„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
image

Pe 9 octombrie se împlinesc patru ani de la inaugurarea celui mai mare muzeu privat din România, MARe/Muzeul de Artă Recentă, o inițiativă ambițioasă și exhaustivă. Cum a luat naștere acest proiect, care a fost parcursul muzeului pînă acum și ce înseamnă acesta, atît pentru peisajul muzeografic românesc, cît și pentru cultura tinerilor de a merge la muzeu – despre toate acestea și despre multe altele am vorbit cu directorul MARe, istoricul de artă Erwin Kessler.

Anul acesta se împlinesc patru ani de la inaugurarea muzeului. Cum a început povestea? A fost și un sîmbure de „nebunie” cînd v-ați „înhămat” la acest drum?

Am fost solicitat să ofer unui colecționar sfaturi privind achizițiile de artă contemporană. După o serie de achiziții m-a întrebat care este criteriul meu în selectarea artiștilor și a lucrărilor. I-am răspuns că lucrările trebuie să fie muzeale, iar artiștii să fie relevanți nu doar pentru mersul artei din țară, ci și pentru procesele de profunzime la nivelul mentalului și subconștientului colectiv. De aceea am recomandat chiar și achiziționarea unor lucrări care nu corespundeau nici gustului meu, nici gustului său. După un timp, m-a întrebat de ce achiziționăm lucrări muzeale care nu întotdeauna ne fac plăcere, din moment ce nu avem un muzeu, ci o colecție privată. Și imediat m-a întrebat dacă m-aș încumeta să facem împreună un muzeu. 

După cîteva zile am alcătuit conceptul viitorului muzeu, în cîteva pagini, i-am dat numele actual, iar la puțin timp ne-am văzut în trei, cu arhitectul, care ne-a pus cîteva întrebări despre cum vedem viitorul muzeu. I-am spus că îl văd la exterior ca pe un buncăr așezat pe un diamant, iar la interior ca pe o contestare a felului în care arată toate muzeele-hală de artă contemporană – largi deschideri albe, neutre și aseptice, aparent, dar, de fapt, megalomane. I-am spus că aștept ca în interior să fie un black hole in the white Cube, iar el a conturat rapid și forma muzeului, așa cum o vedeți acum. Restul a fost muncă. Dar munca nu contează, căci de muncit, muncesc mulți.

Ce înseamnă, pînă la urmă, artă recentă? (Care este nuanța între „recent” și „modern”?)

În iulie 1965, în Raportul la Congresul IX al PCR, Nicolae Ceaușescu a trecut complet sub tăcere realismul socialist, ideologia estetică sovietică, impusă în tot lagărul comunist. În locul acestuia a propus un concept nou, diversitatea stilistică. Din acel moment, întreaga breaslă artistică, înrobită timp de aproape 20 de ani proletcultismului și realismului socialist, a fost obligată să se redefinească. Artiștii, care nu cunoscuseră timp de 20 de ani libertatea de expresie și mijloacele creatoare neo-avangardiste, au fost supuși brusc unui asalt al influențelor artistice occidentale – pop art, fotorealism, land art, neo-constructivism, performance etc. –, toate direcțiile și grupările artistice ale timpului își lăsau amprenta asupra artei românești. În raport cu obliterarea estetică a deceniilor precedente, din acel moment al deschiderii, din 1965, se poate spune că toată arta românească devine o artă recentă, venită după abisul și aneantizarea obsedantelor decenii dinainte. Este o partenogeneză estetică. Doar în parte este o re-modernizare, o recuperare a impulsului modernist interbelic. În cea mai mare parte, este un salt dinspre vidul estetic al propagandei vizuale comuniste spre densitatea fără precedent a neo-avangardei internaționale a anilor ’60. În chip firesc, colecția permanentă MARe poartă titlul „Diversitate Stilistică cu Răspundere Limitată”. Diversitatea îngăduită de regimul comunist era doar la nivelul mijloacelor de expresie. Controlul politic al mesajului era prezent în continuare.

Trăim într-un prezent în care comunismul tinde să fie uitat sau ignorat de cei mai mulți dintre tineri. Este MARe, din această perspectivă, și un soi de memento?

