Carlsen – Caruana, un meci echilibrat

7 august 2018   Dileme on-line

„Ar fi minunat să cîştig. Şi ar fi minunat apoi că s-a terminat meciul. Asta ca să se încheie odată cu toată presiunea din ultima vreme.” Aşa a răspuns Fabiano Caruana (26 de ani) într-un interviu în Wall Street Journal, cînd a fost comparat cu Bobby Fischer. Aşa se simte deci şalangerul la titlul mondial la şah: sub presiunea imensă a fanilor care îl aşteaptă să readucă coroana de campion al lumii pe sol american, după 46 de ani.

Însă în perioada scursă de atunci, multe s-au schimbat. Campionul norvegian Magnus Carlsen (27 de ani) este o vedetă mondială nu doar în domeniul şahului. A fost fotomodel pentru firma de îmbrăcăminte G-Star Raw şi chiar a şi jucat într-un episod din The Simpsons. Dă simultane de şah (plătite) celor din top managementul companiilor mari din SUA. Caruana îi calcă pe urme în această privinţă. A spus în interviu că şi el a angajat o firmă de management şi că a primit pe Instagram o ofertă premium privind ţinuta vestimentară pe care ar trebui să o adopte. La Reykjavík, în 1972, Fischer venea la meciul cu Spasski cu taxiul, iar secundul său era mai degrabă un prieten decît un specialist în șah sau în maniere. Dar, cum spuneam, între timp lumea şahului a mai evoluat, şi Fischer însuşi i-a imprimat atunci direcţia pe care o parcurge azi. Pentru că în felul lui, Fischer a fost o vedetă, una mai degrabă politică – şahistul care a salvat onoarea americanilor în timpul Războiului Rece purtat cu sovieticii.

Meciul Carlsen – Caruana se va desfășura la Londra, în noiembrie. De luna viitoare, amîndoi intră pe ultima turnantă a pregătirilor. Caruana va mai juca în august un turneu de blitz şi şah rapid, în oraşul în care s-a stabilit, Saint Louis, Missouri. Turneul face parte din seria Grand Chess Tour, în care deocamdată e lider compatriotul său Wesley So. Apoi nu va mai juca niciun concurs, pînă la meciul cu Thor, cum i-au spus americanii lui Carlsen.

Cum arată pregătirea unui şalanger? Mi-l amintesc pe Korchinoi în această situaţie, înainte de unul dintre multele sale meciuri cu Karpov. Juca ping-pong, schia, făcea yoga. Caruana spune în interviu că merge la sală şi că zilnic stă la tabla de şah între patru şi şapte ore. „La mai mult de atît, şi săptămîni în şir, te ia durerea de spate”, mărturiseşte şahistul. Spre deosebire de Korchinoi, are un computer de mare putere, Titan X499, care l-a costat 13.000 de dolari. E nevoie de el, pentru a calcula complicatele variante teoretice care pot surveni în şahul de astăzi.

Pînă acum, Caruana şi Carlsen au jucat 55 de partide, inclusiv cele de şah rapid sau cele care nu au contat pentru rating. Norvegianul a cîştigat 23, iar Captain America – 11, cu 21 de remize. La şah clasic, cum se va juca în noiembrie la Londra, conduce tot Carlsen, cu 10 la 5 şi 17 remize. În cea mai recentă partidă dintre cei doi, jucată anul acesta în Norvegia, s-a impus tot Carlsen. Dar asta nu reprezintă nici o garanţie pentru el. În turneele de anul acesta, Caruana a încheiat înaintea lui Carlsen. În clasamentul mondial la zi, Carlsen e pe primul loc cu 2836 de puncte Elo, Caruana pe doi, cu 2822 de puncte. Meciul din toamnă este deschis oricărui rezultat.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 120 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 119 de data trecută: 1. De6+! Dxe6 2. dxe6 Tf1 3. e7 Te1 4. e1D şi cîştigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Fabiano Caruana în timpul turneului candidaţilor de la Berlin, martie 2018. Sursa: fide.com.

Mai multe