„Vedea-v-aș pe toți din grupul ăsta castrați!” - despre ură, pe Facebook și aiurea

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Fac parte din peste 50 de grupuri pe Facebook, m-am înscris de bunăvoie și nesilită de nimeni, de altfel de ceva timp nici nu mai ai cum să ajungi în grupuri împotriva voinței tale cum era la început, nu te mai adaugă nimeni la întîmplare ca să te pomenești peste noapte în grupul horticultorilor sau în grupul iubitorilor de frumos. Grupurile mele sînt mai puțin unele profesionale, deși astea pot fi utile la ceva, sînt în general grupuri de loisir, de frecat menta, uneori îmi dau seama că pierd mai mult timp cu ele decît cu Facebook-ul propriu-zis care oricum e un mare mîncător de timp. Nu sînt grupuri politice și nici cetățenești, în afară de un grup al locuitorilor sectorului 2 de unde teoretic ar trebui să aflu ce se mai întîmplă în sector, însă nu se întîmplă nimic demn de luat în seamă, gunoaiele tot acolo sînt. Am început să mă feresc și de grupurile de cititori sau de cinefili care, la o adică, m-ar putea interesa, pentru că în cele mai multe cazuri i-am găsit aici tot pe „iubitorii de frumos” care mai postează cîte o floare, cîte o poezie sau pe cîte unii care cer cu obstinație recomandări de genul: „Recomanda-țimi și mie un film bun!” sau „O comedie care să mă facă să rîd?”. În general, în grupuri, mai ales în cele cu mii de membri, nivelul de inteligență e sub medie și poți să-ți dai seama cam cîți absolvenți de Bac există în țara noastră, căci limba română în forma ei corect gramaticală nu s-a inventat încă. Însă nu asta m-ar deranja cel mai tare.

Teoretic, îmi place ideea de comunitate, fie ea și una virtuală. Apoi, cred că e o nevoie de evadare din „bula” mea unde, după nenumărate acțiuni de „epurare”, am început să mă simt la fel de confortabil ca la mine în sufragerie, la o adică pot posta orice prostie, iar lumea îmi dă din politețe like-uri și inimioare. În fond, ca în viața reală, oamenii încearcă să se înconjoare de alți oameni care gîndesc la fel și care scriu corect și cu diacritice, așa că la un moment dat intervine o monotonie. „Poporul” e în altă parte, adică pe grupuri, acolo simți pulsul națiunii, acolo se varsă toate frustrările, invidiile și cîrcotelile, acolo conflictele apar din nimic și se împroașcă unii pe alții cu venin. De cele mai multe ori e vorba despre răutate gratuită, ură și prostie. Înainte de a se inventa Internetul, fiecare era prost la el acasă sau își manifesta ura într-un spațiu restrîns, își bătea nevasta sau mai știu eu ce făcea și-l auzeau doar vecinii, erau niște răbufniri personale. Eu, de pildă, multă vreme nici n-am crezut în ură ca sentiment uman, am crezut că e doar o exagerare, o ficțiune, n-am întîlnit-o pe nicăieri în forma ei cea mai pură, poate doar mascată sub alte forme mai meschine. E adevărat că la școală am învățat că există „dușmani” din bătăliile strămoșilor noștri cu turcii și tătarii, însă n-am simțit niciodată vreo dușmănie îndreptată asupra mea. Dușmanii contemporani apăreau doar în cîntecele „neamurilor proaste”, cum le spuneam pe atunci și care implicau lucruri mai complicate precum trădări, invidii și bani (care rima cu „dușmani”). Pe „dușman” nu-l întîlneai pe stradă și nici la magazin, dar iată că acum îl întîlnești pe Facebook, la tot pasul. Iar mărturia urii e publică, o poate vedea oricine, e acolo, într-un comentariu, negru pe alb, și va rămîne acolo pentru vecie, dacă nu se găsește vreun administrator de grup ca să o șteargă. Deci ura există, e aproape palpabilă. Ce bătălii cu turcii? Adevăratele războaie se duc în grupurile de travel, de imobiliare și de iubitori de pisici.

