De la Kim la Che Guevara
Acum aproximativ doi ani, președintele federației internaționale de șah, controversatul Kirsan Ilyumzhinov, se declara pacificatorul celor două Corei. Mijlocul de împăcare viz(s)at de el era un concurs de șah între copiii din cele două țări, organizat chiar pe un pod din dreptul paralelei geografice dintre Nord și Sud. Pentru așa ceva, Kirsan Ilyumzhinov mai avea un singur obstacol de trecut: întîlnirea cu despotul absolut al Coreei de Nord, Kim Jong-un. Nu-i vorbă, avea experiența întîlnirilor cu dictatorii, printre care Saddam Hussein, Muammar Gaddafi sau Bashar al-Assad, dar cu Kim Jong-un ștacheta urcase și mai mult, chiar și pentru el, care odată cîrmuise cu mînă de fier Republica Kalmukă din cadrul Federației Ruse.
De această dată însă, de planurile lui Ilyumzhinov s-a ales praful. Nu s-a jucat nici un meci de șah pe paralelă, cele două Corei au rămas la cuțite în continuare, iar marele pogorămînt pe care Ilyumzhinov era pregătit să i-l facă lui Kim, primirea Coreei de Nord în federația internațională de șah, nu a contat în discuțiile de la Phenian nici cît o ceapă degerată. Federația (FIDE) are 188 de membri, dar Coreea de Nord nu e nici acum printre ei. Șahul în Coreea de Nord e la fel de misterios ca și programul nuclear al celui mai autoritar regim de pe glob. Sînt șahiști pe net care se prezintă ca fiind din Coreea de Nord, dar cum internetul este intens cenzurat acolo, este posibil să fie vorba doar de bravadă. Alții se laudă că au jucat cu însuşi Kim Jong-un, el fiind singurul nord-coreean care poate ieși liber pe net. Dar de pasiunea acestuia pentru șah nu am auzit, doar de cea pentru baschet.
Coreea de Nord e o excepție chiar și în rîndul țărilor comuniste. De China am vorbit în numărul trecut și, în afară de ea, ar mai fi Vietnamul și Cuba. Ambele sînt afiliate la FIDE. Vietnamul, ca și China și toată peninsula Coreea de altfel, au un mare handicap, șahul pe care noi îl știm fiind ecranat puternic de șahul chinezesc și derivatele lui locale. Dar cu toate acestea, Vietnamul are opt mari maeștri activi, dintre care unul, Le Quang Liem, cu un rating de peste 2.700 de puncte Elo. Iar Cuba trăiește și azi din gloria de altădată a șahului din țările comuniste. Un grup compact de 15 mari maeștri cubanezi e condus în prezent de către Leinier Dominguez Perez (Elo 2739). La Havana se joacă şi azi vestitul Memorial Capablanca, ținut anual aproape fără întrerupere din 1962. La vremea lui, turneul era cel mai bine plătit din lume, cu Che Guevara ca sponsor, în calitate de guvernatorul al Băncii Centrale. Cubanezii nu stau cu accesul la Internet la fel de dezastruos ca și nord-coreenii, dar nici nu pot juca cum trebuie șah online. Însă măcar jucătorii săi de top pot participa în turnee internaționale și chiar face parte din echipe de club străine.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 50 va fi prezentată în ediția următoare a rubricii online „În alb și negru”.
Soluția diagramei 49 din numărul trecut: 1. Txb8+! Rxb8 2. Dxe5+! fxe5 3. Tf8+ urmat de mat în două mutări.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Cubanezii sînt și astăzi mari amatori de șah. Sursa: chessvibes.com.