Vîrsta de mijloc, fără prospect

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

În cel mai recent film al lui Joachim Trier, The Worst Person in the World / Cea mai rea fată din lume, există o secvență memorabilă în care protagonista oprește lumea întreagă la o apăsare de buton. Oamenii aflați în pauza de cafea la birouri, cei din mașini sau de pe biciclete, cuplurile de îndrăgostiți, cei care-și plimbă cîinii în parc, curierii, bunicii, turiștii, toți rămîn nemișcați. Doar Julie aleargă printre ei pentru a se întîlni cu un băiat pe care tocmai îl cunoscuse, la o aniversare unde intrase neinvitată.

Numai că filmul nu este unul romantic, iar scena de mai sus se petrece taman înainte de o despărțire. „Pînă cînd moartea ne va despărți” devine „trebuie să vorbim”, iar „tu mă completezi” se transformă în „nu ești tu de vină, eu sînt”, așa cum se întîmplă de multe ori în viața reală, cînd am vrea să „înghețăm” totul în jur, să ne extragem din relațiile convenționale în care am intrat nesiliți de nimeni, dar care nu mai funcționează, și să vedem cum ar fi un început de poveste cu altcineva. 

La conferința de presă de la Cannes, regizorul, care este și co-scenarist, a declarat că ideea de la care a pornit filmul este una simplă: aceea că nu știe pe nimeni ajuns la vîrsta sa, de 40+, care, chiar aflat într-o relație satisfăcătoare, să nu fi întîlnit pe cineva pe care să-l placă foarte mult și să nu-și fi dorit să oprească timpul, să evadeze din propria realitate și să încerce să vadă „cum ar fi”. A vrut să contrazică teoria intens vehiculată în cinema conform căreia te vei intersecta, în viață, cu o singură persoană specială și să arate cît de important este rolul jucat de timp. A vrea lucruri diferite în momente diferite este, de fapt, tema filmului. A cunoaște pe cineva într-un punct nepotrivit al vieții. Nesincronizarea.

Undeva după vîrsta de 40 de ani cam știi care ți-a fost mare iubire, dacă a existat una, și realizezi și cît de puține șanse ți-au mai rămas. Lucrurile despre care credeai că sînt temporare, locurile de muncă extenuante, prieteniile în care lăsai de la tine doar pentru a avea companie în anumite momente sociale, iubirile în care treceai cu vederea nepotrivirile în ideea că oricum nu vrei mai mult, concediile anulate ca să-ți termini casa și pasiunile amînate pentru altă dată, toate aceste mici fragmente de renunțare, puse cap la cap, formează traiectoria ta pînă la vîrsta de mijloc la care ai ajuns. Nu a fost nimic temporar, ce se întîmpla era viața însăși. Acelea au fost, de fapt, relațiile, acțiunile, alegerile tale și consecințele lor, făcute în vreme ce credeai că ai tot timpul din lume.

La 40+, dobîndim conștiința timpului trecut. Ne imaginam că, pînă la această vîrstă, vom ajunge în destinații de care nici măcar nu ne-am apropiat. E ca și cînd nu ne-am ridicat la înălțimea propriilor așteptări, trasate de noi înșine, nu de alții. Avem înțelepciunea, resursele financiare, maturitatea dată de experiență. Cu douăzeci de ani în urmă, nici nu le bănuiam. Am pierdut exuberanța, o parte din energie și, poate, ceva curaj. Legat de multe aspecte ale vieții, simțim acel lucru care ne apasă, greu ca o pecete: resemnarea. Dublată, de multe ori, de un sentiment al inadecvării, al nepotrivirii cu ce este acceptat în societate. Pe scurt, vîrsta de mijloc ne suspendă între două lumi, iar noi jonglăm înainte și înapoi pe un pod de sfoară.

Filmul lui Trier ilustrează, prin cele 12 capitole din viața lui Julie, cum se schimbă, pînă la vîrsta de mijloc, perceperea iubirii, dar, dincolo de asta, și abordarea sinelui. Jumătatea vieții, în loc să aducă o clarificare, o așezare, îți rotește prin fața ochilor multitudinea alegerilor care există: ai sau nu copii, îți permiți sau nu anumite lucruri într-o relație, rămîi într-o căsnicie în care nu te mai regăsești sau renunți să mai lupți pentru ea, o iei de la capăt cu un cu totul alt serviciu sau îți spui că ai ales deja pentru totdeauna.

Cu cît te cunoști mai bine, cu atît îți dai seama cît de absurde ți-au fost unele decizii din trecut, cît timp ai pierdut alergînd după acceptare din partea unor oameni pe care nici măcar nu-i plăceai. Calea cea nouă pe care începi să mergi te duce mai aproape de tine, dar te și înstrăinează de restul. E ca și cînd ai vrea să îngheți lumea la o apăsare de buton pentru că nu mai e croită după tine. Dar, cum acest lucru nu este posibil decît în filme, nu-ți rămîne decît să te extragi singur din ea.

La 40+, atîrnă cel mai greu nesincronizările, trenurile pierdute sau cele luate, dar care nu au dus nicăieri. E devreme și tîrziu în același timp. Rubrica Vîrsta medie, care începe în acest număr al Dilemei vechi, este despre a jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă. Despre singurătate, dar și despre a rezona cu alții. Despre inadecvare și, mai ales, despre găsirea unui loc printre cei asemeni ție – cei mai răi și cei mai buni oameni din lume.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic