Vioara lui Ingres

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
E cool să postești jpeg

„Un simbol al Franței va dispărea” – a titrat presa franceză, zilele trecute, știrea potrivit căreia „Timbrul roșu”, folosit pentru a trimite corespondența în regim de urgență, va fi înlocuit, de anul viitor, de varianta virtuală, „e-Lettre”.

Brusc, am simțit fiorul colecționarului, revenind din vremurile copilăriei și adolescenței și chiar ale primilor ani de facultate, cînd filatelia era principalul meu hobby – căci oricare filatelist știe că raritatea unui timbru îi conferă un plus de valoare.

Și m-am gîndit la vechea mea pasiune pentru timbre, începută timid și pe ascuns, cînd sertarul cu corespondență din dormitorul mamei era pentru mine un soi de cufăr cu comori, prin care scormoneam cînd ea nu era acasă. Nu scrisorile mă interesau, ci acele bucățele colorate, lipite în colțurile plicurilor, fiecare cu un alt desen, unele scrise în limbi necunoscute. Începusem să le dezlipesc, la abur, mai întîi pe cele mici, ca să nu se observe, dar mai apoi am ajuns să despoi toate scrisorile de prețioasele podoabe pe care mi le aliniam, cu o bucurie extatică, într-un clasor improvizat. Cînd și-a dat seama, mama nu s-a supărat, din contra, mi-a cumpărat un clasor adevărat și acele „plicuri cu timbre”, instaurînd chiar tradiția duminicală de a merge la cele două magazine filatelice „de renume” din București – cel de la Sala Palatului și cel de pe fostul bulevard 1 Mai. În timp am adunat o adevărată armată de clasoare, ordonate pe teme: pictori români, străini, costume populare, animale sălbatice, cosmos, desene animate, faună și floră.

Și nu era doar o colecție de avar, deși o consideram, cu lăcomie avară, ca pe o comoară strînsă din greu (nu făceam schimb de timbre, cum se obișnuia, căci pentru mine fiecare timbru, chiar și „dublurile”, era ca un bun prieten, or cum să faci schimb de buni prieteni?), ci era și un soi de instrument de educație – pot spune că filatelia mi-a fost primul ghid într-ale culturii generale, datorîndu-i, de altfel, obsesia mea pentru Picasso (timbrul care mă fascina și pe care îl priveam, ore în șir, cu lupa, era un timbru cu „Guernica”).

Chiar dacă, de prin anul II de facultate, pasiunea mea pentru filatelie a început să se estompeze, făcînd locul altor hobby-uri, aveam să constat că focul pe care acea pasiune pentru colecționarea de timbre l-a stîrnit în mine nu m-a abandonat niciodată – un foc alimentat deopotrivă și de dorința de a căuta, de a descoperi lucruri noi, dar și de bucuria de a evada într-un loc doar al meu, mobilat încet și cu trudă, cu acea pasiune care pare că oprește timpul în loc.

Și m-am gîndit dacă, într-o lume care se tot plînge de lipsă de timp, nu cumva ne-am abandonat, fără să ne dăm seama, micile pasiuni de suflet, în favoarea unor permanente conexiuni la realitate, și dacă nu ne lăsăm jefuiți de propriul timp de comoditatea adicțiilor înlesnite de televiziune și Internet. În iureșul vieții hectice, mai avem, cu adevărat hobby-uri?

Primul hobby al omenirii

Termenul a apărut prin secolul al XVI-lea, în Anglia, desemnînd inițial o jucărie căreia i se spunea Hobby Horse, un băț cu cap de cal, uneori și cu o mică roată atașată, folosită de copii pentru a imita călăritul. În timp, englezii au început să-l folosească, inițial peiorativ, pentru a denumi petrecerea timpului liber într-un mod trivial, apoi, de prin secolul al XVIII-lea, hobby a trecut în vocabularul colecționarilor și al celor care aveau o anumită pasiune pe care o cultivau în mod regulat, atrăgîndu-și astfel respectabilitatea unui „timp petrecut cu un scop util”.

De altfel, ideea că un hobby are ca scop o utilitate este susținută și de Steven M. Gelber, profesor de istorie la Universitatea din Santa Clara (SUA), care în 1999 a publicat o amplă cercetare, Hobbies: Leisure and the Culture of Work in America, în care urmărește istoria și semnificația hobby-urilor, de la jumătatea secolului al XIX-lea pînă în anii 1950, încercînd să dibuiască, printre feluritele hobby-uri, de la cusutul goblenurilor sau alte feluri de lucru manual la colecționarea timbrelor, monedelor sau a păpușilor de porțelan, semnificația lor socială.

Deși percepute ca un soi de „nevoie de a-ți umple timpul liber”, Gelber demonstrează că, de cele mai multe ori, hobby-urile „reflectă și reproduc valorile societăților în care trăim”, aducînd un „surplus de raționalitate utilitaristă” ecourilor economice și sociale. „Ocuparea timpului liber cu un hobby este valorificată social tocmai pentru că produce sentimente de satisfacție cu ceva care seamănă foarte mult cu munca, dar care este o muncă făcută cu pasiune” – afirmă istoricul, care susține că, din acest punct de vedere, „hobby-urile sînt o contradicție: munca o transformă în timp liber, iar timpul liber îl transformă în muncă”.

