Viața, printre degete

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Zizi și neantul jpeg

Fiul meu a împlinit, de curînd, 24 de ani. Abia atunci am realizat (dacă am realizat de-a binelea) că eu nu mai am, de mult, 24 de ani. Că nu mai sînt eu copilul și nici cea care are toată viața înainte. Că eu ar trebui să fiu adultul înțelept care are grijă de copilul lui și-i transmite învățăturile de-o viață, dacă și cîte or mai fi.

Cu fiecare aniversare, timpul își cere, cu bufnete și scrîșnete, drepturile. Și mă face să-mi amintesc, pe de-o parte, cum era cînd eu mă aflam în cealaltă ipostază, cea a copilului care avea totul înainte; și, pe de alta, cum mai toate întîmplările vieții, de la vîrsta pe care a împlinit-o acum copilul meu și mai de dinainte, m-au luat, în cele mai multe cazuri, pe sus. În cea mai mare parte, viața m-a trăit pe mine, a fost un șuvoi rapid și cam tulbure care m-a purtat în iureșul lui isteric pe unde a fost să fie. Uneori, desigur, mai puneam și eu cîte un băț găsit pe drum în calea puhoaielor și, pentru un scurt intermezzo, mai poposeam pe cîte un pietroi întîlnit la întîmplare, cel puțin aparent după voia mea. După care mă lua iar șuvoiul.

Ce e nostim e că, aproximativ pe la aceeași vîrstă la care odrasla mea se străduiește să schimbe mentalitățile lumii de azi, eu mă străduiam, la cîțiva ani de la revoluție, să schimb (desigur, după puterile mele) mentalitățile epocii comuniste în care trăisem și să construiesc (evident, împreună cu toți ceilalți) minunata lume nouă. Care avea să se numească, mulți ani de-atunci încolo, pur și simplu „tranziție”. De la ce, știm sigur. Către ce, încă rămîne o întrebare: măcar către o societate liberă. În care să putem spune și scrie liber orice avem de spus și scris, să putem călători oriunde vedem cu ochii, să decidem cine ne conduce și cum. Și, deloc în ultimul rînd, nu doar să ne bucurăm de cele necesare traiului, ci să le putem alege dintre toate pe cele fix pe gustul nostru, care să ne reprezinte și să ne bucure. Luptam pentru o lume categoric cu libertate și libertăți, dar și cu opțiuni.

În condițiile asta, cam tot ce ținea de perioada comunistă de dinainte era negativ, trebuia schimbat: de la activiștii posesori ai privilegiilor, dar și ai limbii de lemn, la milițienii și securiștii care ne păzeau și ne urmăreau, la vînzătorii din magazinele alimentare care căpătaseră puteri mult prea mari, la funcționarii publici de toate felurile, care erau protagoniștii marii și micii corupții, la jurnaliștii care scriau sau difuzau ode conducătorului, la cîntăreții, poeții și pictorii care făceau același lucru etc. Ba mai mult de atît, întreaga societate fusese atinsă în profunzime,  nu doar cei care aveau funcții fuseseră maculați de sistem, ci pînă și pensionarii – care deveneau fiare pe la cozi – ori gospodinele – care, copleșite de munca domestică pe atunci nesimplificată și neîmpărtășită, își dizolvaseră feminitatea în prejudecăți și concepții sufocante despre viață.

Pe toate astea, cam pe cînd aveam eu 24 de ani, îmi propuneam să le schimb. Iar minunata lume nouă pe care voiam să o ridicăm, suflînd bine praful de pe dărîmăturile celei vechi, era una a abundenței și a ofertelor zglobii, a posibilităților nelimitate. Era un uriaș și făr’ de sfîrșit început, în care părea că toți ne aveam locul bine delimitat.

Ceea ce, de altfel, într-o măsură, s-a și petrecut. Au fost, însă, și alte lucruri, au fost și nenumărate și contorsionate interese economice și politice. Dincolo de toate astea, lumea noastră, totuși, s-a schimbat și diversificat. La cei 24 de ani de-atunci am trăit într-un soi de paradis, în care desfătarea supremă era inițierea în cîte ceva nou apărut. Consumul excesiv și haotic a fost, pînă la urmă, modul nostru de experimentare a societății ce se profila: un capitalism stîngace și sălbatic, ridicat pe ruinele încă semețe ale unui comunism, de fapt, totalitarism.

