Universitatea Princeton a cumpărat biblioteca lui Jacques Derrida
Pentru că tot e vorba, în dosarul curent al Dilemei vechi, de patrimoniul cultural, şi pentru că tot am dat Franţa drept model în ceea ce priveşte politicile de conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural naţional, e, poate, cazul, să punem şi un bemol.
Universitatea Princeton tocmai a anunţat recent achiziţionarea bibliotecii personale a lui Jacques Derrida. E vorba de peste 13.500 de cărţi adnotate şi fişate de unul dintre cei mai influenţi gînditori ai secolului 20.De fapt, e mai mult decît o simplă bibliotecă, mai mult decît o colecţie de cărţi. Căci actul lecturii era, pentru Derrida, un performance, un gest creativ în sine. Paginile cărţilor conţin notele sale, sublinieri personale, referinţe, urme ale asimilării celor citite. Dacă opera lui Derrida e un imes edificiu, cercetarea acestor cărţi e, în spirit deconstructivist, indispesabilă pentru a o înţelege.
Faptul că această comoară părăseşte Franţa e şi un semn al slăbiciunii sistemului de achiziţii din Hexagon. Moştenitorii - cine or fi - au hotărît să vîndă, şi universitatea americană s-a mişcat mai repede şi mai bine, reuşind să ofere un preţ convenabil şi, mai ales, un plan bun pentru expunerea documentelor valoroase.
Pierre Assouline, unul dintre cei mai reputaţi jurnalişti literari din Franţa, a anunţat imediat această veste. E "o ruşine" pentru Franţa, au comentat cei care îl urmăresc pe Twitter.