Pasiunea ca obligație

Ce hobby-uri aveți? – este o întrebare recurentă la interviurile de angajare și un punct cîștigat dacă acea căsuță e bifată în CV-uri. Angajatorii apreciază un candidat și în funcție de hobby-urile pe care le are – cel puțin așa sună sfaturile agențiilor și site-urilor de recrutare a forței de muncă. Drept urmare, fie că ai, fie că nu, cel mai bine ar fi să declari că ești plin de pasiuni. „Care sînt cele patru categorii de hobby-uri care trebuie menționate în CV?” – vine în ajutorul candidaților un site care sugerează tipurile de hobby-uri pe care un candidat ar trebui să le declare: sportul e menționat primul (căci indică faptul că ești motivat, disciplinat și dispus de a lucra în echipă), apoi interesele din „sfera gîndirii analitice” (precum cititul, șahul sau scrierea), pe locul trei vin pasiunile din „sfera socialului” (voluntariat, dans sau jocuri de societate) și pe ultimul loc „activitățile unice” – aici, menționează site-ul respectiv, „unic nu înseamnă ciudat” și înșiră o sumedenie de hobby-uri personalizate – tirul cu arcul, caligrafia, actoria, patiseria etc.  

Cu alte cuvinte, dă bine dacă declarăm că avem o înclinație (oricare ar fi aia) și către alte domenii de interes – căci un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.

De la hobby la carieră și adicție

Cum ni s-a schimbat perspectiva asupra petrecerii timpului liber – este întrebarea care l-a mobilizat timp de mai bine de 40 de ani pe Robert Stebbins, doctor în sociologie, profesor emerit la Universitatea din Calgary, în a studia comportamentele sociale ale oamenilor în relație cu activitățile pe care le au în afara profesiei. În lucrarea sa din 2015, Serious Leisure: A Perspective for Our Times, sociologul remarca faptul că, din anii 2000, hobby-urile au revenit în centrul atenției publice. Însă nu este vorba neapărat despre o renaștere sau de o regăsire a acelor pasiuni care să confere o bucurie lăuntrică, ci mai ales, pe de o parte, de o raționalizare a acestora, iar pe de alta, de un abandon în fața adicțiilor tehnologiei sau a diferitelor mode sociale.

În primul rînd, sociologul remarcă, mai ales în rîndul tinerilor, cultivarea unor pasiuni, la nivel mai degrabă formal, necesare pentru a urca trepte în carieră. Foarte mulți tineri au început astfel să practice diferite activități extracurriculare, în diferite domenii, pentru a le menționa drept hobby, în vederea obținerii unor burse, sau pentru a-și face CV-ul mai atractiv, urmărindu-se mai ales o gratificare socială, și nu o una personală – unul dintre hobby-urile moderne, cel mai adesea invocat, fiind „voluntariatul”.

De cealaltă parte, există categoria celor care recurg la activități de bază simple – zapparea televizorului, navigarea pe Internet, mai ales pentru a se conecta la rețelele de socializare – sau la cele încadrate în categoria „firești” – plimbările, cititul sau practicarea unor sporturi de plăcere, cărora le lipsește însă complexitatea a ceea ce înseamnă, pînă la urmă, un hobby.

Există, bineînțeles, în rîndul hobby-urilor moderne, și jocurile pe calculator – care se apropie foarte mult de granița care desparte pasiunea de adicție.

Vioara lui Ingres

Un hobby este, pînă la urmă, la fel de greu de definit precum pasiunea. Există, fără îndoială, în orice hobby și un soi de utilitate și un grad de adicție. Secretul, probabil, stă în dozaj și în felul cum acest hobby este cultivat. Și, probabil, cea mai bună definiție vine pe filieră franceză, prin expresia „vioara lui Ingres”, o expresie care a apărut în Franța, în secolul al XX-lea, ca sinonim al englezescului hobby și care desemnează „o a doua abilitate dincolo de cea prin care o persoană este cunoscută”.

Originea acesteia este povestea pictorului Jean-Auguste-Dominique Ingres, care a inspirat de altfel și celebra fotografie din 1924 a lui Man Ray. Deși studiase pictura și se impusese ca artist plastic, lui Ingres îi plăcea foarte multă să cînte la vioară și își dedica tot timpul liber acestei pasiuni. Fără a fi profesionist, a reușit, chiar ca amator, să ajungă a doua vioară în orchestra din Toulouse, oferind frecvent concerte studenților Academiei Franceze din Roma, unde fusese numit director. Pasiunea sa pentru vioară l-a făcut remarcat și în fața lui Franz Liszt, care a spus că acesta cîntă „fermecător”, dorind să interpreteze alături de el sonatele pentru vioară ale lui Mozart și Beethoven, și dedicîndu-i transcripțiile personale ale simfoniilor a 5-a și a 6-a de Beethoven, la publicarea acestora în 1840.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

7 plov pilaf orez jpg jpeg
fier de calcat jpeg
Trucuri simple și ieftine care fac minuni pentru fierul de călcat. Îl lasă ca nou. Soluții ingenioase pentru o curățare perfectă
Dacă vrei să previi deteriorarea fierului tău de călcat și să scapi de petele negre de pe talpă, există un truc eficient care folosește un ingredient pe care îl ai deja în casă.
Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat”
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.
bărbat încarcerat într un accident produs în județul Satu Mare Foto ISU jpg
Șofer rămas blocat timp de două ore între fiarele contorsionate ale unui autoturism, după ce s-a izbit de un copac
Un bărbat a rămas încarcerat, luni, în urma unui accident produs în județul Satu Mare, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Acesta a fost extras de pompieri în urma unei intervenţii care a durat mai bine de două ore.
Harta Europa cu lupa pe Romania FOTO Shutterstock
Care este originea numelui „România”. Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români
Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români.
stejarul holm (1) jpg
Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din nordul Moldovei dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică
România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase. Un astfel de loc este Holmul Botoșaniului, un deal uriaș pe care se întind păduri, arbori seculari și o istorie nespusă.
romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii