Unde sînt ţăranii?

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

„Nu mai există ţărani adevăraţi!“, spune cu părere de rău amica mea, o doamnă cochetă, pe la 50 de ani, în timp ce-şi încarcă sacoşele în Opel-ul din parcarea de la Obor. „Nu te uiţi la feţele lor? Ăştia-s numai nişte prefăcuţi... se numesc comercianţi şi atît. Nici nu mai ştii de la cine cumperi... Uite ce am luat: mere din Spania, 7 lei kilu, da’ măcar ştiu că-s bune...“ Oftează şi porneşte motorul Opel-ului. În urmă cu cîteva minute, strîmbase din nas la merele lui nea Gheorghe, „prăpădite, pipernicite şi dumneata vrei 4 lei pe ele! Îţi baţi joc de mine, nu-i aşa?“ Am încercat să-i explic că, de fapt, astea-s merele cele bune, „naturale“, cum zice ea. Degeaba, nu m-a crezut! Şi i-am mai zis şi că nea Gheorghe e ţăran de ţăran şi că-l ştiu de mai bine de cinci ani. I-am luat de mai multe ori scurte interviuri pentru reportajele mele. Amica mea s-a uitat la el cu suspiciune: era un domn cu părul alb, îmbrăcat îngrijit, chiar cu un vag aer de intelectual. „Pentru că citeşte!“ am rîs eu. „A citit toate cărţile din Colecţia „Adevărul“… Iniţial le-a luat pentru nepot, să-i facă bibiliotecă, dar pînă la urmă le-a citit el. Ce să facă toată iarna la ţară?“ Aiurea! „Ăsta-i de la oraş… te păcăleşte că e de la ţară. Comerciant! Cumpără ieftin, vinde scump.“ M-am enervat un pic. „Uită-te la mîinile lui… sînt muncite!“ Însă amica nu avea timp să privească mîini. Plătise parcarea doar o oră şi n-avea nici un chef „s-o jecgmănească bandiţii ăia“.

Nea Gheorghe are 71 de ani şi e dintr-un sat din Dîmboviţa. Îl ştie toată piaţa, le spune bancuri din alea vechi, cu Ceauşescu, unor fete care vînd mezeluri „fără E-uri“ în „hala de sus“ şi-i îmbată sistematic cu rachiu de mere făcut în casă pe cei doi vînzători de la buticul de unde-şi mai cumpără cîte un suc „Fanta, Frutti, orice e bun; înainte n-aveam sucuri d-astea, mai făcea baba mea cîte un sirop de coacăze… ştiu că astea îs chimice, dar poftesc ca un copil, că-s bune la gust!“

S-a născut la ţară şi la ţară o să moară. Recunoaşte că pentru tineri e greu, „vor să plece, nu le place munca asta grea, cu braţele, le place la oraş, să lenevească, că aşa i-a învăţat comuniştii... Sau pleacă prin Spania.“ El unul e mulţumit de faptul că „imediat după ce a picat comunismul“, şi-a recuperat trei hectare şi jumătate de pămînt, numai livadă. „Cînd eram tînăr numai asta îmi doream, să am livada mea!“ A fost angajat la Cooperativă timp de 22 de ani. Nu i-a plăcut niciodată acolo, îi place să fie propriul său stăpîn. Nu se lansează în discuţii politice, deşi se uită la televizor „la toate posturile băgate prin cablu“. „Cu cine votaţi acum, în noiembrie?“ Nu s-a hotărît, dar n-ar vota o femeie. Din principiu.

În fiecare dimineaţă, bea „o cafeluţă“ înainte să se apuce de treabă. Uneori, mai bea cafea şi în timpul zilei, cînd îl apucă somnul, însă ţuică numai seara, la masă. Nu-i pretenţios la mîncare, mănîncă ce-i pune „baba“ pe masă. Vine la Bucureşti o dată la patru, cinci zile şi stă „în gazdă“ pînă cînd îşi termină marfa. E fericit că are unde sta, „mai pe la unu, mai pe la altul“, şi le plînge de milă „la băieţii ăia cu cartofii care de două nopţi dorm în piaţă“. Băieţii cu cartofii, aflaţi ceva mai la o parte, înfofoliţi în pleduri, îl aprobă dînd din cap şi tuşind demonstrativ. Dacă nu era rachiul lui nea Gheorghe, cu greu ar fi rezistat, se trezesc de dimineaţă cu ochii lipiţi, înjură şi spun „că nu se merită“, mai bine stau acasă şi-şi pun cartofii la păstrare, în beci. Totuşi, vor veni şi săptămîna următoare, „pentru ultima dată“, căci îi gonesc nevestele la piaţă, ce să facă cu atîţia cartofi? „Aşa ne zic, c-o să mîncăm toată iarna numai cartofi şi n-o să avem bani de pîine... asta e! …Moşu’ are livadă, face ţuică la «baterie»... Noi cartofi avem, cartofi vindem!“

Pentru nea Gheorghe, toate pieţele sînt la fel, dacă marfa se vinde bine. Nu-şi mai aduce aminte cum a ajuns în Obor. Îl întreb cum e treaba cu ţăranii şi comercianţii. „Ştii cine sînt comercianţii tăi? Ăştia… ţiganii! Aşa li se spune acum, comercianţi!“ Şi se uită urît spre taraba de vizavi, unde o femeie grasă şi oacheşă vinde roşii. Mai tîrziu, apar şi doi copii jerpeliţi, puradei. Spun că sînt de la „Casa copilului“, cerşesc un măr, se învîrt nehotărîţi pe lîngă tarabă, pînă cînd nea Gheorghe îi alungă: „Gata! Mai lăsaţi-mă în pace că am treabă şi-s necăjit că mi s-au uscat perii!“

„Da’ dama aia cu care erai data trecută, ce era aşa înţepată, de parcă ar fi avut un băţ în cur?“ Îi spun că aşa e ea, mai sclifosită. Şi că vine în Obor ca să caute „ţărani autentici“. Şi nu-i găseşte. Nea Gheorghe rîde. „Păi, eu sînt ţăran… nu mi-e ruşine!“ „I-am zis, dar nu m-a crezut.“ „Adu-o la mine, îi dau un rachiu, îi face baba o plăcintă… o dăm noi pe brazdă!“ Nu vine, că-i WC-ul în curte. Iau un măr de pe tarabă, muşc din el. Prăpădit, pipernicit, dar dulce. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare
Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de The Guardian.
image
România – Ucraina, ce nu ni s-a spus: decizia luată și ținută secret după meciul istoric de la Munchen
Partida de luni va avea efecte pe termen scurt și lung. În primul rând, ne putem gândi, în mod realist, la calificarea în optimi. La fel de important însă e un alt subiect care, deocamdată, n-a „transpirat“ în mass-media.
image
Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului VIDEO
Cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. În România, ora 23:50 marchează momentul solstițiului și începutul verii astronomice.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.