Unde ți-ai dori să-ți petreci o noapte? (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Mi s-a întîmplat doar o dată sau de două ori să ajung în niște locuri atît de mizerabile încît să nu-mi pot petrece acolo nici măcar o noapte. La un moment dat, filmam pentru un documentar și trebuia să mai rămînem cîteva zile într-un orășel din Ardeal total lipsit de vreo infrastructură turistică, așa că am fost sfătuiți de către localnici să mergem la o pseudo-pensiune, adică la un afacerist local care avea niște camere în spatele unui atelier auto, de pe șosea. Adevărul este că există orașe în România unde chiar nu ai unde să dormi o noapte dacă într-adevăr ai o treabă a doua zi, „pe plan local”. Mi s-a mai întîmplat la Turnu Măgurele, unde singurul hotel al orașului era închis pentru renovare. Nu mi-a părut rău pentru că din poze arăta oricum foarte kitsch și din comentariile unor articole părea să facă parte din fieful lui Dragnea. Pînă la urmă am dormit în niște garsoniere de tip airbnb, într-un bloc comunist de patru etaje, în condiții decente, e adevărat, dar pentru 50 de euro, m-am simțit ca într-un cămin de nefamiliști. Un alt afacerist local deținea toate aceste blocuri, prin preajmă nu găseai, dimineața, nici măcar un automat de cafea funcțional, nici vorbă să-ți încropești un mic dejun, în schimb în fața „recepției” parcau una după alta niște mașini care costau mai mult decît blocurile respective și din care coborau niște domnișoare care veniseră „la serviciu”. N-am înțeles și nici nu-mi doresc să înțeleg ce se întîmpla, de fapt, acolo. 

Dar să revenim la pensiunea din Ardeal, din spatele atelierului auto. Ce-i drept, omul ne-a spus de la bun început că era o cazare fără pretenții și că în momentul acela avea „niște muncitori” care lucrau la o fabrică din apropiere, iar angajatorii nu aveau unde să-i plaseze în altă parte, așa că i-a luat el. OK, stăm cu muncitorii, cît de rău poate să fie? Și oricum nu aveam vreo alternativă. A fost foarte rău. Muncitorii au benchetuit și au behăit pînă după miezul nopții. Pe la ora două încă tropăiau și probabil vomitau pe hol, țuica din zonă îi terminase, eu nu pricep cum pot face un chef un grup de bărbățoi, într-un loc străin, fără să fie nuntă, cumetrie, fără femei, fără nimic, mai ales dacă merg a doua zi la muncă, așa cum făceam și noi, de altfel. Pe la trei s-au potolit, se mai auzea cîte-un „hăăi!” și „băăă!” de prin camere, cîte-un tînguit de manea în fază terminală, mi-am zis: uite că acum pot în sfîrșit să dorm! Cînd s-a făcut liniște, iar salteaua aluneca indecis într-o parte a patului, au început să se audă niște fojgăieli suspecte prin colțurile camerei, probabil că existaseră de la bun început, dar muncitorii, bravo lor, le acoperiseră. Era senzația aia teribilă de celulă de pușcărie – n-ai unde să pleci, n-ai unde să te ascunzi, de la baie pute și mai e și picătura intermitentă care te face la cap. La ora cinci dormeam în mașină, la șapte am contramandat filmarea și eram deja în drum spre București. Nu, chiar nu-ți poți petrece o noapte oriunde, în orice condiții. 

Dacă aș face un biznis turistic în România, probabil că aș organiza un tur al hotelurilor socialiste din orașele de provincie, reședințe de județ. Hotelul central, mîndria orașului, deseori în paragină sau în cel mai bun caz identic cu cel care a funcționat în urmă cu 40 de ani, de multe ori cu aceiași angajați, aceeași mochetă, aceeași faianță din baie. Culmea, dacă stați bine cu simțul olfactiv, e chiar același miros din comunism, nu îl veți găsi nicăieri în altă parte – e ușor jilav, stătut, igrasios, de țevi sparte care supurează în întuneric, de cabluri electrice rupte care fac scînteie, de treburi terifiante care se petrec în măruntaiele hotelului, e ca într-un soi de Brazil comunist (filmul lui Terry Gilliam a apărut în 1985), recognoscibil pentru toți cei care au prins acele vremuri. Indiferent ce „față” i-au dat, că au înlocuit ferestrele normale cu unele cu termopane, că au folosit odorizante occidentale, mirosul rămîne. În plus sînt mirosurile suprapuse ale tuturor corpurilor care au trecut vreodată pe acolo, iar tovarășii care veneau în delegații la „hotelul central” din astfel de orașe devin aproape o prezență fizică, te aștepți să le vezi geanta tip diplomat pe raftul cuierului care probabil că e tot cel de atunci. 

