Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro

17 mai 2023   Dileme on-line

În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști. Recordul îi aparține în continuare lui Neymar, care a fost cumpărat de PSG de la FC Barcelona pentru 222 de milioane de euro. Însă primul transfer pe bani din istoria fotbalului a avut loc în urmă cu 130 de ani.

Mai exact, în 1893, Everton l-a cumpărat pe Jack Southworth de la Blackburn Rovers pentru 400 de lire sterline, conform Spartacus Educational. Southworth era vedeta fotbalului britanic din acea perioadă, iar golurile sale au ajutat-o pe Blackburn să cîștige Cupa Angliei în 1890 și 1891. Pentru Everton s-a dovedit a fi însă o investiție excelentă, în condițiile în care atacantul a marcat 36 de goluri în 31 de meciuri în sezonul 1893/94.

Primul portar din istoria fotbalului care s-a transferat pentru o sumă de bani a fost Jack Hillman de la Burnley. În februarie 1895, el a fost cumpărat de Everton pentru 200 de lire sterline. A ratat un singur meci în acel sezon și a ajutat echipa să termine pe locul 3 în prima divizie a fotbalului britanic.

Sistemul profesionist a fost introdus în Anglia în 1893. În acel an a fost realizat un regulament care a obligat toți jucătorii profesioniști să își înregistreze contractele la Asociația de Fotbal britanică. Nimeni nu avea dreptul să joace fără să aibă un contract semnat și nici nu se putea transfera la o altă echipă. Ulterior a fost introdusă o regulă prin care fotbaliștii se puteau transfera la un alt club doar dacă aveau acceptul clubului de care aparțineau. 

În 1979, Trevor Francis a devenit primul fotbalist pentru care s-a plătit peste 1 milion de dolari în schimbul transferului său. Nottingham Forrest l-a cumpărat cu 1.150.000 de lire sterline din SUA, de la Detroit Express. Primul fotbalist pentru care s-au plătit peste 10 milioane de dolari a fost francezul Jean-Pierre Papin, adus de AC Milan de la Olympique Marseille în 1992. 

Transferurile au devenit un fenomen mondial

În prezent, transferurile sînt un adevărat fenomen mondial. În cele două ferestre disponibile, marile cluburi se luptă pentru cei mai buni jucători ai planetei. Ofertele de peste 100 de milioane de euro sînt ceva la ordinea zilei, iar mutările spectaculoase sînt introduse și la pariuri fotbal. Spre exemplu, pasionații pot paria chiar și pe viitorul lui Kylian Mbappe. Acesta are cota 1.05 să continue la PSG din toamnă, 8.00 să ajungă la Real Madrid, 9.00 să joace pentru Manchester United, 10.00 să se transfere la Chelsea și 12.00 la Liverpool.

Recordul celui mai scump transfer din istoria fotbalului îi aparține însă brazilianului Neymar, care a fost cumpărat de PSG de la FC Barcelona în 2017 cu 222 de milioane de euro. La acel moment, PSG a plătit direct clauza de reziliere a lui Neymar și l-a cumpărat pe brazilian fără ca FC Barcelona să se poată împotrivi.

Tot PSG deține și al doilea cel mai scump transfer din istoria fotbalului, după ce l-a adus pe Kylian Mbappe în 2018 de la AS Monaco pentru 180 de milioane de euro. Barcelona completează podiumul cu achiziția lui Philippe Coutinho de la Liverpool în 2018, pentru 145 de milioane de euro, o mutare care s-a dovedit a fi foarte proastă în cele din urmă. În istorie s-au efectuat pînă acum 13 transferuri cu suma de peste 100 de milioane de euro. Adrian Mutu este jucătorul român pentru care s-a plătit cea mai mare sumă de transfer: 19 milioane de euro. El a fost cumpărat de Chelsea în 2003.

o   Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

o   Featured image - sursa Twitter

Mai multe