Vechi și nou

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Vechi și nou jpeg

Am realizat, brusc, mai evident decît altădată, că sînt tot mai multe lucruri pe care obișnuiam să le fac și pe care acum nu le mai pot face. Nu din vreo opțiune personală, ci pur și simplu pentru că s-au schimbat atît de radical vremurile.

Fac parte din copiii născuți în a doua jumătate a secolului XX, cu un picior într-un secol și al doilea în altul, cu o jumătate de viață în dictatură și o jumătate în democrație. Complicată combinație între diverse feluri de civilizații: cea a bunicilor, pe de o parte, care spuneau povești cu războaie, uniri și pămînturi; pe de alta, cea a părinților, care, vrînd-nevrînd, au fost expuși și s-au adaptat sau au făcut față, fiecare în felul lui, crîncenilor ani ’50.

Cu o copilărie în „democraticii“ ani ’70, în care ne-am bucurat de o aparentă normalitate, dar și, cîtă era, bine și sistematic îngrădită. Am zburdat doar mai veseli, o perioadă, în țarcul nostru bine delimitat. În care, pentru ca lucrurile să pară mai vioaie și mai colorate, am fost făcuți pionieri (și apoi șoimi ai patriei), ni s-au dat cravate roșii și insigne în semn de apreciere și ne-am simțit mîndri și recunoscători.

E drept că, cel puțin în ce mă pri-vește (sau ne privește pe mine și pe foștii mei colegi), doar pînă pe la sfîrșitul clasei a VIII-a – cînd am început să ne simțim rușinați de cravate și să le înghesuim, împreună cu matricolele și bentițele, în măruntaiele ghiozdanului. Oricum, odată cu liceul au venit și mai puțin fericiții ani ’80, în care nu mai zburdam chiar așa de vesel, din varii motive, precum: nu prea mai aveam ce mînca, decît cu eforturi uriașe; nu prea mai aveam lumină, decît cu întreruperi; și nici căldură, decît din „surse neautorizate“. Nu puteam ieși din țară, decît cu chiu, cu vai și cu dosar bun, în țările socialiste. Nu aveam, mai ales pentru cei cu înclinații umaniste, decît niște opțiuni foarte limitate la facultate. Ca să nu mai vorbim de opțiunile vestimentare sau cos-metice.

În privința timpului liber, se întîmplau și cîteva lucruri bune: oamenii citeau, mergeau la teatru, la Cinematecă și la Ateneu. Pentru că erau puține opțiuni, erau cozi interminabile. Filme noi veneau în cinematografe, dar puține. Mai puteai vedea, dacă primeai vreo invitație ori stăteai la coadă, la centrele culturale străine de atunci. Asta dacă nu ți-era teamă că o asemenea îndrăzneală îți va aduce o pată la dosar. Ori la Muzeul Colecțiilor. De altfel, muzeele și expozițiile existau și ele. Și erau chiar și discoteci.

Toate cele de dinainte fuseseră menite să schițeze un context. Doar că le-am prea extins. Ideea e că, pe acest fundal, al unui alt secol, pînă la urmă, puteai face niște lucruri pe care, acum, le vezi doar în filme. De pildă, să dai telefon dintr-o cabină telefonică. Atîtea filme polițiste sau horror au cel puțin o scenă cu personajul urmărit, zgribulit în vreo cabină telefonică în care bucșește cu fise un aparat delabrat, în speranța că din acea convorbire îi va veni scăparea. Cabină în care, de multe ori, e pîndit, urmărit, găsit și își află sfîrșitul…

De altfel, nu mai poți da telefon nici dintr-un interior, formînd cifrele ca pe vremea copilăriei mele, cu disc – ducînd discul pînă la capăt și înapoi, eventual certîndu-te, pe parcurs, cu cuplajul (termen uitat) și apoi plimbîndu-te prin cameră doar cît te lasă firul. Marea favoare pe care o puteai căpăta era un telefon cu fir mai lung… Ideea de a apăsa pe butoane ca să dai un telefon era inexistentă.

Acum, dacă stăm să ne gîndim, apăsăm nonstop pe un buton sau altul. De fapt, apăsarea s a transformat și tinde să se transforme mai curînd în atingere sau glisare. Gesturile în sine s-au schimbat. Telefonul fix, de fapt, a devenit și el desuet, o raritate, mulți l au desființat.

Ca și televizorul, de altfel. Desigur, oamenii au în continuare televizoare, cu ecrane plate, și cei mai mulți continuă să urmărească programele prin cablu sau satelit. Însă sînt destui care și-au desființat televizoarele și se informează strict de pe net. Adunarea în jurul ecranului-cutie de altădată, cînd televizorul era un soi de vatră, dar și de autoritate din care se auzeau voci ce se impuneau ascultate nu mai e o prioritate. Membrii familiilor tind să se adune fiecare strict cu computerul personal, în colțurile lor.

Sigur că mai sînt filme care-i strîng laolaltă. Așa cum, altădată, mai erau cărți din care se făceau lecturi comune. Vorbitul la telefon, în sine, tinde să devină o ocupație complicată. Mai simplu i scriu cuiva un mesaj pe Facebook sau pe WhatsApp decît să pierd 15 minute de politețuri inutile cu el la telefon. Tot mai simplu e să urmăresc imagini și să le dau like-uri decît să citesc postările lungi de pe Facebook. Imaginea ia tot mai mult locul cuvîntului, iar mesajele devin tot mai scurte. Oricum, s-au inventat emoticoanele.

Desigur, lucrurile nu se pot generaliza și nu toată lumea suferă de maladiile (dacă sînt maladii) de mai sus. Dar există o tendință...

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.