Unici și unități statistice

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Zizi și neantul jpeg

Copil unic la părinți fiind, cu bunici și alți adjuvanți în jur, am crezut, mult timp, literalmente, că lumea se învîrte în jurul meu. Că modelul meu și al familiei mele e unicul posibil. Și că toți ceilalți, cu familiile lor cu tot, urmează fix același model.

Fiindcă, așa cum am mai scris, toți se purtau bine cu mine, nu am simțit niciodată nevoia să caut alte modele. Ba dimpotrivă, mai tîrziu, în viața aparent pe cont propriu, m-am străduit să le aplic pe aceleași, de acasă. Dacă ceva mergea prost, dacă vreo pală de rău se abătea asupra echilibrului meu altfel solid, în general eu mă simțeam vinovată pentru perturbarea acestuia (și nu sistemul în care mă integrasem). În cele puține, dar esențiale cîteva cazuri în care nu am făcut așa, a fost un dezastru absolut prelungit sine die.

De asta mi-au și ajuns România comunistă și, mai precis, zona Romană – Lahovary plus Tineretului – Adesgo din București. Cumva, habar n-aveam că lumea se întindea și dincolo de aceste granițe mai curînd afective. Habar n-aveam, dar nici că-mi păsa. Așa că nu m-am gîndit niciodată în mod serios să plec din țară: ai mei construiseră un asemenea zid afectiv și de imaginație în jurul meu, încît mă simțeam protejată în ciuda ororilor care se-ntîmplau dincolo de zid. Despre care aveam oarecare idee, copil fiind, dar nu credeam că mă pot atinge.  

Habar n-aveam că, de fapt, pe lîngă identitatea asta privilegiată de copil unic și hiper-iubit de familia lui, eu trăiam, laolaltă cu ceilalți aproximativ 22 de milioane de locuitori ai României comuniste din vremea aceea, un Truman Show (Peter Weir, 1998) la scară națională. În care eu  nu eram decît unul dintre mulții indivizi ținuți în acea căldare adîncă, avînd pereți prea alunecoși ca să ne putem cățăra pe ei spre suprafață. Despre care suprafață nici nu știam că există, mulțumiți fiind în zoaiele din căldare. Doar cineva care s-ar fi uitat de undeva de sus, dintr-un imaginar avion, ar fi văzut cum zburdăm veseli pe fundul găleții, fără să știm că sîntem prinși acolo și că sîntem cobai.

Așa, cu mitologia mea familială, am crescut crezînd că aici e locul în care se întîmplă totul. Că numai aici pot face și drege. Deși am plecat la burse prin anii ʼ90 și 2000, tot n-am înțeles nimic din ce-am văzut: eram prea legată afectiv de locurile astea și mi se păreau unicele posibile. Am dezvoltat, aș putea spune, chiar un soi de patriotism afectiv. Nu știam că nici în privința asta nu sînt unică – numeroși alți locuitori ai țărilor foste comuniste din sud-estul Europei trăiau, probabil, același lucru: erau legați de glie afectiv.

Pînă atunci, însă, pînă să se termine cu regimul ceaușist, am trecut prin tot soiul de alte întîmplări care, evident, mi s-au părut unice și irepetabile și în care m-am văzut pe mine însămi ca pe singura posibilă eroină. De pildă, cînd tatăl meu a murit, la 53 de ani, normal că mi s-a părut că numai mie mi s-a prăbușit cerul. Era tragedia mea și numai a mea, pe care trebuia s-o trăiesc cum puteam. În același timp, am constatat, vorbind și cu alții trăitori în perioada respectivă, că și unii dintre părinții lor se stinseseră din viață la vîrste azi încă vioaie. Că și moartea tatălui meu se încadra într-o nenorocită de statistică (ceea ce n-o face în nici un fel mai puțin tragică în general și pentru mine în special).

Doar că, dacă era să-i analizăm cauzele, una posibilă ar fi fost fumatul – acesta se încadra clar în tarele epocii. Se fuma șerpește pe atunci și nu se ținea seama de consecințele pe care nu ți le amintea mai nimeni. De asemenea, sistemul medical era într-o cu totul altă fază decît cel de acum – iar să pleci în străinătate să te operezi de inimă, să primești aprobare pentru asta, dura atît de mult încît nu mai prindeai operația în viață (ceea ce s-a întîmplat, de altfel, și cu tatăl meu). Precum și, probabil, cu destui alții din generația lui. Pentru un istoric al perioadei comuniste, venit după ʼ90 să studieze problema mortalității în anii ʼ80 și cauzele ei, tot o unitate statistică ar fi fost și cazul lui.