Să vă dau cîteva exemple. Hotel Gorj, Tîrgu Jiu. Am stat aici o singură noapte, în noiembrie, am fost singurii locatari ai hotelului, din fericire camerele erau semiîncălzite. Hotelul e un bloc turn în centrul orașului, urît, inutil, camera era la un etaj superior, cînd liftul arhaic pornea cu o hurducătură aveai senzația că te duce spre nicăieri, holurile lungi, pustii, cu o mochetă vag recondiționată care îți amortiza pașii, mirosul de clor de parcă undeva în apropiere ar fi existat un bazin de înot dezafectat, m-am simțit ca într-un roman de Agatha Christie. Un monstru de hotel defunct. Hotel Belvedere, Cluj. Pe vremuri, cel mai șic și mai occidental loc din oraș, cu piscină și restaurant cu panoramă. Nu înțeleg ce s-a întîmplat cu acest hotel, de ce a rămas atît de încremenit în timp, de cele mai multe ori îl asociez cu șederile mele la TIFF. Deci sejururi plăcute. Panorama e aceeași, însă hotelul în sine merită mai mult. Barul „de zi”, de pildă, care e mai mult închis, cu o angajată îmbrăcată în uniformă alb și negru, cu sticle cu băuturi „rafinate” înșirate una după alta pe niște rafturi, te transportă direct în anii ’80. Tot din anii ’80 sînt și ceasurile de la recepțiile din astfel de hoteluri care indică orele din marele capitale ale lumii – Londra, Paris, Tokyo, New York. Hotel Sarmis, Deva. Comunism pur, înduioșător. O firmă aurită care și-ar dori să prefigureze „luxul” din interior. Televizoare cu tub, mochetă grena, comodă din lemn cafeniu, reproduceri după pictori români deasupra patului – pasteluri și natură moartă. Am petrecut acolo tot o singură noapte, probabil la invitația Consiliului Județean pentru un eveniment local, aveam și cina asigurată la restaurantul hotelului, puteam să consumăm orice, dar să ne încadrăm în suma de 200 de lei. Eram singurii clienți, doar noi și ospătărița, o ardeleancă mămoasă, tot în uniforma regulamentară alb și negru, care abia aștepta să închidă și să plece acasă. Am comandat ceafă cu cartofi prăjiți – ce altceva? – și a trebuit să luăm două sticle de vin – Grasă de Cotnari, desigur – ca să reușim să cheltuim banii. A durat destul de mult să le bem. Hotel Cetate din Alba Iulia, cu restaurantul lui kitsch pregătit pentru nunți, botezuri și cumetrii mai de modă veche și cu muzică live în fiecare seară – un tip în pragul pensionarii care îl imita destul de bine pe Ion Suruceanu. Locuitorii orașului, adică albaiulienii, fredonau uneori pe stradă șlagărul „Ce seară minunată”, o dovadă că trecuseră cel puțin o dată, la vreo ocazie festivă, pe la restaurantul hotelului Cetate. 

Am petrecut nopți în astfel de hoteluri, însă niciodată nu a fost alegerea mea, dacă ar fi fost după mine aș fi ales o pensiune modernă și prietenoasă. Camerele nu sînt ieftine, costă între 50 și 100 de euro. Ar mai trebui să amintesc hotelurile cu nume de pietre prețioase din stațiunea Cap Aurora, de pe litoral. În anii ’80, niciodată nu găseai acolo bilete, erau hoteluri de ștabi, cu firme luminoase și gazon, cu camere cu balcoane mari cu vedere la mare. Acum oricine se poate caza la hotel Onix sau Safir, însă în general zac goale (și în regim all-inclusive), întreaga stațiune este un muzeu în aer liber al comunismului, ar trebui să se transforme într-un parc tematic.