Este mai mult decît un memento. Prin forma sa exterioară, de buncăr fără ferestre, întunecat, de culoarea cojii unei bube pe cale de vindecare, MARe funcționează ca un monument al istoriei noastre traumatice – o cutie neagră în interiorul căreia, cu mijloace strict artistice, este pusă în scenă o friză antropologică, o oglindă a profilului nostru cultural și spiritual din ultima jumătate de secol. Și tot acest monument întunecat este așezat pe parterul cu pereți exclusiv de sticlă, perfect transparenți, așa cum este și prezentul societății noastre.

MARe este, într-adevăr, un muzeu „occidental”. Totul este gîndit, de la arhitectură la oferta educațională și la dinamica expozițiilor, în cele mai mici detalii. Ați avut vreun model anume în minte cînd ați conceput acest univers al artei?

Nu am avut absolut nici un model în minte. Totul, de la nume și concept la colecție și program curatorial sau educațional, a venit de la sine și s-a edificat pe experiența și pe perspectiva mea ca istoric de artă, curator, colecționar și părinte.

Din 2018, anul inaugurării, care a fost evoluția expozițională?

MARe a fost consecvent cu programul propus încă înainte de deschidere – facem trei expoziții de grup pe an. Cel mai frecvent, cu peste 50 de artiști, expozițiile abordează subiecte relevante pentru societatea noastră, de la Tricolor la Sportul reprezentat în arta românească, și de la Fete de vis (idealul feminin reprezentat de artiștii noștri din secolul XX pînă acum) la Culturi Agricole – imaginea agriculturii în arta românească. Am colaborat, în realizarea acestor expoziții, cu zeci de muzee din țară. Pe lîngă expozițiile de grup, cu subiecte și artiști români, am expus și figuri marcante ale artei contemporane internaționale, în expoziții personale compacte – de la Jeff Wall, Martin Creed și Marcia Hafif la Thomas Ruff, Tino Sehgal, VALIE EXPORT, Gregor Schneider, Matt Mullican, Thomas Demand sau Arnulf Rainer, printre alții. Chiar în aceste zile deschidem expoziția „Chip cioplit”, Stephan Balkenhol. Expozițiile cu artiști internaționali au loc în cele trei interetaje ale muzeului, deschise astfel unui (im)posibil dialog cu arta românească din restul muzeului în miezul căreia se inserează, despărțite fiind de golul Atriumului din mijlocul MARe, forma vizibilă a hăului de (ne)înțelegere care ne ține împreună.

Ne-am propus să facem anual cîte trei expoziții de acest fel, dar susținerea pe care am primit-o de la instituțiile culturale străine, de la Goethe Institut sau Forumul Cultural Austriac, la Terra Foundation for American Art, ne-a permis să deschidem anual și cîte patru expoziții personale, cu artiști internaționali de prim ordin. 

În afara acestor expoziții, în sediul propriu, MARe a organizat o serie de expoziții monografice în alte muzee din țară, dedicate unor figuri majore ale artei noastre, așa cum a fost expoziția Ștefan Bertalan, de la Brukenthal, expoziția Ion Grigorescu, de la MNAR, sau expoziția Gheorghe Berindei, de la Muzeul de Artă Craiova. Chiar acum se derulează încă expoziția Ecaterina Vrana, pe care am deschis-o la Muzeul de Artă din Constanța. Toate aceste expoziții au fost însoțite de ample cataloage bilingve, română-engleză, cum este și cel mai recent, Ecaterina Vrana, „Mi-e frică să pictez”, un catalograisonné al întregii sale opere. În cei patru ani de activitate am deschis peste 30 de expoziții în total.

Revenind la latura educațională, pe care orice muzeu ar trebui s-o aibă, vorbiți-ne despre oferta MARe (biblioteca, cursurile, cercetarea).

Cursurile noastre au avut un impact peste așteptări – numai anul trecut am avut peste 880 de copii la cursuri. În afară de cele două serii de cursuri MARe de Mic, din fiecare duminică, am avut cursuri specializate și miercurea și sîmbăta, serii dedicate fotografiei, desenului, artei video, arhitecturii, dansului. Vom avea, în curînd, alte serii de cursuri incitante – de scriere despre artă, de scenarii de film etc. Biblioteca noastră, cu acces liber, susține nu doar cursurile, ci și interesul publicului general.

