Marșul Centenarului: Unirea Republicii Moldova cu România

27 septembrie 2018   Dileme on-line

Cu 100 de ani în urmă, la Alba Iulia s-a votat formarea României Mari. Acest lucru se dorește și azi, Unirea Basarabiei cu România, reîntregirea națiunii române prin Unirea celor două state românești.

Din Alba Iulia susținătorii unirii Republicii Moldova cu România au aprins Flacăra Unirii la 1 iulie 2018 și au pornit Marșul Centenarului, ajungînd la data de 1 septembrie la Chișinău. Prin această manifestație care a durat timp de două luni, ei au dorit să amintească și să tragă un semnal de alarmă că țara noastră nu este întreagă (pentru că granița ar trebui să fie la Nistru și nu la Prut) și se dorește unirea României cu Republica Moldova, unirea pe cale pașnică, consensuală a acestor două state.

Flacăra Unirii a fost aprinsă în Alba Iulia chiar în fața Catedralei Reîntregirii Neamului (Catedrala Încoronării), acolo a fost întins un tricolor impresionant, care era lung de 100 m. În ziua de 1 iulie 2018, cînd s-a dat startul acestei manifestații în fața Catedralei s-au adunat sute de oameni, toți cu aceeași dorință – Unirea României cu Republica Moldova, reunificarea poporului român. Tricolorul imens a fost ținut de zeci de oameni, care apoi au plecat spre Teiuș, Unirea, Turda, Cluj-Napoca și Căianu Mic. Aceasta a fost prima etapă a marșului care a ținut pînă în data de 5 iulie.

Întregul traseu pe care l-au urmat participanții a fost de aproximativ 1300 km și a cuprins locuri deosebite pentru reîntregirea României. Ei au traversat Munții Carpați, au trecut prin 300 comune, sate și orașe din România și Republica Moldova. Fiecare dintre participanți a primit cîte un tricou, o șapcă și o pelerină. Au avut harta cu traseul, date de contact și instrucțiuni.

Marșul Centenarului a început din Alba Iulia și s-a terminat în Chișinău. Principalele orașe prin care s-a trecut au fost: Cluj-Napoca, Reghin, Tîrgu Mureș, Sibiu, Curtea de Argeș, Cîmpulung Muscel, Tîrgoviște, Ploiești, Soveja, Mărăști, Mărășești, Bîrlad, Vaslui, Iași, Ungheni, Călărași, Lozova și Chișinău. În apropiere de Tîrgoviște, pe cursul mijlociu al rîului Ialomița se află orașul Pucioasa. Mulți știu deja de celebrele fabrici de lenjerii de pat din Pucioasa care se diferențiază prin calitatea materialelor și a țesăturilor.

Cea de-a cincea etapă a marșului care s-a desfășurat pe traseul Curtea de Argeș, Cîmpulung Muscel și Tîrgoviște, a fost chiar impresionantă. Oamenii aveau steaguri tricolore și multe pancarte (pe care scria "Basarabia e România!"). În Tîrgoviște, participanții au intrat în Cetatea de Scaun seara, în jurul orei 19. Au fost primiți la Mitropolie, felicitați de locuitorii orașului, de oameni simpli care au venit să-i vadă și care simt la fel românește, își doresc reunificarea poporului român.

În data de 1 septembrie, Marșul Centenarului a trecut Prutul și a ajuns la Chișinău, deși s-au făcut anumite presiuni diplomatice. George Simion – organizatorul Marșului Centenarului și președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012 – a fost oprit de vameșii moldoveni, a avut interdicția de a intra în Republica Moldova. Despre acesta Poliția de Frontieră a spus că a primit interdicție în conformitate cu legea, că a avut un comportament agresiv și nu vroia să respecte procedurile legale în ceea ce privește trecerea frontierei de stat. El a rămas la vama Leușeni, iar ceilalți și-au continuat manifestarea spre Chișinău. Ordinul de interdicție pentru intrarea sa în Basarabia a fost emis de Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova. El a cerut Ministerului de Externe de la București să intervină, însă nu a rezolvat nimic.

Despre această manifestare – unirea  Republicii Moldova cu România – s-a auzit și în Parlamentul European. Deși se spune că instituțiile europene sînt indiferente, se știe că viitorul Republicii Moldova depinde și de hotărîrile care se iau la astfel de audieri. La Bruxelles, în Belgia, a fost trimisă o delegație de academicieni, istorici, primari unioniști din România și Republica Moldova pentru a vorbi despre reîntregirea națiunii române. Aceștia au participat la o audiere publică din Parlamentul European, în care s-a ținut o conferință despre Centenarul Marii Uniri a României. Din păcate mulți dintre europarlamentarii străini nu-și dau seama cît de importantă este această Unire pentru noi românii.

În cadrul conferinței din Parlamentul European s-a semnat o declarație simbolică de reunire a Republicii Moldova cu România. George Simion a spus că din punct de vedere istoric, cultural, spiritual, lingvistic, social și economic sînt argumente pentru reunirea acestor state românești. Ele au fost despărțite însă de pactul Ribbentrop-Molotov. George Simion a declarat că în statul Republica Moldova nu se respectă democrația și că valorile europene sînt folosite ca propagandă. S-a referit desigur la evenimentele care au avut loc în data de 1 septembrie 2018 la Chișinău. A spus că bugetul anual al Republicii Moldova este prea mic, chiar mai mic decît al multor județe ale României și că are nevoie de 1,5% din PIB-ul României pe o perioadă de opt ani de zile pentru creșterea nivelului de trai.

Mai multe