Fetiţele corporatiste

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

Aveam o „prietenă“ pe Facebook, cu 8 ani, poate cu 10 ani mai tînără decît mine, care mă scoatea din minţi. De multe ori am fost tentată s-o şterg din listă, însă de fiecare dată m-am oprit, curioasă pînă unde poate să ajungă cu self-esteem-ul şi autosuficienţa ei. De altfel, o ştiam încă de pe vremea cînd abia ieşise din adolescenţă. Trimisese nişte texte la un concurs de scriere creativă, la care, întîmplător, eram în juriu. Multe texte, vreo 20, în care se simţea insistenţa omului care vrea cu orice preţ să cîştige, deşi miza era aproape inexistentă. Corecte, monotone, egale, fără strălucire. Însă condeiul ei avea siguranţă şi ceva superior, ca şi cum şi-ar fi propus să dea lecţii de scris.

Teoretic, nu puteam să-i reproşez nimic – nici măcar o virgulă nu era în plus sau în minus. Din cîte îmi amintesc, a luat locul 2 sau 3. N-a apărut ca să intre în posesia premiului – un workshop intensiv de creative writing susţinut de cîţiva scriitori consacraţi. Era plecată în State, la studii. Cînd s-a întors, s-a angajat fără probleme la un trust de presă şi am mai urmărit-o o vreme. Am întîlnit-o întîmplător la cîteva evenimente mai mult sau mai puţin mondene. Era o apariţie – pentru că aşa voia ea să fie. Să atragă atenţia. Şi, cu un snobism bine dozat, n-o interesau decît personajele de la Liiceanu în sus. Sau de la Dan Puric, că nu prea făcea diferenţa. Fiind la o vîrstă incertă, nici cal, nici măgar, cum ar spune bunică-mea, puteai să o iei drept o jună interesantă, ambiţioasă şi plină de talente (bărbaţii ar adăuga aici şi alte lucruri), putea să te păcălească uşor. Însă adevăratele ei ambiţii carieristice se vedeau doar pe Facebook. Lucra la o revista glossy pentru femei, cred. Aşadar, pagina ei de Facebook era îmbibată şi gemea de atîta eu. Eul ei, desigur. În fotografii – ea, în diferite poziţii studiate, cu detalii de buze, de mînă care scrie –, şi comentarii asupra propriilor imagini, cum ar fi, de pildă: „Am descoperit că zîmbesc prea puţin în poze. Another thing about myself that I have to manage.“ Postări despre ea de la toate evenimentele la care participase sau, mă rog, fusese „invitată de onoare“ – probase fuste, se pozase cu vedete, citise din scrierile ei etc. Părerile ei despre lume şi viaţă – „pentru că nu mai vrea să tacă cînd are ceva de spus“. Printre atîtea reflexii şi reflecţii, mai scăpa şi cîte un citat motivaţional despe fericire, al lui Coco Chanel sau Louis Vuitton. N-am să uit însă acea postare de la o oră tîrzie în noapte, în care ne mărturisea că toate eforturile ei, orele petrecute în redacţie după program, dăruirea ei faţă de revistă, trust etc. fuseseră în sfîrşit răsplătite şi că tocmai a fost numită şefă de ceva, cred că de departament. Şi nici comentariile unor alte domnişoare care aspirau spre poziţii asemănătoare: „Bravo! O meritai din plin!“, sau, ca la naşterea unui copil: „Să fie într-un ceas bun!“

Abia atunci mi-am dat seama că n-are nici un rost să mă enerveze fata asta. Ba chiar mi s-a făcut un pic milă de ea. Intrase pe un culoar pe care alerga dînd din coate, obsedată să cîştige cursa, fără să mai vadă nimic în jur, nici măcar dacă mai existau şi alţi concurenţi. Fără emoţii, fără să-şi permită nici o clipă de răgaz, în care să respire. Şi ca ea erau multe, o întreagă generaţie de fetiţe, născute la începutul incerţilor ani ’90, în care părinţii pompaseră o exagerată încredere de sine („Eşti cea mai bună! Trebuie să ai tupeu şi să reuşeşti în viaţă!“), le încurajaseră cele mai mărunte talente şi-şi sacrificaseră ultimii bani ca să le trimită la studii în străinătate, pentru a-şi ascunde frustrările şi lipsa lor de şansă din comunism. Iar străinătatea aceea, în loc să le deschidă un pic ochii, li se urcase la cap, căci reţetele de succes de acolo se suprapuneau peste cele învăţate de acasă, aşa că se întorceau în ţară insensibile şi invincibile, crezînd că totul li se cuvenea doar lor. Ele sînt cele care populează astăzi corporaţiile, multinaţionalele, în posturi mărunte, visînd la posturile mari. Cele care bîrfesc la o ţigară pe holuri – la o adică, îşi toarnă colegii sau îşi seduc şefii, pentru că au fost învăţate să aibă tupeu. Însă în mintea lor e un talmeş-balmeş, îşi creează un soi de avataruri pe Facebook, n-au un sistem de valori, n-au nimic. Sînt doar nişte ambalaje, goale pe dinăuntru.

De curînd, am descoperit că fata respectivă nu mai era „prietenă“ cu mine pe FB. Nu mă ştersese din lista ei, căci, de fapt, nu mai exista nici o listă. Pentru că devenise şefă şi, între timp, publicase şi o carte, statutul ei evoluase. Îşi făcuse o pagină de fani, iar dacă nu a plătit cumva cele 20.000 de like-uri, se poate spune că, datorită ambiţiei şi calităţilor ei de bun PR, a reuşit în viaţă. Nu-i aşa?   

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.