Votant la 16 ani?

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
E cool să postești jpeg

Recent, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede scăderea vîrstei pentru dreptul la vot, de la 18 la 16 ani, pentru alegerile locale și europarlamentare. Proiectul a fost conceput de trei studenți ai Facultății din Științe Politice din București și inițiat de parlamentari ai PNL, USR și AUR, în ideea că „tinerii vor și trebuie să li se dea dreptul de a avea un cuvînt de spus în ceea ce privește viitorul lor”. 

De altfel, într-un mesaj postat pe Facebook, Vlad Măntoiu, unul dintre inițiatorii proiectului, a rezumat întreaga ideologie care stă la baza acestei propuneri susținînd că „Guvernul consideră că tinerii nu merită dreptul de vot, cu toate că aceștia au dreptul de a munci și au și răspundere penală. (...) ne convine atunci cînd minorii cu vîrsta între 16 și 18 ani respectă legea, au discernămîntul necesar pentru a înțelege un contract de muncă și a-l respecta, aduc bani la bugetul de stat prin impozitele oprite de Guvern din salariul lor, dar nu ne convine cînd au curajul să spună cum să fie folosiți banii colectați din salariul muncit de ei. Guvernul menționează că este nevoie de o cunoaștere a mediului politic pentru a vota, lucru cu care sînt de acord, fiind și unul dintre argumentele mele: tinerii de 16 ani sînt mult mai informați decît tinerii din generațiile trecute. De altfel, lucru confirmat și de către UE care ne tot recomandă de ani buni să reducem vîrsta de vot. Cred că problema Guvernului e alta: tinerii de 16 ani, care deja se pregătesc pentru Bac, realizează ce înseamnă, de exemplu, plagiatul și care-i sînt consecințele. Nu mă miră, deci, de ce prim-ministrul Ciucă preferă ca acești tineri să nu voteze. (...)”.

Într-adevăr în 2011, Uniunea Europeană a recomandat țărilor membre să ia în calcul această posibilitate, aflată în dezbateri de pe la începutul anilor 2000. Nu o face însă în mod repetat și obsesiv. Susținătorii, entuziasmați, aduc, în principal, aceleași argumente, dintre care unul dintre cele mai vehiculate este: „Dacă au drept de muncă de la 16 ani, trebuie să aibă și dreptul de vot” (amintind cumva de sloganul „Dacă pot merge la război, pot să și votez” care a dus la scăderea vîrstei de vot, în anii ’70, de la 21 la 18 ani). 

Totuși, probabil că cel mai pragmatic motiv invocat pentru scăderea vîrstei de vot se referă la faptul că peste tot în lume absenteismul și dezinteresul oamenilor pentru politică și alegeri sînt din ce în ce mai accentuate. Cu alte cuvinte, în loc să se urmărească stimularea acestora, se dorește lărgirea vadului de votanți, prin atragerea unui nou segment: adolescenții. În plus, mai spun pragmaticii, trebuie luată în calcul și evoluția demografică a Europei. Faptul că populația îmbătrînită este majoritară diminuează puterea votului tinerilor, iar interesele acestora sînt ignorate, în virtutea apărării intereselor celor vîrstnici (și mulți). 

De cealaltă parte, criticii dreptului de vot de la 16 ani invocă lipsa de maturitate a unui adolescent, nepregătit nici emoțional, nici intelectual suficient pentru a avea discernămîntul necesar pentru a lua decizii de asemenea anvergură. Tot aceștia aduc aminte, în mod ironic, de „Demeny voting”, teoria unui sistem de vot prin care copiii (de orice vîrstă ar fi aceștia) să aibă posibilitatea de a-și exprima „înclinațiile politice”, permițînd părinților sau tutorilor să voteze în numele lor, un vot care ar valora cît jumătate dintr-un vot normal. Paul Demeny, de profesie demograf, a luat în 1986 apărarea copiilor susținînd că „nu ar trebui lăsați fără drept la vot timp de aproximativ 18 ani: dați dreptul părinților să exercite drepturile de vot ale copiilor pînă cînd aceștia ajung la majorat!”. Mai mult, Demeny credea că, prin acest sistem de participare la vot din scutece, tinerele generații vor fi educate de timpuriu și vor deveni mai receptive la mediul politic, implicîndu-se astfel din pruncie în viața cetății. 

