Vecinul L. in the sky with diamonds

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Prostănaci de fiecare zi jpeg

„Doamnă, am crezut că fac un infarct chiar acolo!“ Zicînd acestea, domnul L., vecinul meu de palier, duse o mînă palidă la piept, cu tot cu umbrela pe care o apucase strîns, şi se clătină periculos în mijlocul sufrageriei mele. „Vai de mine“, am zis, „luaţi loc, vă aduc un pahar cu apă, liniştiţi-vă...“ şi am zbughit-o să aduc nişte apă, să nu colapseze, Doamne, fereşte, domnul L. iar eu să trebuiască să-i dau vreun prim ajutor, chestie la care nu mă pricep. Simultan, un rîs gîlgîitor, de neoprit, mă sufoca şi-mi strîngea gîtul ca o gheară. Ca întotdeauna în momente destul de delicate pentru mine sau pentru alţii, puseele astea de rîs îmi ruinează cea mai vagă urmă de credibilitate, de compasiune, de solidaritate umană – spuneţi-i cum doriţi. Mă şi vedeam într-o scenetă patinată de clişee făcînd vînt unui domn care bate 70 de ani, prăbuşit într-o rînă, cu umbrela încă strîns ţinută la piept şi gemînd uşurel „aaaa... aaaa...“

Nici măcar nu eram eu însămi în situaţia de a fi extrem de fericită. Tocmai ce mă ameninţaseră vecinii de jos, care-şi renovează de mai bine de o lună apartamentul, că vor să ne taie pur şi simplu ţeava de scurgere de la bucătărie pentru că nu le plăcea cum arată pe peretele lor. Recunosc, dintre toate poveştile cu vecini, cu renovări, cu bormaşini şi alte asemenea bucurii, era pentru prima oară cînd auzeam aşa ceva. „Păi, cum adică?“, am întrebat. „Nu ştiu doamnă, găsiţi dumneavoastră o soluţie tehnică“, mi s-a comunicat. Înţelegeţi, aşadar, că nu-mi venea să rîd. Mai mult, înainte de sosirea intempestivă a vecinului L. (în care aveam să-mi găsesc un aliat), am copt în minte incredibile planuri de răzbunare. „Aaah, aveam să-i reclam peste tot. La poliţie, la disciplina în construcţii, la Primăria mare, la preşedinte. Ba nu, dacă taie ţeava aia nenorocită, aveam să fac pur şi simplu o gaură în podeaua mea, aveam să fac multe mîncăruri înecate în sos abundent şi aveam să scurg toate zoaiele spălate direct prin gaura aia fix în apartamentul lor proaspăt renovat.“ Vedeţi, se năştea în mine, încolăcită în chinuri, chivuţa universală. Mahalagioaica. Poalele în cap. Probabil că în acele momente şi figura mea se transforma treptat. Ochii se îngustau şi scăpărau flăcărui veninoase, gura se schimonosea într-un rictus îngrozitor, muşchii care-mi susţin obrajii înţepeneau şi pietrificau la rîndul lor o figură ucigătoare de meduză. Inutil să vă spun că, în realitate, habar nu am cum să mă cert. Că nu ştiu să trimit înapoi un fel de mîncare – altul decît ce am comandat – la restaurant. Că la cea mai uşoară urmă de brutalitate verbală mă blochez într-o muţenie neproductivă. Că, exact ca George al lui Seinfeld, găsesc cele mai potrivite replici (geniale, desigur), mult timp după ce s-a stins conflictul.

Momentul de veselie inoportună s-a iscat aşadar după venirea domnului L. Care mi-a spus că aceiaşi vecini se gîndiseră să-i taie şi lui ţeava de scurgere. Dar de la baie! Domnul L. a venit în fugă la noi să caute aliaţi. A venit însă şi cu propriile gînduri de răzbunare, care erau, recunosc, un pic mai... mai brutale decît ale mele. Vă daţi seama că, în disperarea momentului, s-a gîndit să le lase cadou la uşă, în fiecare dimineaţă, o găleată cu caca? „Ahahahaaaaaaaaa, domnule L., liniştiţi-vă, găsihihiiim noi o soluţie“, am nechezat chinuită de nenorocita criză de rîs. Omul i-a dat înainte, şi cu indignarea, şi cu palpitaţiile de care mă temeam. În iminenţa unei nenorociri casnice, mi-a furnizat însă o stare de dubioasă elaţie. Eu eram acum cea care liniştea pe cineva, care îndemna la calm, care era raţională. Am trecut, datorită lui, printr-un montaigne russe de sentimente – de la o ură atavică la înţelepciunea maturităţii în care mă maimuţăream deja ca într-o haină de adult.

Una peste alta, vecinii de jos au renunţat la bulversanta idee. Renovarea continuă. Scriu chestiile astea în bucătărie. Scaunul pe care stau vibrează, iar vasele spălate clinchetesc. Jos se aud baroasele.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.