Damă cu hijab

17 octombrie 2016   Dileme on-line

Sportul e o bună scenă de manifestări civice. Am văzut la olimpiada de la Rio - de pildă atletul din Kiribati, care a dansat pentru arhipeleagul lui în curs de scufundare -, dar şi cu alte prilejuri anterioare. Una dintre cele mai recente astfel de manifestări, care a luat și o formă de protest, a fost lansată de o şahistă, Nazi Paikidze, campioana en-titre a Statelor Unite.

Se ştie că dacă eşti femeie şi mergi în Iran, fie şi ca turistă, eşti obligată printre altele să porţi un văl numit hijab (care nu e totuna cu burqa - îi mulțumesc jurnalistei Carmen Gavrilă pentru precizare, ea a mers de mai multe ori în Iran). Nu contează că nu ești din Iran, nu contează că nu ești musulmancă. Dacă nu te conformezi, ești pasibilă de pedeapsă, inclusiv cu închisoarea. Iranul va organiza la anul campionatul mondial de șah feminin în timpul căruia însă șahista Paikidze a anunțat că refuză să poarte hijab-ul. Ea a cerut ca această obligație să fie suspendată, iar în cazul în care autoritățile de la Teheran nu vor fi de acord, ea vrea ca federația mondială de șah să schimbe organizatorul. În final, dacă nici această variantă nu merge, Paikidze a spus că va boicota campionatul, „chiar dacă decizia îmi va afecta cariera șahistă”. Ea a deschis și o petiție online în favoarea căreia pînă în această dimineață (luni, 17 octombrie) semnaseră aproape 16.000 de persoane.

Nazi Paikidze nu refuză hijab-ul pentru că nu îi stă bine cu el. Sau pentru că ar face parte să spunem dintr-o sectă care le impune credincioșilor anumite restricții. Ea a declarat că hijab-ul este un simbol al opresiunii femeii în Iran (și nu numai) și că de aceea nu vrea să îl poarte. Nu vrea să perpetueze imaginea supusă a femeii, de cetățean de rang secund din societățile tradiționale musulmane.

Este ea americancă, dar la cei 22 de ani ai săi, Nazi Paikidze are și experiența traiului în societăți mult mai puțin deschise. De fapt, a ajuns să se stabilească în SUA prin căsătorie. S-a născut în Rusia, la Irkutsk, a trăit în Georgia, la Tbilisi, unde a făcut primii pași în cariera șahistă, apoi s-a mutat o vreme la Moscova. Poate face deci diferența dintre blugi, batic și hijab și a putut compara statutul femeii în mai multe țări.

Amenințarea cu boicotul a șahistei americano-georgiene a stîrnit vîlvă. Ce are șahul cu hijab-ul? Ce are hijab-ul cu opresiunea? Și ce are opresiunea cu boicotul, că dacă mergem la extrem și boicotăm cu toții campionatul, nu riscăm să le izolăm și mai mult pe șahistele din Iran? Ghoncheh Ghavami, o activistă iraniancă care a făcut pușcărie pentru că a militat ca femeile să poată asista la meciurile de volei ale bărbaților, a explicat că deja în Iran multe femei poartă hijab-ul neglijent sau chiar nu-l poartă deloc iar miliția moravurilor nu prea are ce să le facă, sînt prea multe și nu le poate disciplina pe toate. Alții însă i-au salutat gestul. Fostul campion mondial Garry Kasparov a scris pe Facebook despre „atitudinea curajoasă” a lui Nazi Paikidze. Era previzibil. Cu experiența sa politică din Rusia, Kasparov este omul care știe bine ce este un regim autoritar și nu ratează niciodată să arate de ce un astfel de regim nu ar trebui lăsat să defileze nestingherit, în rînd cu cele democratice, fie și cînd e vorba de sport.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 29 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 28: 1… Nf2! Și dacă 2. Nxf2, atunci 2… De4+, iar la 2. Txf2, 2… Dg1#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist al Radio România Actualităţi.

Foto/bakuchessolympiad.com: Șahistele din Iran la Olimpiada de la Baku, septembrie 2016.

Mai multe