Unde ți-ai dori să-ți petreci o noapte? (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Mi s-a întîmplat doar o dată sau de două ori să ajung în niște locuri atît de mizerabile încît să nu-mi pot petrece acolo nici măcar o noapte. La un moment dat, filmam pentru un documentar și trebuia să mai rămînem cîteva zile într-un orășel din Ardeal total lipsit de vreo infrastructură turistică, așa că am fost sfătuiți de către localnici să mergem la o pseudo-pensiune, adică la un afacerist local care avea niște camere în spatele unui atelier auto, de pe șosea. Adevărul este că există orașe în România unde chiar nu ai unde să dormi o noapte dacă într-adevăr ai o treabă a doua zi, „pe plan local”. Mi s-a mai întîmplat la Turnu Măgurele, unde singurul hotel al orașului era închis pentru renovare. Nu mi-a părut rău pentru că din poze arăta oricum foarte kitsch și din comentariile unor articole părea să facă parte din fieful lui Dragnea. Pînă la urmă am dormit în niște garsoniere de tip airbnb, într-un bloc comunist de patru etaje, în condiții decente, e adevărat, dar pentru 50 de euro, m-am simțit ca într-un cămin de nefamiliști. Un alt afacerist local deținea toate aceste blocuri, prin preajmă nu găseai, dimineața, nici măcar un automat de cafea funcțional, nici vorbă să-ți încropești un mic dejun, în schimb în fața „recepției” parcau una după alta niște mașini care costau mai mult decît blocurile respective și din care coborau niște domnișoare care veniseră „la serviciu”. N-am înțeles și nici nu-mi doresc să înțeleg ce se întîmpla, de fapt, acolo. 

Dar să revenim la pensiunea din Ardeal, din spatele atelierului auto. Ce-i drept, omul ne-a spus de la bun început că era o cazare fără pretenții și că în momentul acela avea „niște muncitori” care lucrau la o fabrică din apropiere, iar angajatorii nu aveau unde să-i plaseze în altă parte, așa că i-a luat el. OK, stăm cu muncitorii, cît de rău poate să fie? Și oricum nu aveam vreo alternativă. A fost foarte rău. Muncitorii au benchetuit și au behăit pînă după miezul nopții. Pe la ora două încă tropăiau și probabil vomitau pe hol, țuica din zonă îi terminase, eu nu pricep cum pot face un chef un grup de bărbățoi, într-un loc străin, fără să fie nuntă, cumetrie, fără femei, fără nimic, mai ales dacă merg a doua zi la muncă, așa cum făceam și noi, de altfel. Pe la trei s-au potolit, se mai auzea cîte-un „hăăi!” și „băăă!” de prin camere, cîte-un tînguit de manea în fază terminală, mi-am zis: uite că acum pot în sfîrșit să dorm! Cînd s-a făcut liniște, iar salteaua aluneca indecis într-o parte a patului, au început să se audă niște fojgăieli suspecte prin colțurile camerei, probabil că existaseră de la bun început, dar muncitorii, bravo lor, le acoperiseră. Era senzația aia teribilă de celulă de pușcărie – n-ai unde să pleci, n-ai unde să te ascunzi, de la baie pute și mai e și picătura intermitentă care te face la cap. La ora cinci dormeam în mașină, la șapte am contramandat filmarea și eram deja în drum spre București. Nu, chiar nu-ți poți petrece o noapte oriunde, în orice condiții. 

Dacă aș face un biznis turistic în România, probabil că aș organiza un tur al hotelurilor socialiste din orașele de provincie, reședințe de județ. Hotelul central, mîndria orașului, deseori în paragină sau în cel mai bun caz identic cu cel care a funcționat în urmă cu 40 de ani, de multe ori cu aceiași angajați, aceeași mochetă, aceeași faianță din baie. Culmea, dacă stați bine cu simțul olfactiv, e chiar același miros din comunism, nu îl veți găsi nicăieri în altă parte – e ușor jilav, stătut, igrasios, de țevi sparte care supurează în întuneric, de cabluri electrice rupte care fac scînteie, de treburi terifiante care se petrec în măruntaiele hotelului, e ca într-un soi de Brazil comunist (filmul lui Terry Gilliam a apărut în 1985), recognoscibil pentru toți cei care au prins acele vremuri. Indiferent ce „față” i-au dat, că au înlocuit ferestrele normale cu unele cu termopane, că au folosit odorizante occidentale, mirosul rămîne. În plus sînt mirosurile suprapuse ale tuturor corpurilor care au trecut vreodată pe acolo, iar tovarășii care veneau în delegații la „hotelul central” din astfel de orașe devin aproape o prezență fizică, te aștepți să le vezi geanta tip diplomat pe raftul cuierului care probabil că e tot cel de atunci. 

