Lista Elo pe martie

3 martie 2020   Dileme on-line

A apărut lista Elo pe luna în curs, vedetele ediţiei fiind tinerii. Este vorba de Alireza Firouzja, pe care l-am menţionat recent, care are 16 ani şi e în plin proces de readaptare după ce a renunţat să mai joace pentru ţara natală, Iran. Cu toate acestea, adolescentul a continuat seria victoriilor în concursuri de top, adjudecîndu-şi şi Masters-ul de la Praga. Rezultatele l-au propulsat pe locul 21 pe lista Elo, cu 2728 de puncte. David Paravyan (Rusia) a intrat în open-ul din Gibraltar cap de serie numărul 70, dar victoria din acest turneu l-a impus pentru prima dată în Top 100. El are acum 2653 de puncte Elo, cu unul mai mult decît cel mai bine plasat român din listă, marele maestru Constantin Lupulescu, şi totodată cu unul mai puţin decît fostul reprezentant al României, actualmente al Germaniei, Dieter Nisipeanu. Alţi tineri care au făcut salturi importante în clasamentul Elo sînt Jorden van Foreest (21 de ani) din Olanda şi Andrei Esipenko (18 ani) din Rusia.

În rest, nu par să fi intervenit schimbări semnificative. Carlsen e ţintuit pe primul loc, deşi Caruana a mai redus din diferenţă. Între cei doi, acum sînt doar 20 de puncte distanţă, de la 40 sau 60, cîte erau altădată. Mai exact, Carlsen are 2862, iar Caruana 2842. Pe ţări, în Top 20, distribuţia ar arăta astfel: americanii au cei mai mulţi jucători, la consacraţii Caruana, So şi Nakamura alăturîndu-se în urma transferului din Cuba şi Dominguez; ruşii şi chinezii au cîte trei reprezentanţi, iar azerii, doi. În rest, cîte unul din Norvegia - care face cît şapte, ca să spun aşa, căci e vorba de Carlsen - apoi din Armenia, India, Franţa, Olanda şi din ţările est-europene: Polonia, Bulgaria, Ungaria.

Singura femeie din Top 100 este chinezoaica Hou Yifan, în prezent studentă la Oxford. Ea nu a jucat prea mult, ci doar două partide anul acesta. La o distanţă apreciabilă de ea, de peste 70 de puncte Elo, sînt trei jucătoare de forţe aproximativ egale, din India, China şi Rusia - Koneru, Wenjun şi Goriacikina - între care e o competiţie strînsă. În Top 100 feminin sînt două reprezentante ale României, Irina Bulmagă (locul 30) şi Corina Peptan.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 197 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 196 de data trecută: 1. Txb3 f6 2. c6! Txb3 3. Txa8+ Rf7 4. c7 cu cîştig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Alireza Firouzja, la un pas minuscul de a intra în Top 20 pe lista Elo. Sursa: Vladimir Jagr

Mai multe