Am început timid cu niște grupuri de călătorii unde teoretic afli ponturi, ceri sfaturi, întrebi și ți se răspunde. Aiurea. Mi-am dat seama repede că există niște călători mai versați care le scuipă-n cap semințe călătorilor „începători”. Ei le știu pe toate, iar tu ești un idiot care mai bine ar sta acasă, că „nu meriți” să călătorești. Totul e bine cîtă vreme stai în banca ta, însă dacă îndrăznești să ai o opinie care nu corespunde cu cea a majorității ești pus la zid. Adică dacă, de pildă, povestești pe grup că ai avut o experiență proastă la Roma, Viena sau Paris, adică în locurile astea superbe unde merge tot românul. N-ai înțeles nimic din Paris, ești un incult, n-ai știut să apreciezi frumusețea și, în fond, ce-ai căutat tu la Paris? Sau ești un scîrțar dacă te-ai plîns că hotelul unde ai dat 100 de euro pe noapte era o păduchelniță. Mai nou, de cînd cu pandemia, în grupurile de travel lupta se duce între cei care se feresc de virus și cei care nu se feresc. Zice unul că vrea să meargă în vacanță în Dubai, sare altul la gîtul lui – stai acasă, mama ta de nenorocit, că împrăștii virusul! Apoi apar alții care caută oferte de cabane de închiriat pentru șapte familii. Nu sînteți cam mulți? – îndrăznește cineva. În fond, e pandemie. Dacă e pandemie, stai tu acasă și testează-te non-stop, eu, unul, m-am plimbat tot anul 2020, fără mască, nu-mi pune mie nimeni botniță în vacanță. Există un singur consens – vacanțele în Zanzibar sînt permise.

Pe grupurile de anunțuri imobiliare, „direct de la proprietar”, orice casă ori e prea scumpă, ori prea ieftină. Postezi că vrei să-ți cumperi o garsonieră în București cu 20.000 de euro, ți-o iei în bot. Tu ești tîmpit? Unde crezi că găsești tu garsonieră în București la banii ăștia? La muncă, mai strînge încă 20.000! Ia uite la el ce tupeu, după ce că e rupt în cur mai vrea să-și cumpere și garsonieră? Cauți o casă bătrînească la țară cu 8.000 de euro? Poate în visele tale. Păi, tu vrei o casă pomană, băi calicule!? Vinzi o casă bătrînească la țară cu 8.000 de euro? N-o vinde la prețul ăsta, e păcat. Ești fraier, mai bine o dai gratis! Băi, îți bați joc de frumusețea aia de casă și, în fond, de ce o vinzi? De ce nu te muți tu în ea? Probabil că are hibe ascunse, într-un an cade pe tine. M-am prins, șmechere, tu de fapt vinzi terenul cu 8.000 de euro, iar casa e doar o abureală. Vinzi o casă la țară cu 50.000?! Păi, unde te crezi matale, în București? E poleită cu aur sau ce? În fond, e doar o casă la țară... Admin, ia blocheză-l p-ăsta, aici era grup de case ieftine la țară, nu de nu știu ce vile! Te muți într-o casă la țară, postezi cu mîndrie 100 de poze – asta e grădina, șura, grajdul, cățelul, aici mîncăm noi mîncare bio cu legume din grădină, ce viață fericită ducem noi la țară! Primești 5.000 de like-uri și comentarii – Felicitări, oameni frumoși!

O și mai mare revărsare de ură am întîlnit în grupurile de iubitori de pisici. Să vedeți acolo cum se dă la gioale. Vrei să-i găsești un stăpîn responsabil unei amărîte de pisici. Păi, de ce n-o iei tu? Am specificat deja în postare că nu am condiții să o țin, că mai am șapte pisici ș.a.m.d. Fleacuri, o pisică nu e prietențioasă, o poți ține oriunde și într-o debara, zi mai bine că nu vrei s-o ții, suflet neomenos ce ești! Că vrei să o arunci pe stradă tocmai acum cînd vine frigul! Ce oameni răi, salvează pisici, după care le abandonează. Pisica mea se scarpină la o ureche, ce credeți că are? Dă-i cu cremă de gălbenele, cu albastru de metil, cu pudră de talc etc. Tu chiar îi asculți pe toți cretinii ăștia de aici? Du-o repede la vet! Urgent! N-ai dus-o încă? Om rău ce ești, ai omorît pisica! Bietul animal, pe mîinile cui a ajuns. Aș vrea să-mi sterilizez pisica, oare e bine? Cum să nu fie bine, inconștient-o! N-ai sterilizat-o încă?! Din cauza voastră sînt pline străzile de pisici, că nu le sterilizați și le lăsați să se puiască. Precizez că o țin în casă. Și dacă o ții în casă, ce? O să-ți moară pisica de cancer că n-ai sterilizat-o la timp. Urgent la vet! De ce să chinuim animalele? Eu am un motan pe care nu l-am castrat și a trăit 20 de ani! Vedea-v-aș pe toți din grupul ăsta castrați!

