Visul american în Republica Moldova

Anatol MORARU
Publicat în Dilema Veche nr. 583 din 16-22 aprilie 2015
Visul american în Republica Moldova jpeg

Ca să putem explica pe înţelesul multora despre cum stau lucrurile în Republica Moldova, ar fi nevoie, mi se pare, de un set de proze corpolente, ceva de genul celor douăzeci de romane ale lui Zola, structurate în proiectul Rougon-Macquart. Asta pentru că pînă şi generaţiile de după ’90 suportă din plin consecinţele eredităţii sovietice. Realitatea din spaţiul interriveran livrează zilnic factologii ale unei lumi cu genetica avariată, lipsită de orizont, subiecte pentru care, de altfel, autorii din Occident şi de pe aiurea trebuie să-şi mobilizeze înzestrarea pentru a imagina istorii de talie asemănătoare.

Ieri, am cinat cu familia la Sapori di Italia, un mic restaurant de pe strada Parovoznaia. Adriano, patronul, tot el şi bucătarul-şef al localului, e actorul unei poveşti de dragoste aproape inedite. Torinezul s-a căsătorit cu o basarabeancă şi a acceptat să se stabilească la baştina doamnei, în municipiul Bălţi. Deh, nu spunea divinul Dante că iubirea mişcă sori şi stele? Gestul său m-a marcat, pentru că, de regulă, exerciţiul este invers: dulcele noastre basarabence aleg să colonizeze tenace Peninsula Apenină. 

Cum nu cunosc italiana, am comunicat cu Adriano într-o engleză aproximativă. Am înţeles că-l macină un dor nebun de Torino şi că primul lucru pe care l-ar face, întorcîndu-se la vatră, ar fi să cumpere vreo cinci kilograme de midii, să le prepare cum ştie numai el, să le cufunde apoi într-un lighean de spaghetti, peste care să toarne sosurile potrivite. Mai grav decît inconvenienţele gastronomice este altceva: Adriano nu se poate acomoda nicidecum realităţilor stranii din Republica Moldova. Din povestea lui am aflat despre cum vede el decalajul dintre civilizaţiile noastre. „Între Italia şi Moldova – mi-a zis strănepotul lui Giuseppe Garibaldi – „este o distanţă de un mileniu!“ Am zîmbit decent, ca un angajat al Ministerului de Externe, căci nu obişnuiesc să polemizez în baruri, troleibuze sau WC-uri. Ajuns acasă, m-am întins pe canapea, ca să înlesnesc procesul de digerare a bucatelor meridionale, şi am început să butonez telecomanda. Spectacolul de pe sticlă mă făcea iarăşi să cred că „tristeţile“ lui Adriano nu erau dictate doar de dorul fierbinte de Torino. 

Autoexilatul din dragoste are dreptate cînd vede fără lunetă diferenţele de civilizaţie, noi, însă, întrucît sîntem români şi… puncte de suspensie, putem găsi lesne simetrii de tot felul peste Prut.

Clasa politică de la noi este, cu mici excepţii, de calitate proastă, precum şi cea din România. Doar cîteva probeme mai noi. Vicepreşedintele parlamentului, Vladimir Vitiuc, deputat pe lista PCRM, în tinereţile sale, revoluţionare desigur, a fost reţinut în repetate rînduri de poliţie pentru că practica răvăşitorul joc de-a alba-neagra în Piaţa Centrală din Bălţi, iar femeia politică de 23 de ani Marina Radvan s-a făcut faimoasă prin pozele indecente plasate pe reţelele de socializare. Pe una din ele, sprintena şi socialista domnişoară e imortalizată în costum de baie, mai avînd şi inscripţionată, cu carioca roşie, pe epiderma de deasupra sutienului, oferta:

Posibil că vocaţia e de vină, or, proaspăta parlamentară e actriţă de profesie. Ce mai, viitorul Republicii Moldova e în minţi de nădejde. 

Putem înregistra însă şi o „mică schimbare de altitudine“, pentru că, dacă în România comunitatea e martoră la, sper, amurgul

, apoi, între Prut şi Nistru, băieţii de acest soi devin tot mai

. Captivanta poveste a concesionării Aeroportului Internaţional din Chişinău unei companii anonime, de care aveau ştiinţă doar Registrul de Stat din Rusia şi guvernul Leancă, e o probă grăitoare. O altă ispravă antologică a actualei elite politice este furtul a miliarde de lei de la Banca de Economii. 

Electoratul proeuropean a înghiţit, astupîndu-şi nasul cu batista, aceste evidente porcării, alegînd la 30 noiembrie 2014, ca mai întotdeauna de la 1990 încoace, răul cel mic, ca să asiste ulterior la un adevărat spectacol al absurdului. PLDM-ul, PD-ul şi PL-ul, după ce au cîştigat la limită alegerile parlamentare, 55 de mandate contra celor 46 ale socialiştilor şi comuniştilor, timp de două luni şi mai bine au negociat sub plapumă o alianţă proeuropeană pentru ca, în cele din urmă, să încheie clandestin o alianţă cu comuniştii şi să instaleze un guvern minoritar. Leul moldovenesc s-a prăbuşit ca un cal neadăpat în vreme de caniculă, un euro echivalînd cu 30 de lei, iar un dolar – cu 25 de lei. Analiştii politici, care mai sînt şi patrioţi consacraţi, au văzut în tot acest

„mîna Moscovei“. Fals, e vorba despre sublime acte de corupţie, reuşite de

sub ochii europenilor blînzi.

Conform unui scenariu aproape hollywoodian, elaborat, se vede, de reputaţii regizori Vlad Filat, Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc, în fruntea guvernului a apărut, ca un

Chiril Gaburici, personaj despre existenţa căruia puţină lume bună avea ştiinţă. Pe lîngă lipsa de personalitate şi probleme de exprimare în română, asupra actualului premier planează, ca şi în cazul lui Victor Ponta, suspiciunea că ar fi falsificat actele sale de studii. După mine, om vindecat de utopii,

-ul Chiril Gaburici nu va reuşi să aşeze lucrurile în matca lor, din simplul motiv că nu pentru asta a fost înscăunat.

De unde şi, cînd aud despre

figură de stil născută de birocraţii de la Bruxelles şi Strasbourg, îmi vin în minte genialele:

În rest, soarele răsare, rîurile curg, mugurii se desfac, păsările cîntă şi cetăţenii simpli devin pesimişti. 

Confidenţa unui loser

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.