Vă mărturisesc, pe final, că nu am crescut în cultura mersului la muzeu – cînd eram mică, muzeele din București mă îngrozeau, mă plictiseau, îmi păreau a fi ceva „mort”. Probabil că asta m-a entuziasmat atît de mult la MARe, senzația de nou, de vivacitate – sentimentul că, de fapt, chiar îmi place să merg la muzeu. În patru ani de existență, ce credeți că ați schimbat (dacă ați schimbat ceva) în peisajul muzeografic?

Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii. Faptul că ei sînt, cei mai mulți, tineri care își fac selfie-uri pretutindeni în muzeu și vin să filmeze clipuri video, pe care le pun pe TikTok, reprezintă cea mai bună receptare a caracterului recent al MARe.  

interviu realizat de Stela GIURGEANU

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Aleksandr Soljenițîn, întors în Rusia după 20 de ani, în 1994 (© Evstafiev / Wikimedia Commons)
Aleksandr Soljenițîn: Căderea rușilor sub bolșevici a convenit Occidentului
În „Chestiunea rusă la sfîrșit de secol XX”, Aleksandr Soljenițîn răspunde la o întrebare pe care mulți nici măcar nu și-au pus-o: de ce n-a intervenit Occidentul în 1917, pentru a lichida lovitura de stat bolșevică?
tiktok foto pixabay jpg
Amazon a făcut o ofertă de ultim moment pentru a cumpăra TikTok, scrie New York Times
Amazon.com a depus o ofertă de ultim moment pentru achiziţionarea platformei TikTok, potrivit unui articol publicat miercuri de New York Times, care citează trei surse familiare cu situaţia.
UE Ucraina jpg
Guvernul Ungariei lansează o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE. „Ar costa o mulţime de bani Ungaria”
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE, întrucât ungurii trebuie să știe că aderarea prezintă mai multe pericole care ar duce la o „schimbare ireversibilă în viaţa Ungariei şi a întregii Europe”.
martina big profimedia jpg
A cheltuit 67.000$ ca să se transforme într-o femeie de culoare: „Așa simt eu că sunt în sufletul meu!”
Martina Big (36 de ani) și-a dorit atât de mult să aibă un bronz intens încât a ales să își schimbe definitiv culoarea pielii și să devină o femeie de culoare. Născută în Germania, cu o piele albă și păr blond, fostul model a folosit melanotan, un hormon sintetic care închide culoarea pielii
Olga Barcari si Karmen Simionescu, foto Instagram jpg
Au rămas prietene Karmen și Olga Barcari după filmările emisiunii Asia Express? Olga a dat tot din casă: „Ne-am cunoscut foarte bine…”
Olga Barcari, partenera lui Karmen Simionescu din emisiunea „Asia Express”, a ținut să transmită un mesaj după ce filmările s-au încheiat. Inclusiv Karmen a reacționat! Au rămas sau nu prietene cele două?
profimedia 0982335539 jpg
Senatorul democrat Cory Booker a depășit recordul pentru cel mai lung discurs în Senat. Cum a reușit să reziste peste 25 de ore
Senatorul democrat Cory Booker a doborât recordul pentru cel mai lung discurs din Senatul SUA marţi seară, după ce a vorbit 25 de ore și cinci minute împotriva politicilor preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP și presa americană.
Vaccin bebeluș FOTO Shutterstock
Antibioticele administrate la naștere influențează răspunsul imunitar al bebelușilor la vaccin
Un studiu australian a constatat că bebelușii care au fost expuși timpuriu la antibiotice au avut niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva vaccinurilor în perioada ulterioară a copilăriei.
6 front canada poza oras jpg
Adevărul despre traiul românilor din Canada. Cât costă chiria pentru un apartament cu 3 camere
Adevărul despre traiul românilor din Canada. Cât costă chiria pentru un apartament cu 3 camere.
WhatsApp Video 2025 04 02 at 20 03 41 mp4 thumbnail png
Bărbat prins în flagrant când încerca să vândă un pistol în Galați
Un bărbat din Galați a fost reținut de polițiști miercuri, 2 aprilie, după ce a încercat să vândă un pistol letal, care avea un încărcător și în camera cartușului 3 cartușe cu glonț calibru 9x19 mm.