Votul din 6 decembrie

Replica Iuliei Vucmanovici la articolul dlui Mîndruţă (nr. 308) m-a pus pe gînduri. Cred că are dreptate: oricine are paşaport, buletin românesc este îndreptăţit să îşi exprime opţiunea de vot. Discuţia privind opţiunile românilor expatriaţi este o falsă problemă. În economia participării la vot, voturile expatriaţilor contează ca 1,5% din cei care şi-au exprimat votul. Băsescu a cîştigat sau Geoană a pierdut pentru simplul motiv că cetăţenii din interiorul României au exprimat o opţiune. Geoană nu trebuie să se lamenteze, trebuie să mediteze la motivele care au scos cu cel puţin 3% mai mulţi români în turul 2, să vadă că, datorită guvernării PD-L-PSD, a fost permis un proces electoral cu cele mai mari suspiciuni de fraudă din România postcomunistă.

Pe de altă parte însă trebuie să recunosc că am avut înfierbîntate conversaţii pe mail cu prieteni români, trăitori în străinătate, care se declarau, convinşi de avantajul depărtării de meleagurile dîmboviţene, de o superioară privire obiectivă a situaţiei politice româneşti. Nu pot însă să nu recunosc şi existenţa unei singulare replici canadiene, a unui amic, cam de multişor plecat de pe aici, care mulţumindu-mi pentru urările ocazionate de Crăciun, îmi mărturisea că Boc, pentru el, are sonoritatea formulei celebre din fotbal Boc, Deleanu, Sătmăreanu. Şi mă invita să polemizăm asupra guvernării Harper!

Chiar cu riscul de a-i supăra pe prietenii din depărtări, cred că este formula cea mai potrivită şi mai puţin înfierbîntată, despre ce este mai bun pentru România. Cît despre cei care sînt temporar la muncă prin Europa, ei ştiu cel mai bine ce model de preşedinte le este mai potrivit sau le seamănă. Să ne bucurăm că, în continuare, cu eforturi sporite, contribuie la echilibrarea balanţei de plăţi a risipitoarelor guverne româneşti.

Cu multă consideraţie,

Gheorghe NEGUŢ

joenegut@gmail.com

Mai multe