Valuri

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Zizi și neantul jpeg

Marea în sine, dincolo de nemărginirea ei, era tulburătoare. Contactul cu ea, mai ales prima dată după un an de absență, nu mă lăsa niciodată indiferentă. Valurile mă intrigau și mă speriau, de fiecare dată. 

În aproape fiecare primă zi la mare, mă duceam mai întîi pe plajă să mă joc cu valurile. Era momentul meu de libertate: nu începeam direct programul, conceput de nu știu ce autoritate nevăzută (și în strictețea căruia mama sigur avea ceva de spus). Nu trebuia încă să mă dezbrac, să mă ung, reglementar, și să mă întorc pe o parte și pe alta ca un șnițel în tigaie. Era unul din acele momente „dintre”, de dinainte sau de după, cînd timpul propriu-zis, cel serios, al evenimentului, nu a început încă, precum în seara de 24 decembrie cînd încă nu ai ajuns acasă cu cadourile și mai hălăduiești. Atunci tensiunea așteptării e maximă, încă îți mai poți imagina în voie ce va fi, aproape fără limite. Lumea ți-e deschisă.

Senzația asta o aveam întotdeauna și cînd coboram pentru prima dată pe plajă. Doar ca să fiu mai aproape de mare, ca s-o simt, să mă las în mrejele ei. Atunci mă jucam de obicei cu valurile, nu le lăsam să mă prindă, acolo, la mal: și totuși, chiar dacă mă aflam în zona de siguranță, un fior tot mă străbătea cînd le vedeam spuma îndrăzneață cum se îndreaptă spre mine. Le priveam ca hipnotizată și aproape că nu mă puteam da la o parte din calea lor.

Seara, în timpul „obligatoriilor” plimbări pe dig pentru aerosoli, simțeam valurile și mai puternic. De dig se izbeau în toată puterea cuvîntului. Atunci, cu atît mai mult, fiorul se insinua mai abitir și mai adînc: erai cam fără apărare, la voia lor.

Dar cel mai rău era noaptea, în hotel. Hotelul din Mangalia în care am stat mai toată copilăria era foarte aproape de mare. Nu numai că vedeai marea, pe geam, ci o și auzeai mereu. Te culcai și te sculai în sunetul ei, în sunetul valurilor care se spărgeau de țărm. Aparent, era un zgomot monoton, de fundal. Dar, de fapt, ți se insinua, îți pătrundea în oase și în suflet. Era încă o limită pe care marea ți-o încălca: aceea dintre conștientul și subconștientul tău. Rumoarea valurilor trezea în tine un soi de tumult: în mine, cel puțin, trezea. Visam, cam în fiecare noapte, cum marea năpădea hotelul, cum năvălea peste el, de fiecare dată într-o altă variantă. 

Ziua, cînd mergeam la plajă, ne făceam că nu ne pasă de valuri. Sub strălucirea soarelui, deveneau, brusc, insignifiante și prilej de joacă. Păreau diminuate și supuse de fojgăiala mulțimii. Ca și cum numărul mare de vietăți mici ar fi putut stăpîni în vreun fel imensitatea mării.

Așa că intram în ea chiar cînd erau valuri, ca să sărim peste ele. Cînd venea valul, cînd îi vedeai spuma ce din dantelată devenea agresivă, săreai, pur și simplu, cît de sus puteai. Asta era metoda, deloc subtilă. Nu presupunea nici o tehnică anume, ci doar să prinzi momentul. Am practicat-o de nenumărate ori, de obicei în grupuri mici și vesele, și a funcționat. Părea imbatabilă.

Pînă într-o zi, cînd un val uriaș venind peste mine, nu a mai funcționat. Am sărit cît am putut, dar n-a mai fost suficient. Valul m-a băgat sub apă, deși eram deja mai mare, aveam vreo 12-13 ani. Țin minte foarte bine forța și perfidia lui, a valului care parcă-mi făcea în ciudă, cu „tehnicile” mele puerile cu tot. Îmi amintesc cu claritate senzația de neputință: sub apă eram cu ochii deschiși, dar nu puteam face nimic, valul își făcea mendrele cu mine. 

Noroc că nu eram prea departe de mal și că, totuși, în cele din urmă, am ieșit, nu mai știu cum. Dar cînd am scos capul din spumă, mă simțeam ca poposită de pe alte meleaguri. Totul se petrecuse cît ai clipi din ochi, de fapt.

Am ieșit atunci repede din apă și cu greu am mai intrat cînd erau valuri. Am aflat, de-abia atunci, că metoda mea era de două parale, că trebuie să acționezi cu totul altfel cînd vine un val. Am rămas însă cu frica celor cîteva clipe subacvatice și, încet-încet, n-am mai intrat mai deloc în apă cînd erau valuri. Le-am privit doar de la țărm, cu lașitate și cu voluptatea celui care adastă pe margine.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.