Bicicliştii - o nouă specie urbană

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Bicicliştii   o nouă specie urbană jpeg

Într-o intersecţie aglomerată din centru, mă întîlnesc cu un fost coleg de liceu. Eu dau să traversez, el se proţăpeşte în faţa mea, cocoţat pe bicicleta lui ultimul tip (aşa mi se pare, nu mă pricep la biciclete din astea noi), de unde n-are de gînd să se dea jos. Se pare că îi place să mă privească de sus, cu un uşor dispreţ faţă de statutul meu de pieton. Are şi cască, şi bidon cu apă, tot ce-i trebuie, parcă ar pleca în Turul Franţei. În liceu era rocker, acum şi-a tăiat pletele şi e biciclist. Oamenii au simţit mereu nevoia de apartenenţă la o modă, la un grup. Bicicleta a devenit viaţa lui, sau cel puţin aşa îmi dă el de înţeles. Merge pe bicicletă oriunde, fie că e soare, fie că plouă, pedalează şi în somn. Are doi copii, tot biciclişti, fiecare cu bicla sa. Duminica, o pornesc toţi patru (o include şi pe soţie în mica lor gaşcă, desigur) spre Băneasa, Snagov sau mai departe, spre munte. Odată, i-au furat-o „din faţă de la job – mama lor de cretini!“ A făcut plîngere la Poliţie. O pus-o şi pe Facebook, dacă o vede careva prin oraş, dar n-a dat de hoţ. L-a blestemat să-l calce maşina sau să moară într-un accident cumplit, pe DN1. Dup-aia şi-a luat alta. A fost şi la miting de biciclişti. Tot pe bicicletă. Să le facă ăştia piste, ca-n orice oraş civilizat „de afară“. „Dar n-ai cu cine, în România se trăieşte ca-n Evu’ Mediu! Degeaba dăm noi cu #uniţisalvăm!“ Un timp, mă priveşte lung, cu ochii lui care par ca de insectă, sub cască: oi fi de-a lor sau din gaşca cealaltă? Începe să-mi vorbească, pe un ton monoton, despre responsabilitatea civică, despre oamenii care vor o schimbare. Nu-i rău ce zice, dar parcă citeşte din organigrama de la firma lui. Încerc să zic şi eu ceva – nu mă ascultă, e opac. În liceu, se isteriza pe la concerte, bea votcă cu litra, făcea pogo şi zicea că anarhia e cool. Acum e paşnic, e biciclist. O maşină claxonează prelung: „În mă-ta de bou, că blochezi intersecţia!“ Da, o blocase. „Morţii mă-tii cu SUV-ul tău… Ce, n-ai loc de mine?“ Îmi flutură grăbit din mînă în semn de rămas bun – „ne auzim pe Facebook!“ – şi o ia din loc, pedalează cu îndîrjire, ca într-un soi de competiţie cu sine însuşi.

Nu mă înţelegeţi greşit, n-am nimic cu bicicletele, ba dimpotrivă. Aveam 8 ani cînd m-am urcat pe prima mea biclă, un Pegas verde second-hand. Timp de trei zile, mi-au învineţit părinţii mei ceafa de care mă ţineau ca să-mi păstrez echilibrul şi să învăţ să merg. Şi am învăţat. Apoi, eram grozav de mîndră pe Pegas-ul meu, cînd dădeam ture pe Moşilor – din şa, oraşul se vedea altfel. Pe atunci, pe stradă nu prea erau biciclişti, deşi traficul aproape inexistent le-ar fi permis să se desfăşoare în voie şi chiar să se bucure de pedalat. Pur şi simplu, nu era la modă, toată lumea îşi dorea maşină. Şi în afară de povestea cu Miţa Biciclista, nu aveam nici o „tradiţie“ în ceea ce priveşte acest sport, n-a fost niciodată un stil de viaţă. Nu am avut mari competiţii, mari campioni, mari filme (cum ar fi Hoţi de biciclete, nu?) sau cărţi scrise din şa. Doar în filmele comuniste ale vremii mai vedeai cîte un inginer agronom sau doctor de ţară, care mergeau cu bicicleta prin sat, ca să demonstreze că renunţaseră la traiul comod de la oraşşi că se împrietenesc cu natura. Însă în viaţa reală, totdeauna am avut senzaţia că românilor le era prea lene să se deplaseze pedalînd.      

Atunci, de ce i-aş crede pe aceşti biciclişti moderni, apăruţi peste noapte? Doar pentru că sînt antimainstream? Pentru că au renunţat la rockereală, hipioţeală, emo sau mai ştiu eu ce şi, la 30 şi ceva de ani, cînd au fost nevoiţi să se înregimenteze într-un fel sau altul, au devenit biciclişti? Se declară responsabili din punct de vedere civic, vor să protejeze mediul înconjurător şi să „salveze“ oraşul, însă nu realizează că oraşul însuşi a devenit duşmanul lor. Îi urăsc pe şoferi, însă adevărul este că, da, încurcă traficul, pentru că nu ştii ce să faci cînd îţi apare un biciclist cu capul în nori în faţă, mai ales pe o trecere de pietoni pe care o traversează „regulamentar“ pe bicicletă. Îi urăsc pe pietoni pentru că se plimbă prin parcuri pe pistele lor, pentru că nu au unde în altă parte. Îi urăsc pe edili pentru că n-au proiectat, în urmă cu o sută de ani, un oraş pentru ei, bicicliştii. Iar pentru ei, a merge la job sau oriunde în altă parte cu bicicleta a devenit o ambiţie pur personală, o cursă cu obstacole, o sursă de adrenalină, dar şi de constantă enervare, o formă de protest. Aventura lor.  

La Bruxelles – ultima capitală europeană în care am fost – am văzut biciclişti, dar puţini. În general, studenţi care economisesc banii pe transportul în comun. Fără cască pe cap, unii pe nişte rable de biciclete împrumutate, însă cu o atitudine normală, o „minoritate“ perfect integrată. Doar la noi se pedalează cu încrîncenare.   

featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora

Parteneri

Londra foto Unsplash jpg
Sfatul inedit al celui mai cunoscut agent imobiliar: „Apartament cu 50% mai ieftin? Aș investi la Londra, nu la București”
„O să vă învăț să cumpărați un apartament de 100.000 de euro cu 50.000 de euro”, spune Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din România, în ultimul clip din 2024. Sfatul lui a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la cea mai bună investiție pentru copiii noștri.
daniel david ubb fb jpg
Manuale mai „prietenoase” și comasarea unor materii. Ce spun specialiștii despre propunerile ministrului Educației
Declarațiile ministrului Educației, care a spus că nu este de acord cu introducerea unor materii noi în orarul elevilor, dar și cele referitoare la nevoia unor manuale „mai prietenoase”, nu au rămas fără ecou.
daniel david ubb fb jpg
Programul de guvernare pe Educație, sub lupa specialiștilor. "Fără o susținere bugetară multe măsuri ar putea rămâne doar pe hârtie"
În materie de Educație, noul program de guvernare, dacă va fi pus în aplicare punctual, va reforma din temelii învățământul românesc. Măsurile propuse sunt revoluționare și ar putea schimba definitiv paradigmele învechite și comuniste în care se zbate sistemul de zeci de ani, consideră experții.
Raoul, surprins de prieteni de ziua lui
Raoul, surprins de prieteni, de ziua lui: „Au apărut pe neașteptate cu...”
Raoul, pe numele lui din buletin, Rareș Borlea, a împlinit 46 de ani pe 5 ianuarie.
Preot stropind cu aghiazmă INQUAM Photos Eduard Vinatoru jpeg
Tainele Bobotezei. De la apele sfințite la ritualurile care sfidează timpul
Obiceiurile străvechi, credințele populare și poveștile locale transformă Boboteaza într-un simbol al identității românești care aduce împreună comunități din toate colțurile țării, păstrând vie legătura dintre sacru și profan chiar și în era tehnologiei.
zebre foto pixabay jpg
Cele mai tari destinații turistice ale anului 2025 pentru amatorii de Safari și animale sălbatice
Leii, elefanții și turmele parcă fără număr de zebre și antilope ale Africii, urșii polari din Canada sau pinguinii și balenele uriașe care populează oceanele sunt tot mai la modă printre turiști. Toate la „pachet” cu frumusețiile naturii și cu farmecul unui safari de neuitat.
atac capitoliu asalt protestatari washington foto AFP
6 ianuarie: Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, acuzând fraudarea alegerilor prezidenţiale din SUA
La 6 ianuarie 2021, incitaţi de declaraţiile lui Donald Trump în legătură cu fraudarea alegerilor, susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul. Tot într-o zi de 6 ianuarie s-a născut medicul român Matei Balş, întemeietorul școlii moderne de bacteriologie.
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
Top trei mituri despre micul dejun demontate de specialiști. De ce este cea mai importantă masă a zilei și cât de bogată ar trebui să fie
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Specialiștii în nutriție au demontat cele mai frecvente mituri privind micul dejun și spun că ar trebui să dăm o atenție sporită acestei mese și să nu ne dăm în lături nici măcar de la alimentele demonizate în ultima perioadă.
tartaria
Cele mai impresionante și misterioase civilizații de pe teritoriul României. Una dintre ele era cea mai avansată din Europa veche
Încă de acum 9000 de ani, pe teritoriul de astăzi al României, s-au dezvoltat adevărate imperii preistorice, vechi civilizații extrem de avansate pentru vremurilor lor, considerate adevărate leagăne ale civilizației agrare central-est europene. Toate au dispărut în mod misterios.