Preferatul meu – care nu face parte, ce-i drept, din categoria hotelurilor comuniste – este Împăratul Romanilor din Sibiu. Este, se pare, cel mai vechi hotel din România, aflat în centrul istoric, reconstruit în 1895, care i-a găzduit de-a lungul timpului, printre alții, pe Josef al II-lea, Carol al XII-lea al Suediei, Johann Strauss, Franz Liszt. Elegant și grandios într-un sens desuet, la limita sublimă a kitsch-ului, aurit și plin de oglinzi, totuși perfect funcțional. Ador salonul de mic dejun de aici, somptuos, cu plafonul care se dă la o parte în zilele însorite, oferindu-ți un mic moment de bucurie neașteptată, de altfel este unul dintre puținele hoteluri din România unde, la micul dejun, se servește spumant de la gheață. O cameră costă un pic peste o sută de euro, mi-am promis că, la un moment dat, de ziua mea de naștere, voi petrece un scurt sejur aici în care să nu fac nimic, nici măcar să nu ies din hotel.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Bolid de lux, distrus într un accident rutier la Cluj  Două persoane au fost rănite  Foto ISU CLUJ jpg
ASF pregătește „cazierul” mașinilor implicate în accidente. Cine va avea acces la noua bază de date
Mașinile care au fost implicate în accidente rutiere ar putea figura într-o bază de date la care vor avea acces deopotrivă asigurătorii, poliția și RAR.
bucatarie pexels jpg
Șocant! Acest lucru din bucătăria ta este un focar de bacterii mai mare decât o toaletă! Îl cureți măcar?
Cât de bine îți cureți bucătăria? De câte ori pe an dezinfectezi borcanele de condimente? Dar buretele de vase, îl schimbi suficient de des?
Bucuresti foto Denis Grigorescu jpg
Cum este România promovată pe unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume de o mare scriitoare franceză
Pe aeroportul „Charles de Gaulle” din Paris, ca și în marile hoteluri din capitala Franței, România este promovată în această lună într-un mod inedit și foarte eficient.
Plajă pe brațul Kassandra din Halkidiki-Grecia - imagine aeriană Foto Porto Valitsa Resort jpg
Cât mai costă vacanța în Grecia, în 2025, la doi pași de România: „Am furat startul”
Află cât costă vacanța în Grecia în 2025, la doar câțiva pași de România, înainte de sezonul estival, cu ajutorul vloggerilor care au testat destinațiile preferate ale românilor din Halkidiki, chiar de Paște.
cazinou
Cum se impozitează câștigurile din jocurile de noroc în România și în UE. Ce țări nu îți opresc niciun bănuț
Veniturile din jocuri de noroc sunt impozitate diferit în statele membre ale UE, în România aplicându-se impozitarea progresivă în funcție de venit și de tipul de câștig, în timp ce unele țări le consideră câștiguri accidentale și nu le impozitează.
ciorba de fasole jpeg
Cum se prepară borșul de fasole după rețeta veche bucovineană. Secretele de care să ții cont
Borșul de fasole, sau „borș di fansuli”, cum îi spun cu drag localnicii din Bucovina, este unul dintre preparatele de suflet ale zonei, nelipsit mai ales în zilele de vineri și în perioada posturilor.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
O nouă cerință pentru chiriași: cazierul și contractul de muncă - Dezbatere virală
Odată cu creșterea sumelor investite în amenajarea apartamentelor de închiriat și pe fondul unor experiențe neplăcute cu chiriașii, din ce în ce mai mulți proprietari din România solicită acestora cazier judiciar și contract de muncă. Ce spun chiriașii și cât de legal este?
image png
Ce s-a ales de Diana Muscă, „Lizuca” din filmul Dumbrava Minunată: „Nu am niciun regret”
Diana Muscă, micuța actriță care a cucerit inimile publicului în rolul Lizucăi din Dumbrava Minunată, a rămas în memoria multora pentru acest rol.
iran jpg
Iranul sub sancțiuni: cum rezistă regimul de la Teheran după patru decenii de izolare internațională
De peste 40 de ani, Iranul trăiește în logica unei fortărețe asediate. Regimul islamic instaurat în 1979 a făcut din rezistența la sancțiuni o doctrină de supraviețuire și un instrument de propagandă.