Carlsen și Caruana, duel de la distanță
Carlsen și Caruana se vor bate în noiembrie pentru titlul mondial la șah, dar confruntarea și-a consumat deja o parte din preliminarii. Cei doi au jucat în turneul de la Karlsruhe/Baden-Baden pe care șalangerul Caruana l-a cîștigat detașat. Lui Carlsen, la un punct distanță în spatele viitorului său adversar de la Londra, nu i-a rămas decît consolarea ocupării solitare a locului doi, ceea ce în toamnă însă nu va mai avea nici o valoare.
Caruana continuă astfel forma deosebită pe care demonstrat-o la Berlin luna trecută, cînd a cîștigat la fel de convingător turneul candidaților. Din cele nouă partide jucate, Caruana a cîștigat patru (la Maier, Naiditsch, Vachier-Lagrave și Vitiugov), restul fiind remize. Nici Carlsen nu a pierdut vreo partidă, însă a cîștigat cu două mai puțin. Pe locurile 3-5, cu cîte cinci puncte, au încheiat Aronian, Vachier-Lagrave și Vitiugov, iar în plutonul codaș au fost Naiditsch, Anand, Hou Yifan și Meier. Ca și la Berlin, Caruana a început relativ lent, dar pe parcurs a luat viteză. În ultima rundă, dacă pierdea putea fi ajuns de Carlsen, dacă acesta ar fi cîștigat la Anand. Dar indianul e rezistat în cele din urmă, ba mai mult, și Caruana și-a adjudecat punctul și cu acesta și întregul turneu.
În momentul de față, Caruana s-a apropiat iarăși periculos de mult de Carlsen în topul Elo al celor mai buni șahiști. Cu tot rezultatul din Germania, norvegianul are 2.838 de puncte, în vreme ce americanul a atins 2.817 și este pe locul 2. Caruana nu a fost niciodată numărul unu mondial, nici măcar în octombrie 2014, cînd a avut un rating de 2.851 de puncte. Tot atunci însă, Carlsen înregistra 2.863 de puncte Elo. Pînă la meciul din toamnă, cei doi jucători vor mai participa la cîteva turnee, dar separate, cu excepția celui de la Stavanger (Norvegia), programat între 27 mai și 8 iunie.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 104 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 103 de săptămîna trecută: 1. g4! hxg4 2. g3 g5 3. h5! și acum negrul e obligat fie să joace 3… g6, fie să mute din rege și să piardă pionul din c6 – ambele variante fiind pierzătoare. 1-0.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Partida Carlsen (stînga) – Caruana din runda întîi a turneului de la Karlsruhe/Baden-Baden, Germania, aprilie 2018. Sursa: grenkechessclassic.de.