Vreau să mai verific o dată

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Am urmărit odată un discurs despre perfecționism, în care o femeie cu o poziție importantă într-o corporație povestea cum, ajunsă acasă într-o seară, și-a dat seama că o prezentare pe care o scrisese pentru a doua zi, și care îi aștepta în niște mape pe invitații la o conferință, avea o virgulă plasată greșit. Iar asta a făcut-o să se întoarcă la birou la ora 2 dimineața, să modifice textul și să-l printeze din nou. Nu a povestit nimănui atunci, nici măcar soțului, pentru că știa că este o exagerare, dar nu putea proceda altfel. Mi-am dat seama că am fost „femeia cu virgula” cam toată viața mea de adult. 

Perfecționismul este definit drept un mecanism de apărare. Ne ajută să ne simțim în control cînd credem că lucrurile care se vor întîmpla în viitor, imprevizibile, ne-ar putea face rău. Trei tipuri de perfecționism au fost identificate – există și o scală creată de psihologii Paul Hewitt și Gordon Flett unde, după un test, fiecare poate primi cotațiile proprii. Perfecționismul orientat spre sine măsoară tendința de a-ți impune singur standarde înalte, nerealiste chiar, și de a evita greșelile cu orice preț. Cel orientat spre ceilalți cere maximul posibil de la prieteni, colegi, membri ai familiei, ne face critici și neiertători. Perfecționismul impus social este impresia că cei din jur au mari așteptări de la noi, la nivelul cărora nu ne putem ridica, așa că simțim presiunea continuă de a fi analizați și, eventual, respinși pentru că nu corespundem. 

A fi atent la orice virgulă duce, în majoritatea cazurilor, la extenuare. Iar cînd ești obosit, fără resurse rămase, ajung să-ți scape lucruri și, cel mai adesea, faci taman greșelile pe care ai încercat atît de mult să le ocolești. Mi s-a întîmplat de suficiente ori în munca mea să observe alții erori la care eu nici măcar nu mă gîndisem, preocupată fiind de niște detalii, sau, în alte cazuri, să constat chiar eu că am omis ceva, să fiu sigură că toată lumea îmi va atrage atenția și va rîde de mine pentru ca, în final, să nu bage nimeni de seamă. 

O îndeletnicire cu care perfecționismul este prieten e amînarea pînă în ultimul moment. Sau procrastinarea, cum i se zice acum. „Paralizia perfecționismului” te ține pe loc din a te apuca de ceva pînă cînd știi cu certitudine că vei putea face acel lucru perfect sau că vei fi în stare să i te dedici în totalitate. Și așa se ajunge la termene de predare amînate, întîrzieri, chiar neprezentări. Îmi amintesc și acum, fără plăcere, de o conferință din facultate pentru care aveam de pregătit un discurs scris și rescris, ca de obicei, pînă în noaptea de dinainte, doar că atunci nu am mai reușit să-l finalizez și am decis să nu mai particip. Sau de întîlniri din viața personală la care am sfîrșit prin a nu mai merge, tocmai pentru că mi se părea că omul respectiv, pe care voiam să-l impresionez, nu are cum să vadă în acel moment cea mai reușită versiune a mea. Cum știm, unele trenuri nu se mai întorc niciodată.

© flickr / Christopher Sessums
© flickr / Christopher Sessums

Un instrument de reglare a perfecționismului exacerbat poate fi regula „80/20” sau așa-numitul „principiu Pareto”. Conform acestuia, 80% din rezultatele noastre sînt obținute cu 20% din eforturile depuse. Pentru protejarea timpului și a energiei, un exercițiu bun este a te educa să consideri că 80% dintr-o acțiune este „suficient de bine”, chiar dacă nu perfect. Mai ales că, de cele mai multe ori, ce urmează după 80% este cel mai greu de definitivat. Sigur, celor care vor să facă totul și au probleme în a spune „nu” le este dificil să se oprească, cu toate costurile. Revin mereu la un fragment dintr-un interviu cu un om de afaceri, care dezvoltase cu succes proiecte diverse și care, întrebat fiind cum poate face atîtea, a răspuns: „Le fac pentru că sînt un om relativ superficial”. Concentrarea pe un singur lucru, intrarea în măruntaiele lui, este mereu cronofagă. 

Setarea unor obiective realizabile, bazate pe resursele pe care le avem la dispoziție, stabilirea unor limite de timp, împărțirea unei sarcini în segmente mai mici și concentrarea pe fiecare dintre ele, nu pe produsul final, îmbinarea obligațiilor cu treburi mai plăcute sînt sfaturi date de specialiștii în lupta cu demonul perfecționismului, care face mereu ca „suficient de bine” să nu fie destul. Și evitarea procrastinării, lucru mai greu de atins dacă ai credința (și nu doar bănuiala) că cea mai bună idee vine mereu chiar înainte de termenul-limită și nici măcar nu trebuie căutată prea acerb pînă atunci.

Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja. Chiar dacă, uneori, nu este nevoie de asta și atunci trebuie ignorată un pic. Și mă întorc la un citat atribuit, eronat poate, lui Thomas Jefferson și care spune cam așa: „Cîtă durere ne-au adus nenorocirile care nu s-au mai întîmplat niciodată”. Iar asta mă mai liniștește: practic, pot apărea multe alte rele la care nici măcar nu m-am gîndit.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.
subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită”
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.