Criticii invocă această teorie demontînd-o: în copilărie mergem, în mod automat, pe mîna părinților, spunem și facem ca ei, învățînd primii pași în viață, prin imitație. În adolescență fie ne păstrăm acest obicei, fie facem pe dos, doar dintr-un spirit de rebeliune – ceea ce înseamnă că un adolescent ar fi mai înclinat să voteze ori cum i se spune, ori în baza unor toane. 

Dar nu e adevărat! – se reped să dea replica apărătorii votului de la 16 ani, dînd exemplul Austriei, care din 2007 a mizat pe votul adolescenților. Să nu ignorăm însă faptul că, în Austria (care în mod paradoxal a scăzut vîrsta de vot la 18 ani abia în 1992), acest drept de vot pentru adolescenți a fost îndelung pregătit – programa școlară fiind modificată, astfel încît din clasa a VIII-a elevii au primit și primesc noțiuni de educație civică și politică, organizîndu-se în prealabil campanii de conștientizare și simulări de alegeri în școli. N-au făcut-o, așadar, de azi pe mîine.

Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?

image

Cum a scăzut vîrsta de vot, de la 25 la 18 ani

Pe filieră istorică, vîrsta legală pentru a putea vota a suferit cîteva oscilații – 18 ani fiind vîrsta stabilită în mare parte a lumii, prin anii ’70 (scăzînd de la 25 sau 21 de ani). Cum s-au petrecut atunci lucrurile?

În Europa, prima țară democratică ce a legalizat scăderea vîrstei pentru vot a fost Marea Britanie, în 1969, prin Representation of the People Act. Unul dintre motivele principale care au dus la această decizie a fost schimbarea de atitudine a tinerilor studenți față de politică și democrație, manifestată în numeroasele proteste de stradă pe care le organizau, demonstrînd împotriva războiului din Vietnam. Aceleași demonstrații antamate și de tinerii studenți de peste Ocean, din SUA, care mărșăluiau cerînd oprirea războiului, dar și scăderea vîrstei de vot, de la 21 la 18 ani, scandînd „Old enough to fight, old enough to vote”, au dus la schimbarea legilor, iar americanii au primit dreptul la vot de la 18 ani în 1971.

Au urmat Canada și Germania de Vest (1972), Australia, Franța și Suedia (1974), Italia (1975), Spania (1978). La distanță au urmat Belgia (1981), Elveția (1991) și Austria (1992).

Revenind în prezentul dorinței de a scădea și mai mult vîrsta de vot, de la 18 la 16 ani – există vreo asemănare cu ce s-a petrecut atunci? Este același context? Există mișcări de stradă ale adolescenților care cer acest lucru? Palpită în ei dorința aprigă de a se implica în viața cetății? Sau este vorba mai degrabă despre o găselniță care vine dinspre politicienii care au nevoie de mai mulți votanți și activiștii care au nevoie de vizibilitate și care argumentează doar din punctul lor de vedere, prin discursuri înflăcărate de la tribună, de ce vor să ofere acest drept adolescenților? Dar dacă această ofertă nu este decît un cadou otrăvit?

Cîtă presiune mai punem pe adolescenți?