Sînt masochistă, nu părăsesc grupurile de pe Facebook, le urmăresc și tac chitic. În altă parte nu am unde observa ura, răutatea și prostia, în formele lor cele mai pure.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Crin Antonescu FOTO Mediafax
Crin Antonescu revine după 15 ani în lupta pentru Cotroceni. Ce va conta mai mult: trei partide în spate sau 10 ani de absență? ANALIZĂ
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, pleacă în cursa electorală având în spate peste 90% din primarii din România, cât însumează PSD-PNL-UDMR.
Ludwig van Beethoven
Simfonia a V-a a lui Beethoven are capacitatea de a lupta împotriva cancerului. Cum e posibil
O serie de cercetări arată că Simfonia a V-a a marelui compozitor Ludwig van Beethoven ar avea puterea de a distruge celulele canceroase. Același rezultat l-ar putea avea și alte creații din muzica clasică. Efecte uimitoare se observă și la nivel psihic.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Românii dezbat intens refuzul magistraților de a renunța la pensiile speciale: „Nu dai pensia specială din mână pe PNRR-ul de pe gard!”
Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice modificare a legii va duce la grevă în sistem. Românii văd cu ochi răi protestul instituției care-i reprezintă pe magistrați, având în vedere că fără aceste modificări România va pierde 231 milioane de euro.
Pettorano sul Gizio prima comunitate prietenoasă cu urșii din Italia Colaj Visit Italy EU&TripAdvisor DMS
Poveste de succes. Cum a reușit un sat uitat de lume să devină destinație turistică de succes cu ajutorul urșilor
În timp ce în România discuțiile despre urși se poartă adesea între panică, petiții și polemici, într-un mic sat de munte din Italia, oamenii au ales o altă cale: conviețuirea.
Doina Levinţa FOTO Mediafax
10 aprilie: Ziua în care s-a născut Doina Levinţa, creatoare de modă și scenograf
Doina Levința, născută pe 10 aprilie 1939, este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creatoare de modă și scenografe din România.
masina de spalat vase jpg
De ce este bine să pui folie de aluminiu în mașina de spălat vase
Trucurile vechi de uz casnic continuă să ne uimească. Un astfel de truc, pe cât de simplu, pe atât de eficient, a devenit un hit pe TikTok: folosirea foliei de aluminiu în mașina de spălat vase.
viviana sposub si george burcea
Cui îi oferă George Burcea afecțiunea, după ce Viviana Sposub a anunțat că s-au despărțit FOTO
George Burcea a postat o imagine în mediul online, la scurt timp după ce Viviana Sposub a anunțat despărțirea de el. Fanii probabil nu s-au așteptat la o astfel de reacție din partea actorului.
De ce YouTube l a lasat pe Ion Cristoiu fara canal timp de 7 zile  Care e explicatia de fapt 840x500 1 jpg
Suveraniștii fac zid în jurul lui Ion Cristoiu, după ce jurnalistul a rămas fără cont de TikTok. „E o ticăloșie”
Jurnalistul Ion Cristoiu a anunțat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că platforma TikTok i-a șters contul. În apărarea sa au sărit mai multe personalități din tabăra suveranistă.
image png
Cum a reușit Dragoș Pătraru să slăbească 30 de kilograme. A spus „adio” la 3 alimente pe care mulți le adoră
Dragoș Pătraru, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din România, dezvăluie care sunt alimentele la care a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme.