Dacii

25 iunie 2013   Galerie

, aflat la a şaptea ediţie, s-a desfăşurat în perioada 22-23 iunie, la

, județul Alba. Duminică, programul festivalului a debutat cu parada luptătorilor, urmată apoi de întrecerile dacice:

. Demonstraţiile de lupte între "daci" și "romani" au reprezentat momentul culminant.  "Dacii" din Ighiu, județul Alba, au fost cîștigatorii acestei ediții.

Reportaj: Adina Popescu

Copiii de astăzi, însă, pot vedea „pe viu“ o bătălie între daci şi romani, şi pot participa indirect la recrearea unor scene istorice, ba mai mult de atît, dacă se oferă voluntari, pot comanda trupele, aşa cum noi, odinioară, dădeam ordine soldăţeilor de plastic pe cîmpul de luptă improvizat pe covor. Şi este mai mult decît o joacă cu un caracter educativ, e un spectacol de bun gust, care are loc în fiecare an, în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice de pe lîngă Alba Iulia.

Anul acesta, războiul „s-a ţinut“ la Cricău, o comună la 17 kilometri de Alba Iulia, care, din cîte am înţeles, îşi dispută cetatea ei dacică – Piatra Craivii –, cu Ighiu, comuna învecinată. La cetatea propriu-zisă n-am ajuns, e sus pe munte, există un drum, însă pe ultima parte a lui se urcă pieptiş. Acolo se pare că se retrăgeau, în momente de restrişte, dacii din Apoulon, aşezarea care a devenit, mai tîrziu, castrul roman Apulum, unde era cantonată Legiunea a XIII-a Gemina. Cu cei din legiune m-am întîlnit în cetate, la Alba Iulia, chiar în prima zi de festival. Erau disciplinaţi, ca toţi romanii, şi destul de reţinuţi în a face demonstraţii de forţă, căci probabil îşi păstrau resursele pentru bătălia de a doua zi...

http://dilemaveche.ro/sectiune/zi-cultura/articol/mitte-iugula-festivalul-cetatilor-dacice-cricau

Fotografii: Lucian Muntean

Mai multe