Vertigo de călător

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Peisajul Amélie jpeg

„Hoinar eşti doar singur,
în doi te duci mereu undeva.“ – Madeleine, în Vertigo de Hitchcock

Stereotipia „turistului japonez/asiatic“ – în sunet de ţac-ţac fotografic – e atît de secol 20, încît îmi pare, cu tot cu inocenţa care îl însoţeşte, un desen animat alb-negru. Grupuri-grupuri care ar invada nediferenţiat, în paşi de metronom minimalist, lenea unor piaţete însorite din Mediterana, s-ar proiecta în asepticul modernist al vitrinei piramidei de la Luvru ori s-ar face ciuturi, într-o zi cu ploaie newyorkeză, pe lîngă statuia Libertăţii, e azi, în timpul detaliilor, o imagine nedreaptă. Turismul de masă e, de mult timp, imaginea standard a globalizării, dar şi aici, asiaticii au fost printre primii.

Aşa cum l-am înţeles eu, modul cel mai est-asiatic de a călători e în solitudine, pe înălţimi, şi are o mare legătură cu iubirea pe care o poartă munţilor. Dacă nu sînt înconjurate de munţi (marea majoritate), oraşele asiatice pe care le-am vizitat păstrează oricum o neîntreruptă nostalgie a muntelui, de care se tratează, cum ştim, prin artă. De la şirul de linii ondulate, avangardist schiţate în stampe, la forma acoperişului pagodelor, ori la ritualul de a aşeza pietricică peste pietricică, pentru a alcătui, în jurul templelor, un turnuleţ al dorinţelor şi al rugăciunilor nespuse, sau chiar prin modul de a aşeza adeseori mîncarea, meticulos, în mici straturi geologic-culinare, colorate, de carne şi legume cu baza de orez, toate înregistrează silenţios nostalgia muntelui. Ei o ştiu de la Buddha, poziţia lotus e un munte în miniatură.

Cînd serviciul le este prea apăsător, cînd ierarhia şi datoria devin prea sufocante, mulţi fac precum prietenul meu Ji Hoon sau ca unii dintre foştii mei colegi de la universitate, merg seara sau în pauza de prînz, singuri, pe munte. Întotdeauna repede, fără vorbe, pentru a ajunge la cele cîteva minute de solitudine respectuoasă a înălţimilor. Nu pentru belvedere, bună de o nouă captură fotografică, nici pentru aroganţa juisantă de a avea „lumea la picioare“, ci, dimpotrivă, pentru a exersa, igienic, trecătorul. Dacă merg în doi, în trei sau în cît se suportă această solitudine pentru fiecare, nu merg decît în tăcere. Doar la coborîre, aşa cum se face în toţi munţii din lumea aceasta, vorbesc un pic, pentru că trebuie să salute pe cei care urcă. Solitudinea de călător asiatic e şi a tinerilor. Cei mai mulţi, în funcţie de bugetul fiecăruia, merg, de la cîteva zile la cîţiva ani, în străinătate sau în alt oraş, pentru a se integra mai bine, la întoarcere, în forfota nemiloasă a cotidianului local.

Aşa că, dacă mergeţi în Asia de Est, sau în orice alt colţ de lume, nu rataţi o urcare pe muntele de lîngă acel oraş. Sau pe orice ar putea aminti de asta:

Scările. Din nenumărate puncte ale Seulului, scări elegante de lemn sau mici buturgi aşezate în trepte te însoţesc pînă la un punct de minimă rezistenţă fizică şi grijă faţă de timpul călătorului. Drumul e presărat cu pomişori tunşi rotund şi tufe de azalee, mici lacuri cu peşti roşii, stînci care au trecut de fazele inferioare ale preselecţiei natural-estetice, oameni zîmbitori. Scări colorate, pe străduţe întortocheate, pe lîngă ziduri şi pe sub balcoane cu rufe, cu graffiti sau fără. Scările de incendiu, din fier, intermediare şi fragile. Cînd se termină scările, începe cu adevărat muntele, sau, după caz, oraşul. Nu ştiu, dar oraşul care nu mai are măcar o străduţă cît de mică în scări, măcar cîteva trepte, duce cu sine o iremediabilă tristeţe.

Balcoanele. Nu e de ratat, în nici o călătorie, oraşul privit de la un balcon. Fireşte, de pe balcoanele private se vede oraşul în ritmul lui cel mai intim, dar pentru asta trebuie să locuieşti un pic mai mult acolo sau, mai ales, să-ţi faci cunoştinţe (foarte) trecătoare, şi nu toţi avem ştiinţa exersării acestui farmec irezistibil. Oraşul, în balconul din dimineaţa de după, e o formă de călătorie care cu greu poate fi egalată în intensitate. Sau, dacă nu şi nu, măcar împingeţi paturile de hotel lîngă geam. Sau staţi în faux-balcoanele de la un jazz-bar (mai ales în Asia de Est şi Americi). Vocile care urcă de jos vin cu o reconfortantă ficţiune imaginabilă.

Podurile, pasarelele, frînghiile de rufe între clădiri, acoperişul templelor (doar la Angkor Wat). Se văd cel mai bine de la o distanţă fotografică, dar fără aparat. Pe templele de la Angkor sau pe vîrful pagodei au dreptul natural să se urce doar maimuţe ori nişte năluci în cearceafuri albe.

Restaurantele top-clouds, turnurile de televiziune, lifturile exterioare de sticlă. În Asia de azi sînt de neocolit. Reci, high-tech, de o eleganţă sfidătoare, care îţi plesnesc imperial simţurile cu podele de sticlă prin care vezi oraşul doar în culori şi forme impresioniste şi îţi verifică foarte eficient sentimentul personal al trecutului. (Liftul de la MNAC din Bucureşti ar trebui, cu priveliştea pe care o desenează, să fie de neocolit în ghidurile turistice ale acestui fabulos oraş.)

Mormintele (în Coreea). Aşezate invariabil în panta domoală a munţilor, în mici poieniţe unde soarele poate intra nestingherit, în forma integrată în peisaj a unor movile semisferice, sînt cele mai liniştite forme de artă locale. De obicei sînt două, iar această călătorie nu mai e de mult o hoinăreală, duce undeva. Sau cel puţin au în faţă o perspectivă bună. 

Foto: B. Tănase

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.