Pe de o parte, adolescenții sînt boscorodiți (azi, la fel ca și ieri) că sînt niște superficiali. Stau cu ochii doar în telefon, socializează doar virtual, sînt interesați doar de muzica lor, de trend-urile modei lor, de videoclipurile de pe rețelele lor de socializare. Se învîrt doar în jurul propriului buric și nu le pasă de nimic altceva. Dar, pînă la urmă, nu asta înseamnă să fii adolescent? Cîți dintre noi, la 16 ani, ne frămîntam de griji pentru bunul mers al cetății și cîți oftam din amor? Cîți ne simțeam înflăcărați de avînturi politice și cîți nu eram mistuiți de dorul unei perechi de adidași? Și e de condamnat? Într-o viață de om, avem atît de puțin timp la dispoziție, doar cîțiva ani, pentru a trăi frivol, fără mustrări de conștiință. 

Pe de altă parte, adolescenților de azi, acest timp al frivolității inocente le e și mai scurtat. Trăind în societatea competitivă pe care noi am creat-o pentru ei, presiunile vin din toate direcțiile. Trăind în societatea puternic informațională, care abundă de fake news-uri și dependențe virtuale, pe care tot noi am creat-o pentru ei, le cerem să fie brusc, de la 16 ani (și dacă s-ar putea, chiar din fașă), cetățeni impecabili, implicați și înregimentați ]n rezolvarea problemelor sociale și politice. În loc să-i mai păsuim nițel, lăsîndu-i să se mai intereseze de țoalele pe care le poartă vedeta X, le impunem, prin acordarea dreptului la vot, să stea să calculeze și să decidă cam ce ar trebui să facă Guvernul cu banii din impozitul pe salarii. 

Am observat că, în majoritatea discursurilor, susținătorii ideii votului de la 16 ani vorbesc despre dreptul „tinerilor”. Nu vorbesc despre „adolescenți”, parcă ignorînd această vîrstă a transformării, în care nu ești nici copil, dar nici adult, o perioadă în care le e mai necesară căutarea de sine ca să învețe cum să aibă grijă în primul rînd de ei, înainte de a putea avea grijă de cetate. 

Căci să aperi democrația cetății nu este deloc o treabă agreabilă. Nu e ușor. E mai degrabă o corvoadă pentru adulți. Într-o lume ideală n-ar mai fi nevoie să cunoaștem numele politicienilor, lucrurile mergînd de la sine, într-un mod firesc. Dar cum nu trăim în acea lume ideală, ne înhămăm la treabă ca s-o facem acceptabilă. Iar un vot, exercitat în mod corect, înseamnă să te legi ombilical de lumea politică, o lume care nu este tocmai Arcadia, să fii mereu informat, să ai capacitatea de a înțelege acele informații, pe care să le pui într-un context larg, ca să faci alegerea cea mai bună. Altfel nu faci decît să pui o ștampilă, doar în virtutea faptului că ai dreptul de a o face. Și rămîne întrebarea: o societate funcțională se construiește prin calitatea sau cantitatea voturilor? 

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

7 plov pilaf orez jpg jpeg
fier de calcat jpeg
Trucuri simple și ieftine care fac minuni pentru fierul de călcat. Îl lasă ca nou. Soluții ingenioase pentru o curățare perfectă
Dacă vrei să previi deteriorarea fierului tău de călcat și să scapi de petele negre de pe talpă, există un truc eficient care folosește un ingredient pe care îl ai deja în casă.
Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat”
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.
bărbat încarcerat într un accident produs în județul Satu Mare Foto ISU jpg
Șofer rămas blocat timp de două ore între fiarele contorsionate ale unui autoturism, după ce s-a izbit de un copac
Un bărbat a rămas încarcerat, luni, în urma unui accident produs în județul Satu Mare, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Acesta a fost extras de pompieri în urma unei intervenţii care a durat mai bine de două ore.
Harta Europa cu lupa pe Romania FOTO Shutterstock
Care este originea numelui „România”. Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români
Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români.
stejarul holm (1) jpg
Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din nordul Moldovei dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică
România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase. Un astfel de loc este Holmul Botoșaniului, un deal uriaș pe care se întind păduri, arbori seculari și o istorie nespusă.
romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii