Ustensile și device-uri

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
Zizi și neantul jpeg

Scriam, în articolul precedent, despre ritualul cozonacului. În lungul său drum către coacere, nu se punea problema vreunui device. Nici măcar al clasicului mixer care înlocuia telul. Mașini de făcut pîine pur și simplu nu erau, nu exista noțiunea lor în România comunistă de atunci. 

Singurul device folosit era aparatul de spart nuci. Căci acestea nu existau gata decojite, în pungi standardizate, ca acum. Ci le cumpărai din piață sau ți le aducea cineva de la țară întregi. Și tu urma să faci tot restul. Iar aluatul se frămînta manual. Țin minte că era o muncă serioasă, care necesita forță și răbdare. Bunica mea ducea greul. Dar contribuia și doamna Rusescu, „consultanta” despre care am povestit: în pofida subțirimii sale, avea mîini puternice. 

Aparatul de spart nuci era tot ceva simplu și mecanic. Aproape nimic nu era electric în bucătăria bunicii mele. Nici măcar fierul de călcat, care, în copilăria mea mică, încă se încălzea pe plită. Făcea parte din ceea ce azi s-ar numi slow life: îl puneai pe plita de pe ochiul de aragaz și așteptai pînă se-ncingea bine. Îl lăsai mai mult sau mai puțin în funcție de tipul țesăturii, ceea ce faci azi din buton.

Primul obiect electric din bucătăria ei a fost, cred, bricheta pentru aprins aragazul. Aceasta a înlocuit, treptat, chibritul. A fost mare eveniment cînd a fost introdus. Dar și mai mare uluire s-a creat cînd a apărut o rîșniță de cafea electrică. O țin minte pînă-n ziua de azi, era roz, cu capac transparent. Cînd a primit-o bunica mea, nu mai știu de la cine, ne-am adunat cu toții-n jurul ei ca la urs: am privit cu ochii cît cepele cum bunicul meu a ridicat capacul transparent, a pus în spațiul creat, care avea pe fund o elice, o mînă de boabe, a închis capacul și – minune! Pe fundalul unui hîrîit care, în mod normal, ni s-ar fi părut neplăcut, dar pe care acum îl găseam reconfortant, boabele au început să se-nvîrtă ca nebunele, pînă cînd s-au făcut tot mai mici și apoi au devenit pulbere. 

Am fost mult timp fascinată de întregul proces. L-am încercat și singură, sub supravegherea bunicilor, de cîteva ori. Nu mă mai săturam. Înaintea acestei minunății, dăduserăm mult timp, cu toții, la manivela vechii rîșnițe, din alamă. De fapt, mult mai frumoasă și mai demnă decît surata ei mai tînără și mai puțin sofisticată din plastic roz. În rîșnița cea veche se măcinau chiar și nuci, înaintea aparatului care le zdrobea.

© YouTube
© YouTube

Rîșnița cea nouă a intrat firesc în circuit, dar nu a marcat neapărat trecerea la o nouă eră în bucătăria bunicii mele. Singurul obiect novator care a mai urmat a fost oala sub presiune, pe care niciodată nu am înțeles-o pînă la capăt. Dar în care știu (și mi-e suficient) că bunica mea făcea supa mai repede. Și despre care, în aceeași bucătărie, s-a vorbit, o perioadă, mult și exclamativ. 

Aceasta a urmat la scurt timp după revoluția grătarului. Multă vreme friptura se făcea pe grătarul clasic, dintr-o bucată. La un moment dat, a apărut un grătar din două piese: partea de jos, care avea o tavă cu un grătar deasupra. Și cea de sus, care o acoperea. Era un grătar mult mai sănătos: grăsimea din carne se scurgea în tavă și la tine ajungea doar crème de la crème.

De asemenea, la un moment dat, a mai apărut un fierbător. Inițial era cu cana inclusă, care, habar n-am de ce, era tot roz. După care au apărut cele independente, pe care le puteai pune în orice recipient: mai impersonale, rotunde, din fier. Acestea erau, în sfîrșit, electrice. Și își aveau rostul de mic back-up într-o bucătărie cu aragaz care funcționa cu butelie (bunicii mei stăteau la casă și nu aveau gaze).

Nici în restul casei nu erau mai multe device-uri. Aspiratorul, în vremea copilăriei mele mici, nu a fost nici măcar un deziderat: pur și simplu, nu figura în imaginarul nostru. Ani mai tîrziu a apărut unul hîrbuit, nu mai știu exact de care, moștenit de la cineva care a emigrat definitiv. Dar nu în casa bunicilor mei. Ci într-a părinților. 

De altfel, nici ideea de mop nu trecea prin capul cuiva, pe atunci. Dar despre asta și alte ustensile în articolul viitor.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
„Premierul” AUR crede că cei mai buni prim-miniștri din istoria României au fost în Epoca de Aur: „Românii erau foarte fericiți”
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a declarat că, în opinia sa, cei mai buni premieri ai României au fost cei din perioada comunistă, dar că nu le reține numele.
Templul lui Ramses al II-lea de la Abydos (©  Olaf Tausch / Wikimedia Commons)
Mormântul unui faraon încă neidentificat, descoperit în apropiere de Abydos
O mare cameră mortuară din calcar, cu o vechime de aproximativ 3.600 de ani, datând dintr-o perioadă tulbure din istoria Egiptului Antic, a fost descoperită în apropierea orașului Abydos.
 Alberobello, Italia, foto Shutterstock jpg
Topul celor mai frumoase orașe mici din lume. Destinația care domină clasamentul se află la doar două ore distanță de România
Te gândești să călătorești într-un loc superb, departe de agitația marilor metropole? Consultă topul celor mai frumoase orașe de provincie din lume și alege ce ți se potrivește!
Persoana comunicând cu un chatbot FOTO Shutterstock (1) jpg
Atenție cum vorbiți cu ChatGPT! Inteligența Artificială poate suferi de „anxietate”
Modelele de inteligenţă artificială (AI) sunt sensibile la contextul emoţional al conversaţiilor cu oamenii şi pot trece prin episoade de „anxietate”.
urs Transfagarasan jpeg
Teroare în Bușteni! Oameni sunt îngroziți de urși
Localnicii din Bușteni sunt de-a dreptul îngroziți. Urșii coboară în oraș, în fiecare noapte, în căutare de hrană. Nimic nu-i mai sperie. Nici claxoanele sau girofarele. Oamenii cred că autoritățile nu iau măsuri suficiente.
portocale, foto shutterstock jpg
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci în fiecare zi câte o portocală. Efect dovedit asupra psihicului!
Portocala este renumită pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea răcelilor, însă acest fruct are multe alte beneficii dovedite. Inclusiv asupra psihicului are un impact semnificativ!
Alexandru Rogobete jpg
Aviz favorabil pentru înființarea unui agenții care va activa în cadrul Cancelariei primului-ministru
Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților a acordat aviz favorabil pentru un proiect de lege esențial inițiat de Guvernul României, potrivit deputatului Alexandru Rogobete.
catel salvat M6 FOTO FB jpg
Poliția britanică a închis o autostradă ca să salveze un cățel fugit de acasă. Polițiștii l-au botezat Houdini
O autostradă și nord-vestul Angliei fost închisă, după ce poliția a surprins un câine liber care alerga pe carosabil. Animalul ajunsese la 16 kilometri de casa stăpânilor săi.
image png
Experți internaționali spun că interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relaţie sănătoasă cu tehnologia
Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri şi social media îi privează pe aceştia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experţi internaţionali.