah? Garry Kasparov nu îi dă mari şanse.

Mai multe