Catolicii şi comuniştii cehi, dispută pe un miliard de euro

16 iulie 2018   Dileme on-line

Acum două săptămîni scriam în Dilema veche despre Partidul Comunist Ceh, aflat pe cale de a intra la guvernare într-un soi de înţelegere asemănătoare cu cea cunoscută mai de mult la noi sub denumirea de „patrulaterul roşu”. Mă întrebam în articolul respectiv ce fel de profil mai are azi un partid comunist activ, care nu e nici interzis, cum e cazul în unele ţări foste comuniste, şi nici nu se ascunde în spatele unor democraţii de faţadă, cum este probabil cazul în Rusia. Iată că n-a trecut mult timp şi Partidul Comunist Ceh ne dă o idee în acest sens.

Mai exact, Partidul Comunist Ceh îşi reafirmă indirect poziţia doctrinară anticlericală şi iniţiază o lege prin care compensaţiile care ar reveni cultelor religioase ar urma să fie impozitate cu 19%. Şi nu este vorba deloc de puţini bani. Potrivit unei legi din 2012 şi a unor înţelegeri ulterioare, statul ceh ar urma să restituie cultelor religioase o serie de bunuri confiscate în timpul comunismului. Pe lîngă aceste bunuri, statul s-a angajat să mai plătească şi compensaţii pentru perioada în care aceste bunuri n-au putut fi folosite de cultele respective. Este vorba de diverse proprietăţi, cum ar fi biserica barocă Zelená hora aflată în patrimoniul UNESCO sau Castelul Kroměříž, unde episcopii obişnuiau să se odihnească. Numai proprietăţile valorează aproape trei miliarde de euro, dar mai sînt şi păduri, podgorii şi opere de artă, plus compensaţiile financiare. Grosul despăgubirilor – aproximativ 80% – va merge la Biserica Catolică. Probabil cu totul se va ajunge la o sumă de impozitat de peste şase miliarde de euro. O cincime din aceşti bani ar trebui întorşi statului, propun deputaţii comunişti, care, precum cei ai Partidul Romînia Mare din timpul „patrulaterului roşu”, nu deţin portofolii ministeriale, dar au influenţă în parlament, unde în curînd ar trebui votat guvernul. La un calcul sumar, valoarea taxei depăşeşte un miliard de euro, bani pe care, în cea mai mare parte, îi va avea de plătit Biserica Catolică.

Să recapitulăm. Urmaşii politici ai celor ce au dispus confiscarea proprietăţilor bisericeşti se consideră datori să propună corecţii la decizia de compensare a foştilor proprietari. E de presupus deci că ei în continuare găsesc drept justă confiscarea din anii comunismului şi dacă nu pot împiedica restituirile, încearcă măcar să le reducă din amploare. Nu discutăm aici de legalitatea impozitării unor despăgubiri. „Îţi stă mintea-n loc”, a spus un reprezentant catolic, „cum să impozitezi despăgubirile?! Aici noi sîntem creditorii, iar statul e debitorul!” a exclamat el. Ci discutăm doar de o poziţie politică, de un semnal, pe care partidul comunist îl dă electoratului său şi nu numai.

Flerul politic al comuniştilor cehi e totuşi de remarcat, pentru că Republica Cehă este una dintre cele mai nonreligioase state europene. La recensămîntul din 2011, din cei 10,6 milioane de locuitori, 8,6 milioane au lăsat necompletată coloana privind religia sau s-au declarat atei. Dacă ateismul cehilor are şi o valenţă anticlericală semnificativă, e de aşteptat ca iniţiativa comuniştilor să aibă şanse să fie bine văzută de electorat.

Joi, guvernul Andrej Babiš va fi votat în parlament. E susţinut de mişcarea populistă ANO condusă de Babiš, de partenerii social-democraţi şi de comunişti. Premierul s-a declarat deja hăituit de anti-comuniştii care îl acuză de colaborarea cu securitatea cehoslovacă, pe cînd lucra în comerţul exterior, înainte de 1990. Şi din acest motiv s-ar putea considera îndreptăţit să ia partea comuniştilor în controversa compensaţiilor. Dar Babiš a fost şi ministru de finanţe (între 2014 şi 2017), cînd au avut loc negocierile privind compensaţiile. El a spus deja că susţine taxarea despăgubirilor şi că suma stabilită pentru compensarea cultelor religioase „este prea mare” (cu cel puţin o treime din cît ar fi trebuit, deşi cultele susţin că evaluarea a fost făcută printr-un audit internaţional). Deşi la prima vedere comuniştii au şanse mai mari de cîştig, e de urmărit dacă pînă la urmă miliardul de euro aflat în joc va rămîne sau nu în posesia catolicilor.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Biserica Sf. Ioan de Nepomuk/ Zelená hora/ Cehia.

Mai multe