Să vă dau cîteva exemple. Hotel Gorj, Tîrgu Jiu. Am stat aici o singură noapte, în noiembrie, am fost singurii locatari ai hotelului, din fericire camerele erau semiîncălzite. Hotelul e un bloc turn în centrul orașului, urît, inutil, camera era la un etaj superior, cînd liftul arhaic pornea cu o hurducătură aveai senzația că te duce spre nicăieri, holurile lungi, pustii, cu o mochetă vag recondiționată care îți amortiza pașii, mirosul de clor de parcă undeva în apropiere ar fi existat un bazin de înot dezafectat, m-am simțit ca într-un roman de Agatha Christie. Un monstru de hotel defunct. Hotel Belvedere, Cluj. Pe vremuri, cel mai șic și mai occidental loc din oraș, cu piscină și restaurant cu panoramă. Nu înțeleg ce s-a întîmplat cu acest hotel, de ce a rămas atît de încremenit în timp, de cele mai multe ori îl asociez cu șederile mele la TIFF. Deci sejururi plăcute. Panorama e aceeași, însă hotelul în sine merită mai mult. Barul „de zi”, de pildă, care e mai mult închis, cu o angajată îmbrăcată în uniformă alb și negru, cu sticle cu băuturi „rafinate” înșirate una după alta pe niște rafturi, te transportă direct în anii ’80. Tot din anii ’80 sînt și ceasurile de la recepțiile din astfel de hoteluri care indică orele din marele capitale ale lumii – Londra, Paris, Tokyo, New York. Hotel Sarmis, Deva. Comunism pur, înduioșător. O firmă aurită care și-ar dori să prefigureze „luxul” din interior. Televizoare cu tub, mochetă grena, comodă din lemn cafeniu, reproduceri după pictori români deasupra patului – pasteluri și natură moartă. Am petrecut acolo tot o singură noapte, probabil la invitația Consiliului Județean pentru un eveniment local, aveam și cina asigurată la restaurantul hotelului, puteam să consumăm orice, dar să ne încadrăm în suma de 200 de lei. Eram singurii clienți, doar noi și ospătărița, o ardeleancă mămoasă, tot în uniforma regulamentară alb și negru, care abia aștepta să închidă și să plece acasă. Am comandat ceafă cu cartofi prăjiți – ce altceva? – și a trebuit să luăm două sticle de vin – Grasă de Cotnari, desigur – ca să reușim să cheltuim banii. A durat destul de mult să le bem. Hotel Cetate din Alba Iulia, cu restaurantul lui kitsch pregătit pentru nunți, botezuri și cumetrii mai de modă veche și cu muzică live în fiecare seară – un tip în pragul pensionarii care îl imita destul de bine pe Ion Suruceanu. Locuitorii orașului, adică albaiulienii, fredonau uneori pe stradă șlagărul „Ce seară minunată”, o dovadă că trecuseră cel puțin o dată, la vreo ocazie festivă, pe la restaurantul hotelului Cetate. 

Am petrecut nopți în astfel de hoteluri, însă niciodată nu a fost alegerea mea, dacă ar fi fost după mine aș fi ales o pensiune modernă și prietenoasă. Camerele nu sînt ieftine, costă între 50 și 100 de euro. Ar mai trebui să amintesc hotelurile cu nume de pietre prețioase din stațiunea Cap Aurora, de pe litoral. În anii ’80, niciodată nu găseai acolo bilete, erau hoteluri de ștabi, cu firme luminoase și gazon, cu camere cu balcoane mari cu vedere la mare. Acum oricine se poate caza la hotel Onix sau Safir, însă în general zac goale (și în regim all-inclusive), întreaga stațiune este un muzeu în aer liber al comunismului, ar trebui să se transforme într-un parc tematic.

Preferatul meu – care nu face parte, ce-i drept, din categoria hotelurilor comuniste – este Împăratul Romanilor din Sibiu. Este, se pare, cel mai vechi hotel din România, aflat în centrul istoric, reconstruit în 1895, care i-a găzduit de-a lungul timpului, printre alții, pe Josef al II-lea, Carol al XII-lea al Suediei, Johann Strauss, Franz Liszt. Elegant și grandios într-un sens desuet, la limita sublimă a kitsch-ului, aurit și plin de oglinzi, totuși perfect funcțional. Ador salonul de mic dejun de aici, somptuos, cu plafonul care se dă la o parte în zilele însorite, oferindu-ți un mic moment de bucurie neașteptată, de altfel este unul dintre puținele hoteluri din România unde, la micul dejun, se servește spumant de la gheață. O cameră costă un pic peste o sută de euro, mi-am promis că, la un moment dat, de ziua mea de naștere, voi petrece un scurt sejur aici în care să nu fac nimic, nici măcar să nu ies din hotel.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
banner Titi Aur png
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.