Frontul Naţional şi filiera rusească

24 noiembrie 2014   DILEMABLOG

În ediţia actuală a revistei Dilema veche am publicat un dosar cu titlul „Şi dacă Europa eşuează”. Unii dintre analiştii invitaţi să reflecteze pe această temă au indicat Rusia lui Putin drept un factor de risc pentru ordinea europeană. Nu e vorba doar de metoda conflictelor îngheţate de la periferia Europei – un „sistem” pe care preşedintele Putin îl implementează cu măiestrie. Ci şi de metode mai subtile, aplicate, din cîte se pare, de apropiaţii aceluiaşi Vladimir Putin. S-a dovedit recent ceea ce se bănuia deja de multă vreme: anume că Rusia finanţează, prin diverşi moguli apropiaţi puterii de la Kremlin, partide extremiste şi anti-europene.

Vi se pare că miroase a teoria conspiraţiei? De data asta, lucrurile încep să se lege. Un partid anti-european, care face lobby puternic împotriva sancţiunilor economice aplicate Rusiei de UE, e finanţat de o companie rusească. Un articol publicat de Mediapart, publicaţie online de an aliză şi informaţie, arată filiera prin care este susţinut în Franţa Frontul Naţional, partidul condus de Marine Le Pen. Creditul în valoare de nouă milioane de euro contractat de Frontul Naţional la obscura „First Czech Russian Bank”, o bancă de investiţii, a fost obţinut la intervenţia deputatului rus Alexander Babakov. Banii ar fi necesari pentru a finanţa următorul congres al partidului şi pentru acţiuni de promovare.

Chestorul partidului, Wallerand de Saint-Just, zice că totul este perfect legal şi acest credit a fost obţinut după o vizită la Moscova. Primele transferuri, spune Saint-Just, ar fi fost întîrziate de sancţiunile pe care Occidentul le-a impus băncilor ruseşti care operează în Europa. Dar că, pînă la urmă, banii au fost deblocaţi graţie relaţiilor foarte bune pe care le are Marine Le Pen la Moscova.

Marin Le Pen critică vehement sancţiunile aplicate de Uniunea Europeană companiilor şi oamenilor de afaceri din Rusia. Pe lista „sancţionaţilor” se află – aţi ghicit – şi deputatul Alexander Babakov.
Frontul Naţional e anchetat pentru finanţare ilegală încă dinaintea descoperirii, de către mass-media, a "filierei ruseşti". Cînd vor da de urma creditului, probabil că anchetatorii vor acuza ingerinţa unei puteri străine în viaţa politică franceză.

Mai multe