Campionatul refugiaților

2 aprilie 2019   Dileme on-line

Campionul SUA la șah pe 2019 este Hikaru Nakamura, aflat la a cincea performanță de acest gen - o serie record, realizată pînă acum doar de un singur jucător, Gata Kamsky. Într-un final în forță, care a devenit marca sa de joc în turnee, șahistul născut la Osaka din tată japonez și mamă americancă a scos patru victorii în ultimele șase runde, acumulînd cu o jumătate de punct mai mult decît următorul clasat. Acesta e un debutant în campionatul SUA, dar altfel un șahist puternic și binecunoscut: Leinier Dominguez, despre care am mai scris la această rubrică. Dominguez a părăsit Cuba natală de ceva timp, a tras vreo doi ani targa pe uscat (nu a putut juca în turnee FIDE în perioada de tranziție de la o federație de șah la alta), dar acum pare decis să recupereze timpul pierdut.

Mai departe, pe locul 3 s-a plasat numărul doi mondial, italo-americanul Fabiano Caruana, urmat de filipinezo-americanul Wesley So. În campionatul din acest an au mai jucat printre alții și juniorii de origine asiatică Jeffery Xiong și Awonder Liang, un șahist din Armenia, Varujan Akobian, și unul din Uzbekistan, de origine tătară, Timur Gareev. Din cei 12 jucători care au participat la campionatul din acest an, doar doi-trei par să provină din familii americane get-beget.

Situația e identică și în campionatul feminin american. Campioană a ieșit Jennifer Yu (17 ani), cu o performanță remarcabilă: nouă victorii, două remize, nicio înfrîngere. Nu e greu de ghicit de unde sînt părinții sau bunicii lui Jennifer. Locul doi: Tatev Abrahamyan, născută în Armenia. Pe trei, Anna Zatonskih, fostă jucătoare a Ucrainei. Alte participante: Anna Sharevich, Irina Krush, Ashritha Eswaran, Akshita Gorti, Emily Nguyen, șahiste care poate au numele mic americanizat, dar pe care le trădează numele de familie care trimit la Rusia, India, Iran sau Vietnam. Pe una dintre jucătoare o cheamă Sabina Foișor și e - normal - din România. Foișor, care are multe astfel de turnee la activ, a ieșit campioană a SUA în 2017. La fete nu a jucat o șahistă foarte puternică, campioana de anul trecut Nazi Paikidze, după cum la băieți de ceva vreme nu mai vrea să participe în campionatul național Gata Kamsky, fost șalanger la titlul mondial. Amîndoi s-au născut în Rusia, Paikidze din părinți georgieni, Kamsky într-o familie de tătari.

Ce poate însemna acest lucru? E destul de evident. Șahiștii puternici din SUA provin din familii de imigranți. Probabil că și ei, și, acolo unde e cazul, și părinții lor, sînt destul de motivați să obțină rezultate cît mai bune în domeniul în care au talent. Imigrația a dus astfel la ridicarea nivelului de joc din campionatul american, ajuns astăzi unul dintre cele mai tari din lume, dacă nu cumva cel mai tare . Și nu văd de ce lucrurile nu ar sta la fel și în alte domenii. Contrar unor poziții politice populare sau doar populiste, imigrația e un contributor pozitiv la performanța americană.

Într-un număr recent al revistei aminteam de campionatul SUA din 1963 - 1964 cîștigat cu un scor perfect de Fischer. Am publicat atunci o poză cu clasamentul final; numele care apar acolo îmi par acum mai americane decît numele care apar în cele două campionate din 2019, feminin și masculin. Dar SUA erau și atunci un magnet pentru emigranți. Dacă ne luăm după această impresie șahistă, înseamnă că de atunci încoace puterea de atracție a magnetului american față de cei ce caută o șansă mai bună nu doar că nu a scăzut, ci s-a amplificat. Moda politică trece, tendințele rămîn.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 149 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 148 din numărul trecut: 1. Da8+! Cf8 (la 1… Df8 2. Cg6#) 2. Dxf8+! Dxf8 (la 2… Rh7 3. Dg8+ Rh6 4. Dh8#) 3. Cg6+ Rh7 4. Cxf8+ Rh6 5. Cxd7 şi albul, cu două piese în plus, cîştigă lejer.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Saint Louis Chess Club.

Mai multe