Tocmai din cauza noutății palpitante a fenomenului, în copilăria fiului meu am fost avizi de tot ce s-a putut. A fost o epocă de încercări și acumulări, de la obiecte de uz casnic la plușați și pisicuțe decorative, la cursuri de orice, de limbi străine, dans, tenis, desen. Ca să nu mai vorbim de călătorii în străinătate, căci doar ce deschiseserăm ochii către lumea cea mare.

Pe scurt, fiul meu, cu o importantă contribuție din partea mamei mele, a fost crescut într-o abundență de toate felurile. S-au revărsat toate cele, necesare sau nu, asupra prințișorului blond și bucălat. Pentru ca acum, cînd a împlinit 24 de ani, să-l aflu într-o revoltă la adresa societății de consum și a capitalismului cu excesele lui. Asemănătoare, între niște limite, celei a noastre, din anii ʼ90,  împotriva comunismului și a limitărilor lui. Pentru el și o parte a generației lui, aproape că societatea capitalistă de azi e, păstrînd proporțiile, ce era cea socialistă pentru noi, cei de atunci. E ca și cum, după ce noi ne-am luptat să schimbăm lumea într-un sens ca să i-o oferim cît mai aproape de ceea ce ne-am închipuit a fi perfecțiunea, el se străduiește acum, cu mijloacele unei alte vremi, s-o reconfigureze cumva în sensul opus.

Interesant, paradoxal și de aprofundat într-un articol viitor.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Investitor în criptomonede, inculpat pentru răpire și tortură. Ținea fotografii cu victima, abuzată pentru bitcoin
Un investitor în criptomonede a fost prezentat sâmbătă dimineață în fața unei instanțe penale din New York, fiind acuzat că a răpit un cetățean italian, pe care apoi l-ar fi bătut și torturat timp de mai multe săptămâni, în încercarea de a-l forța să divulge parolele pentru portofelele sale cripto.
scutul de la Deveselu foto EPA   EFE jpg
Ambasada SUA marchează aniversarea scutului de la Deveselu: „Un simbol al parteneriatului strategic cu România”
Misiunea diplomatică a Statelor Unite în România a transmis duminică, 25 mai, un mesaj cu ocazia aniversării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, amplasat la Baza Militară Deveselu.
image png
Sucul care detoxifică ficatul în doar 24 de ore. Lidia Fecioru: „Se bea chiar şi când este călduţ”
Lipsa unui stil de viață sănătos își pune amprenta asupra sănătății organismului nostru, implicit a organelor. Ficatul suferă atunci când fie consumăm prea mult alcool, fie avem o alimentație nesănătoasă, suntem stresați etc., motiv pentru care astăzi amintim de o băutură care poate detoxifia ficatu
Ioan Ovidiu Sabau (Sportpictures) jpg
Superliga, la final: România are patru echipe care se luptă în cupele europene
FCSB, CFR Cluj, U. Craiova și U. Cluj se pregătesc pentru Europa.
banner tavi clonda png
bai jpg
Băile termale aproape de România care există din Evul Mediu. Este o locație ieftină, iar peisajele îți taie respirația
La doar câteva ore de granița cu România, Ungaria oferă o adevărată comoară pentru cei care caută relaxare, sănătate și un strop de istorie: băile termale, moștenire vie din Evul Mediu, devenite astăzi simboluri ale turismului balnear european.
image jpeg
Moldovenii Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat la mustață „Te cunosc de undeva!” „Nu ne încape trofeul pe noptieră!”
Perdantele finalei de la Te cunosc de undeva au fost Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. Mark și Cristian au luat trofeul.
rachete iskander M
Noile rachete Iskander ale Rusiei păcălesc sistemele Patriot. Ucraina avertizează: „interceptarea devine mai complicată”
Modernizarea arsenalului rusesc aduce o nouă provocare apărării antiaeriene a Ucrainei.
euro foto pixabay jpg
Ce pensie poate primi un român care au lucrat 35 de ani într-o importantă țară europeană. Diferențe mari între sexe și regiuni
Zeci de mii de români au ales să muncească în țări europene occidentale de-a lungul anilor pentru salarii mai bune.