Zile din viața noastră

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Am coordonat pentru Dilema veche, imediat după ieșirea din lockdown, un Dosar numit „Marile regrete, marile speranțe“. Am încercat să aflu de la colaboratorii mei în ce fel i-a schimbat pandemia, ce ar fi vrut să fi cîntărit mai bine și să fi decis altfel înainte de ea și ce așteptări au de la viața lor în continuare. Mi-am amintit de tema aceasta, potrivită și pentru un final de an, după o discuție cu un fost coleg de liceu, cu care cred că nici nu m-am mai văzut de un sfert de veac. M-a întrebat dacă regret ceva din acea perioadă de adolescență și asta m-a făcut să-mi dau seama cît de bine îmi amintesc lucruri petrecute cu multă vreme în urmă, unele chiar mai clar decît cele din iarna trecută.

În decembrie 1993, cînd Nirvana încă făcea legea la MTV și „Please Forgive Me“ a lui Bryan Adams era cea mai difuzată baladă, o prietenă m-a invitat la petrecerea ei de majorat. Eu împlinisem 14 ani și jumătate și abia intrasem la liceu. Aveam oră de sosire acasă, mai exact oră la care tata să vină să mă ia, cred că era 12,30 noaptea. Purtam o cămașă verde lungă, cu o curea neagră cu auriu, ținută care ar mai merge și astăzi. Un băiat ceva mai mare, rocker după cum părea, m-a invitat la dans. La vremea respectivă, nu aveam televiziune prin cablu, așa că nu prea eram la curent cu toate noutățile din muzică. Tînărul era aproape șocat de faptul că nu știu videoclipurile pieselor, așa că a început să mi le povestească pe toate, pe măsură ce ascultam melodiile. Am reușit să împing un pic ora de plecare la 1, după telefoane date acasă. Nu am făcut schimb de numere de telefon (fix) și nu ne-am mai întîlnit niciodată cît am fost în liceu. Iată un lucru pe care îl regret și acum, după aproape treizeci de ani. Credeam că va urma o viață întreagă în care rockeri populari mă vor invita la dans pe „Please Forgive Me“ – n-a fost deloc așa. 

În clasa a XII-a, am organizat Balul Bobocilor pentru cei mici. Prezentam împreună cu un prieten bun, pe care îl cunoșteam de la grădiniță, și ne întîlneam după-amiaza la liceu împreună cu alți colegi care se ocupau de acest eveniment să facem probe de sunet și să ne gîndim la concursul de miss. Mai țin minte și acum (și cred că mai am pe undeva, la ai mei, foile scrise cu stiloul, cu tăieturi și săgeți) cîteva dintre întrebările pe care le formulasem – cu variante, să nu fie prea dificil. De exemplu: Din ce oraș provenea trupa The Beatles? A) Londra; B) Liverpool; C) Manchester. Regret că pozele făcute atunci de fotograful clasei nu au ieșit. Că nu aveam telefoane cu care să înregistrăm. Nu am nici o filmare din liceu, de fapt, doar festivitatea de final este pe un VHS, care probabil că e afectat serios de trecerea timpului. Am primit însă acum cîțiva ani, de la un fost coleg de liceu dintr-o clasă paralelă, o fotografie cu mine pe scenă, prezentînd concursul, îmbrăcată în roșu și negru, la care țin ca la o comoară.

© flickr
© flickr

2009 a fost anul în care Facebook a luat cel mai mare avînt în România. Atunci mi-am creat și eu contul. Aveam 30 de ani. Realizez acum, la vîrsta de mijloc, că sîntem primele generații, rupte în două între analog și digital, care îmbătrînesc documentat, sub ochii întregii lumi. N-am uitat un dialog telefonic pe care l-am avut cu marea actriță Irina Petrescu, în primii mei ani în TVR. Voiam să filmăm un interviu, însă dumneaei, în același fel diplomat și discret în care a și trăit, m-a refuzat, motivînd că, după o vîrstă, actrițele nu ar mai trebui să apară la televizor sau în filme. Așa, lumea și le poate aminti în cel mai plin moment al vieții lor, cînd lupta cu timpul era încă departe. Acum este aproape imposibil să te retragi din viața publică. Undeva va apărea o fotografie sau o înregistrare cu tine, chiar dacă nu ți-ai dat acordul pentru asta. 

Trecutul meu de adolescentă nu este consemnat pe Facebook, dar tocmai de atunci am cele mai multe și mai clare detalii în memorie. Ce rochie purtam la un Revelion, care a fost primul meu CD (Céline Dion era) și ce probleme am primit la geometrie în spațiu cînd am dat examen la prima facultate. Din trecutul recent îmi mai scoate la suprafață Facebook din cînd în cînd chestii de care îmi e, uneori, rușine. Excursii „minunate“ și mese „vesele“, fotografii retușate și status-uri care se voiau a fi amuzante – orice pentru a cosmetiza golul care era în viața mea, de fapt. Serviciul unde zilnic înghițeam umilințe. Împunsăturile și ironiile din partea „prietenilor“, care au observat repede că nu sînt în stare să ripostez, m-aș fi consumat prea mult. Bărbații nepotriviți (ca să folosesc un termen blînd) cu care mă întîlneam, pe motiv că oricum nu vreau să-i iau acasă și nu am timp să caut pe altcineva, de cursă lungă. (Acești oameni mai învie uneori, îmi trimit mesaje în care este vorba, de fapt, despre ei și sînt consternați că i-am exclus din viața mea.) Pe scurt, Facebook e menit să-ți amintească cum ai încercat să păcălești lumea și să te minți și pe tine, fără miză. 

Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu. După o vîrstă, e taman invers. Tragem de fiecare zi care, de multe ori, pare să nu se mai termine. Sperăm ca următoarea să fie mai bună și ne trezim uimiți că e, din nou, final de an. Revenind la speranțe și la regrete, după un text care pare a fi plin doar de acestea din urmă, gîndul meu pentru 2023 este să reușim să ni-l facem diferit. La Mulți Ani altfel!

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.