Adaptări ale Joker-ului

22 septembrie 2021   Dileme on-line

Există motive bune pentru care mulți se referă la Joker ca fiind ticălosul perfect. Colorat, psihotic, complex și perseverent, personajul a fost dintotdeauna adversarul personajului Batman. Este un tip pe care personajele din jurul său îl vor vrea de partea lor, dar, chiar și atunci, există șanse mari să se trezească în mod subit cu o carte de joc ascuțită asemenea unui brici între ochi, pentru că acesta pur și simplu s-a plictisit.

Și ca unul dintre cele mai durabile personaje din toate timpurile, Joker-ul a făcut saltul de la benzi desenate la televizor, de la TV la film, din film spre jocuri și probabil vor mai urma și alte adaptări în viitor. Și nu este întotdeauna descris ca un ticălos. Într-un joc precum Free Reelin Joker, există două simboluri Joker și ambele ajută jucătorul să cîștige. Mecanismul din spatele titlurilor le permite să își îndeplinească rolul de animatori, în timp ce jucătorul se concentrează pe creșterea numărului de puncte. Există un Joker de aur care poate apărea în orice rolă, astfel încît oricine îl întîlnește își poate dubla cîștigurile. Pe de altă parte, Joker-ul sălbatic poate înlocui toate simbolurile și face combinații cîștigătoare.

Young Justice, versiunea animată, a fost atît un spectacol grozav, cît și un ansamblu de eroi diferiți, ceea ce a însemnat că fiecare individ s-a aflat în centrul atenției în propriul episod.

Joker-ul a apărut într-o singură parte, doar ca membru al Ligii Injustiției, unde i s-a atribuit un rol aleatoriu... controlul unor plante. Din păcate, în episod nu i s-a acordat prea multă atenție și nici nu părea să se integreze prea mult în grup, petrecîndu-și timpul plimbîndu-se în spatele unui ecran și făcînd comentarii ciudate despre faptul că are mai multe personalități, ceva de care versiunea de masă nu stă departe. Completarea de top a fost actorul Brent Spiner, care și-a împrumutat vocea și care merită respect pentru că a încercat să ofere acestui personaj emblematic o conotație ușor nouă, deși nu se poate spune că a fost vorba despre un succes.

Versiunea de Joker a Marthei Wayne își are originea în universul ultraînverșunat și întunecat al seriei de benzi desenate Flashpoint, demonstrînd astfel că Joker-ul este aparent o constantă universală. Indiferent cine preia această identitate, dacă există un Batman, un Joker va apărea pentru a se opune lui. Este mai dificil de înțeles faptul că, de data aceasta, Batman este Thomas Wayne, iar Joker-ul este soția sa. Deși colecția ei de fapte caracteristice unui Joker este destul de atrăgătoare și ea în sine reprezintă un concept destul de interesant, se poate spune că se clasează destul de jos într-un top al adaptărilor, pur și simplu din cauza faptului că nu este nici pe jumătate ca Joker-ul original. Privitorii animației nu ajung să vadă prea mult din ea și, în momentul în care își dă seama că Batman reprezintă cu totul altceva pentru ea într-un univers alternativ, dispare. Joker-ul este de obicei instabil, dar nu chiar în această măsură, de aceea versiunea mainstream revine mereu pentru a restabili ordinea normală a lucrurilor. Într-o oarecare măsură, Martha seamănă cu Joker-ul interpretat de Heath Ledger, probabil din cauza aspectului părului.

Ca și în cazul multor altor simboluri și lucruri, Joker-ul a fost redat în Lego. Există cîteva versiuni (inclusiv una cu păr Wolverine), dar cea mai populară este ca un soi de grădină, cu costum violet, rînjet permanent, păr verde-acid și o floare pe rever care nu pare să fie plasată acolo doar pentru spectacol. Și-a făcut apariția în seria de jocuri Lego Batman. Aici, el își poate folosi izvorul de bucurie pentru a activa toate generatoarele dimprejur și este imun la toate toxinele, chiar și la propriul său venin de Joker din benzi desenate.

Este greu să îți dai seama care este locul în care se situează acest Joker în concordanță cu restul, deoarece are un număr atît de mare de modele alternative, dintre care multe se bazează pe alte versiuni. Într-un fel, el este fiecare versiune a Joker-ului amestecată într-un singur pachet, deși pierde puncte pentru că face parte din seria de jocuri Lego. Acesta nu este tocmai mediul ideal pentru un astfel de personaj. De fapt, „a desființa” pe cineva din universul Lego înseamnă doar că respectivul se destramă și se reasamblează, ceea ce te face să te întrebi de ce Joker-ul mai inițiază o acțiune de acest gen. Este vorba despre un univers care pur și simplu nu i se potrivește. Și totuși, există și o versiune Lego a Joker-ului.

Mai multe