Inflația meciurilor de top

26 noiembrie 2019   Dileme on-line

Șah. La Calcuta s-au jucat azi ultimele partide. Carlsen a stabilit un nou record, după cele cinci zile de rapid și blitz el adunînd 27 de puncte (din 36 posibile). În clasament, norvegianul a fost urmat de Nakamura (23), Giri și So (cîte 18,5).

Anand a încheiat primul din plutonul indian format și de Vidit și Harikrishna, dar ce folos, au fost penultimele trei locuri. Aceasta înseamnă că peste două săptămîni, la selectul turneu final de la Londra, campionul local nu s-a calificat. Va merge în locul lui, în schimb, francezul Vachier-Lagrave, care l-a depășit ca număr total de puncte adunate în cursul anului, în cadrul seriei Grand Chess Tour. Cei patru jucători de la Londra vor fi așadar Carlsen, Ding (China), Aronian (Armenia) și Vachier-Lagrave.

Un cronicar șahist nota recent „viteza” cu care se desfășoară azi turneele de șah. Și nu se referea la faptul că se joacă mult rapid și blitz, ci la frecvența cu care șahiștii mari se întîlnesc. Dacă nu aveau cumva un meci între ei, marii campioni din perioada clasică - un Capablanca, Lasker sau Alehin, de exemplu - jucau între ei două, trei, maximum patru partide pe an, în funcție de numărul de turnee majore la care puteau participa. Azi, nu se termină bine un turneu mare, că jucătorii sînt deja în avion către turneul următor. Și joacă, se înțelege, tot între ei, pentru că intrarea în Olimpul șahist e dificilă și sînt rare numele noi care pătrund aici. La vîrful șahului e inflație de partide. Și, nu știu de ce, mă tem că sîntem abia la început, că s-ar putea să urmeze și o epocă a turneelor „grele” organizate online. Să vezi atunci ritm, cînd oamenii nu trebuie nici să se mai suie în avion pentru a juca într-un campionat mondial la șah.

Sumo. Aici e mai dificil cu partidele online. În schimb, tot e inflație, numai că una veche de aproximativ 100 de ani, de cînd durează sistemul celor șase Cupe anuale ale Împăratului. În sumo, an de an, la fiecare două luni începe un turneu major care durează 15 zile. La el participă în general rikishi din turneul precedent, cu cîteva excepții furnizate de sistemul de retrogradări și promovări din turneele inferioare. Carlsen al sumo-ului contemporan este Hakuho, luptător de origine mongolă, devenit recent japonez. Yokozuna Hakuho a cîștigat cu 14-1 turneul Kyushu Grand Sumo din Fukuoka Kokusai Centre. Între el și următorii clasați, Asanoyama și Shodai, au fost trei victorii distanță - cam tot atîta cît a fost între Carlsen și Nakamura la Calcuta.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 183 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 182 de data trecută: 1… Dxf4+ 2. Rc1 De4+ 3. Ra1 Txd7 cu cîștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Șahul e foarte popular în India. Nu e nevoie să explic de ce, probabil e suficientă această imagine din timpul turneului de la Calcuta, noiembrie 2019. Sursa: grandchesstour.org

Mai multe