Armageddon la TV

25 iunie 2019   Dileme on-line

Deja e o treabă serioasă. După turneul Altibox de la Stavanger (Norvegia), în care a jucat un rol crucial (și despre care am scris recent), partida de tip Armageddon e iarăși vedetă, de data aceasta în direct, într-un show la televiziunea rusă.

Și la televiziunea rusă, ca și la Stavanger, dacă partida principală se încheia remiză, urma una de tip Armageddon, în care albul e obligat să cîștige. Deosebirea a constat în faptul că partida principală din turneul rus a fost una de blitz - ci nu de șah clasic, cum s-a jucat în Norvegia. Blitzul a fost însă ales cu un scop – el e mai telegenic decît șahul clasic.

În plus, premiul pus în joc de organizatorii canalului rus de sport a fost consistent: 50.000 de dolari, ceea ce a atras jucători puternici: Ian Nepomniachtchi (Rusia), Vladimir Kramnik (Rusia, cel care anunțase că s-a retras din șahul competițional), Teimur Radjabov (Azerbaidjan), Serghei Karjakin (Rusia), Wei Yi (China), Daniil Dubov ((Rusia), Ernesto Inarkiev (Rusia) și Boris Gelfand (Israel). În cele din urmă s-a impus Karjakin, care a jucat finala cu compatriotul său Nepomniachtchi.

Filmat interactiv, cu table de demonstrație și jucători costumați adecvat pe un fundal futurist ca de Star Trek, show-ul șahist a fost un succes. Poate că partidele nu mai au aceeași calitate, dar la capitolul popularitate șahul are în mod sigur de cîștigat.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 161 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 160 de data trecută: 1. Cfg3+! Rg1 2. Dxh2+! Rxh2 3. Th8+ Nxh8 4. Txh8+ Rg1 5. Th1#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Partida Dubov – Karjakin din cadrul show-ului rusesc de șah. Credit: Chessbase.com

Mai multe