Așa s-a întîmplat și-n perioada cu COVID-ul, ba chiar a fost cu atît mai vizibilă această senzație: ce ți se-ntîmplă ție nu e deloc singular, ești unul dintre nenumărații oameni care trec prin aceeași dramă. Ba acum povestea asta s-a simțit mai dihai la nivel global, a fost cu atît mai evidentă senzația pe care altădată am avut-o la Disneyland, la cozile uriașe de acolo – și anume că mai toți oamenii de pe planeta asta sîntem cam o apă și-un pămînt, indiferent de culoarea pielii și de alte amănunte nesemnificative. Cu atît mai mult s-a văzut că avem cam aceleași reacții și aceleași nevoi (desigur, se pot clasifica în cîteva categorii). Că ieșim afectați cam în aceleași cîteva feluri din încercarea asta: unii în depresii, alții fără slujbe și fără bani, alții învrăjbiți și lehămetiți. Și că trebuie să găsim cu toții – unici, dar și unități statistice – căi benigne ca s-o luăm nu neapărat de unde am lăsat-o, ci de la început.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Steagul URSS. Simbol al socialismului, comunismului și Uniunii Sovietice FOTO shutterstock
„Noua Uniune Sovietică”, obsesia imperială a Kremlinului. Falia ireversibilă dintre Rusia și fostele republici sovietice
Într-o nouă demonstrație de sinceritate brutală, dar nicidecum surprinzătoare, deputatul rus Viktor Sobolev, general în rezervă și purtător de idei arhaice, a declarat că scopul final al războiului dus de Federația Rusă în Ucraina este unificarea Rusiei, Belarusului și Ucrainei într-un singur stat.
Sistem Patriot   Foto X(ex Twitter) jfif
Europa ia în considerare cumpărarea de arme pentru Ucraina de la SUA, în timp ce Washingtonul devine tot mai rezervat
În fața unei Americi tot mai reticente să continue sprijinul militar pentru Ucraina, liderii europeni analizează o soluție de avarie: să cumpere ei înșiși armament american și să-l trimită la Kiev.
albina pexels com jpg
Cum asigură albinele viața pe Pământ și din ce cauză sunt pe cale de dispariție
Le vedem mai des primăvara și vara. Uneori le auzim, alteori le alungăm cu un gest grăbit. Și totuși, fără ele nu am avea aproape nimic din ceea ce luăm de-a gata: fructe, legume, flori, viață. Pe 20 mai, odată cu Ziua Mondială a Albinelor, ne aducem aminte că lumea încă funcționează datorită ei.
avion foto x jpg
Incident periculos în aer: zbor internațional deviat după ce un pasager a vrut să deschidă ieșirile de urgență
Un pasager All Nippon Airways a încercat să deschidă ușile avionului în timpul zborului, pe ruta Tokyo–Houston. Din această cauză, cursa a fost deviată sâmbătă, 24 mai, spre orașul american Seattle.
Politie politist Franta FOTO Shutterstock
Franța, afectată de o nouă pană de curent. Autoritățile franceze denunță un act de sabotaj
Autoritățile franceze au demarat o anchetă privind o pană de curent atribuită unui act de sabotaj, care a afectat cel puțin 45.000 de persoane, la doar o zi după ce o defecțiune similară a perturbat ultima zi a Festivalului de Film de la Cannes.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin și sfârșitul unui regim în derivă. Patru vulnerabilități care pot duce la colapsul liderului de la Kremlin
La peste trei ani de la declanșarea invaziei în Ucraina, regimul condus de Vladimir Putin pare tot mai izolat și vulnerabil.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
Ilie Bolojan, mesaj de susținere cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: „Țara are nevoie de voi”
Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al României, a transmis un mesaj dedicat românilor din diaspora, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. El a subliniat importanța implicării statului în sprijinirea comunităților din afara granițelor.
George Simion FOTO Profimedia
George Simion își îndeamnă din nou susținătorii să iasă în stradă. „Mâine nu organizez niciun protest”
Liderul AUR, George Simion, a susținut, într-un nou mesaj postat pe rețelele de socializare, că nu organizează proteste, dar încurajează românii să iasă în stradă împotriva unui „regim ilegitim”
image png
Monica Bîrladeanu, mesaj emoționant pentru soțul ei, medicul Valeriu Gheorghiță: „Un tată grozav!”
Monica Bîrlădeanu (45 de ani), a devenit o altă femeie în urma căsătoriei cu medicul Valeriu Gheorghiță. Cei doi au organizat o nuntă de poveste în decursul anului trecut, iar acum frumoasa actriță își celebrează soțul. Iată ce mesaj i-a transmis cu ocazia zile lui de naștere.