Viața-n filmele de Crăciun

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Zizi și neantul jpeg

În fiecare an reîncepe, din noiembrie, Crăciunul avant la lettre. Cel puțin pe anumite canale de televiziune pentru doamne și domnișoare se transmit, non-stop, filme pentru femei. Un soi de Disney pentru adulții de sex feminin.

Filmele au, în general, drept personaj principal o tînără (căci nu știu altfel cum să-i spun) de vreo 30, mai rar 40 de ani, care trăiește singură într-un oraș mare și e fericita posesoare a unei cariere de succes. Respectiva tînără, îndeobște prezentabilă (cu cîteva excepții), locuiește singură și muncește de dimineață pînă seara, fiind, desigur, o workaholică. Lucrează, de obicei, într-o companie măcar națională și ocupă o poziție care implică responsabilitate.

Nu e cel mai sus în departamentul ei, e în general cam a doua, a treia în ierarhie, dar are ambiții mari: ar vrea să ajungă cea dintîi, însă întotdeauna mai are cîte un concurent. Ori o altă angajată antipatică și intrigantă, ori un bărbat care nu face parte din categoria adevăraților eroi de Crăciun, nu e cavaler și nu știe cum să se poarte cu femeile.

Ca să acceadă în postul dorit, respectiva eroină trebuie, de obicei, să facă un drum inițiatic, într-un loc îndepărtat și mai puțin civilizat. In the middle of nowhere... Cum nimic în viața asta, dar mai ales în filmele de Crăciun, nu-i întîmplător, de obicei locul ales e orașul de baștină al eroinei. În rare situații e vreun orășel din Alaska.

Totul e să fie un loc departe de civilizație, departe de ororile capitalismului sălbatic. Acolo n-ai să vezi multinaționale poluante, ci doar micile afaceri locale, care dau de lucru localnicilor și sînt environmentally friendly. De obicei sînt miniîntreprinderi care produc ceva legat de Crăciun, fie prăjituri, fie gemuri, fie ornamente, fie e vorba de o pepinieră de brazi... Toate sînt variațiuni ale atelierului lui Moș Crăciun.

Partea frumoasă abia aici apare. Cînd eroina, clara întrupare a unui Scrooge feminin, ajunge acolo, ea face cunoștință cu antreprenorul local. Acesta e mai întîi o posibilă variantă de Adonis – am constatat că-n cele mai recente producții de Crăciun personajele masculine le-ntrec, la nuri, pe cele feminine. Eroii sînt chiar frumoși, de multe ori, așa cum erau eroinele din filmele copilăriei și adolescenței mele. În timp ce eroinele au ceva, un farmec al lor, dar nu frumusețea Ilenei Cosînzene din basme.

Clar, percepția s-a schimbat, și nu numai cea referitoare la înfățișare. În mai vechile producții, e știut că femeile erau cele care rămîneau „la vatră“, ca să nu zic „la cratiță“, în timp ce bărbații se zburătăceau prin lume. Acum, e exact pe dos. Frumoșii musculoși rămîn în orășelul părinților, a căror afacere o preiau de cele mai multe ori. Despre personajele masculine aflăm, de cele mai multe ori, că au avut și ele o slujbă la oraș pe care au părăsit-o – nu pentru că n-ar fi avut succes, ci pentru că nu le-a plăcut atmosfera.

Întorși acasă, ajung să facă mai multe lucruri deodată. De pildă, unul dintre ei e și avocat, și meșter de sănii. Dacă una dintre meserii e mai convențională, cealaltă trebuie să fie artizanală. De altfel, asta e și ceea ce-i unește pe cei doi protagoniști: și eroina are aptitudini artistice, dar cariera fulminantă în alte domenii, precum vînzările etc., a făcut-o să și le neglijeze sau să le transforme doar într-un hobby.

Întoarcerea în orășelul natal și re-cunoașterea Făt-Frumosului (care de cele mai multe ori e iubitul din liceu) o fac să-i revină aptitudinile artistice. Cresc în ea ca prin farmec un impuls și-o energie creativă cărora nimic nu le stă în cale. Cauzele sînt evidente și cele mai idilice și pe primele două locuri ale plăcerilor din lumea asta: iubirea și Crăciunul, în ce ordine vreți.

Crăciunul e un fel de plan secundar al poveștii de iubire (sau viceversa). Orășelul în care ajung are de fiecare dată un nume de sezon, de genul Chestnut Hill sau Pleasant Valley, și e decorat într‑un fel pe care noi l-am putea numi kitsch (dar n-o facem ca să nu stricăm magia Crăciunului). De asemenea, e invariabil gazda unui tîrg de Crăciun, a unui concurs de căsuțe de turtă dulce, a unui concert de colinde sau locul unei pensiuni ori al unei cafenele unde se bea, inevitabil, ciocolată caldă.

Atmosfera asta la gura sobei îmblînzește ambițiile eroinei și-i extrage din adîncuri sevele îngropate de femeie și creatoare. Ajungem în punctul culminant: acela al opțiunii, al alegerii „de viață“. Căci ea nu rămîne în orășelul idilic așa, deodată, Mai întîi i se oferă o slujbă importantă sau o căsnicie asemenea în orașul cel mare, leagăn al pierzaniei. Cu înțelepciunea recent dobîndită, o refuză pe aceasta și rămîne în orășelul visurilor ei, cu bărbatul visurilor ei, în slujba visurilor ei.

Nu am văzut film de Crăciun fără happy-end. Pînă la urmă, ăsta e rostul lor: așa cum ziceam, Disney pentru publicul feminin. Pentru aproximativ o lună pe an, totul pare ușor ca un fulg de nea prelins fix în vîrful bradului de Crăciun.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Cum îi țepuiesc șoferii de Bolt pe turiști pe aeroportul din capitala Azerbaidjanului. Pățania unei familii de români
Eliza și Ioan, doi români din Galați care au călătorit în peste 40 de țări de pe patru continente, au avut recent o experiență foarte neplăcută cu șoferii de Bolt de la aeroportul din Baku, capitala Azerbaidjanului. Șoferii de acolo sunt deja cunoscuți pentru faptul că țepuiesc des turiștii.
image
Amezi uriașe pentru folosirea apei potabile la grădină și piscină. „Eu consum pentru piscină și la două sate mai jos n-au apă nici să bea”
În timp ce unii români consumă o cantitate uriașă de apă în perioadele caniculare, folosind-o la udatul legumelor din grădini și sere sau la umplerea piscinei, alții nu au apă de băut. Legea Apelor prevede amenzi între 25.000 și 30.000 de lei pentru folosirea nerațională a apei.
image
Taberele școlare. „Rețeaua timpului liber“, deschisă în comunism pentru toți copiii merituoși
Adevărate aventuri într-o vreme în care distracțiile erau puține, iar micile-mari bucurii mai apreciate, taberele școlare erau prezente în toate județele, cele mai multe fiind finanțate de Stat.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.