Unde ți-ai dori să-ți petreci o noapte? (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Am dormit în multe camere străine de-a lungul timpului, în hoteluri de mîna a paișpea, dar și în cîteva de cinci stele, în pensiuni încîntătoare, unele descoperite absolut întîmplător, pe coclauri, dar și în stabilimente de pe marginea drumului, din orașe provinciale unde nu-mi imaginam că voi ajunge vreodată. Nu am mari pretenții, dorm aproape oriunde, nu mă interesează decît să fie curat și să existe o baie, totuși am observat că, după 40 de ani, crește subit nevoia de confort, apreciezi mai mult o cazare drăguță unde gazdele să te întîmpine cu prietenie, te interesează cît de tare e patul, ca să nu te trezești a doua zi cu șalele rupte, observi mici detalii care nu te deranjau înainte – calitatea prosoapelor, o pată de pe faianța din baie, faptul că lipsește uscătorul de păr, cît de subțiri sînt pereții, ca să nu-i auzi pe cei din camera de alături cum se ceartă, să ai o pernă cumsecade, ca să nu-ți aduci tu una de acasă. Așadar, devii mai chițibușar – pe banii tăi, e adevărat – și, în secret, tînjești uneori după lux și opulență, după confortul absolut.

Am ajuns într-un astfel de loc la un festival de film din Austria care avea loc într-o stațiune scumpă și de fițe. În primul moment nici nu ne-am dat seama în ce hotel fabulos am nimerit, ne-am cazat tîrziu în noapte, eram obosiți de pe drum, iar recepționerul, un austriac scorțos, trecut de 60 de ani, care vorbea o engleză corectă, dar fără nuanțe și fără zîmbete exagerate, ne-a căutat în niște registre de-ale lui, deși avea și computer la recepție, desigur, apoi ne-a înmînat ceremonios Cheia, care nu era un card din plastic, cum ne-am obișnuit cu toții, era chiar o bucată de metal care cîntărea vreo 300 de grame. „Aveți camera la primul etaj, în castel!” Da, era chiar un fost castel din care mai rămăsese doar un turn și acolo era camera, care depășea lejer ca dimensiuni un apartament de două camere dintr-un bloc socialist. Luaserăm în grabă din drum niște burgeri de la McDonald’s, mi s-a părut o impietate să mîncăm burgerii ăia într-o astfel de cameră, dar asta e, i-am mîncat, eram lihniți de foame. A doua zi, pe lumină, am deschis fereastră „castelului”, am văzut munții incredibil de verzi care ne înconjurau și m-am simțit ca într-o carte poștală ilustrată. Însă adevăratul spectacol se întîmpla în interiorul hotelului, la micul dejun, unde totul se desfășura conform unui întreg ritual. Pentru că era bufet suedez, desigur, am luat o farfurie de unde luau toți și am început să-mi pun în ea una-alta – dar nu, sărisem un pas important, exista un alt austriac scorțos, trecut de 60 de ani, care stătea la un pupitru și era un soi de maestru de ceremonii al micului dejun, așa că trebuia să treci mai întîi pe la el, să-i dai binețe și să-l lași să te conducă la o masă, deși cele mai multe erau goale, „Unde doriți, în restaurant sau pe terasă?”, și abia după ce te așeza el la masă și-ți ura poftă bună, puteai să te ridici din nou, să-ți iei farfuria din vraful de farfurii și să ți-o umpli cu ce-ți poftea inima (și aveai de unde alege, cred că nicăieri nu am văzut o ofertă mai inventivă și mai variată în materie de mic dejun, și credeți-mă, am ceva experiență cu mic dejunurile de hotel, e masa mea preferată dintr-o călătorie, am urît mic dejunul din Italia, alcătuit doar din patiserii dulci și cafea). Așa că, a doua zi, nu am mai făcut aceeași greșeală ca să nu-și piardă omul job-ul.

Simțeam nevoia să prelungesc micul dejun la infinit, de pe terasa hotelului aveai aceeași priveliște cu munții incredibil de verzi, în jur lumea era relaxată, așa cum sînt toți oamenii plini de bani de obicei, nu ridica nimeni vocea, nici un copil nu se tăvălea pe jos că vrea nu știu ce, maestrul de ceremonii păstorea o întreagă turmă de ospătari foarte drăguți și tineri care se perindau printre mese ca să vadă dacă totul era în regulă, aș fi putut să rămîn captivă în cartea aia poștală ilustrată la nesfîrșit.  

Timp de trei zile am urmărit modul cum desfășurau lucrurile în acel hotel – și pot să vă zic că funcționau ceas, fiecare știa ce are de făcut, exista o armonie desăvîrșită între angajații hotelului, cel puțin din perspectiva oaspeților, habar n-am acum care or fi fost problemele și rîcile dintre ei. Hotelul, clădirea modernă a lui, deci nu turnul de castel, era îmbrăcat de sus pînă jos în flori, ghivece cu flori peste tot, n-am văzut o mușcată ofilită și n-am înțeles cum supraviețuiau florile pentru că n-am văzut pe nimeni care să le ude. Le-or uda după miezul nopții, atunci cînd oaspeții dorm? – m-am întrebat eu. În ultima zi, așteptam mașina festivalului care să ne ducă la aeroport, în spațiul de relaxare din fața hotelului, și am văzut sosind o altă mașină. Era un McLaren ultimul model și din ea a coborît un șeic, chiar m-am gîndit atunci oarecum neîncrezătoare: uite, văd un McLaren, probabil că n-o să mă dau în viața mea cu el, și uite un șeic în carne și oase. Imediat a ieșit un angajat care a preluat cheia mașinii, șeicul s-a dus în treaba lui de șeic, să se relaxeze după o scurtă plimbare cu mașina prin împrejurimi, apoi au mai ieșit vreo cinci angajați, iar ăștia nu mai erau austrieci scorțoși, erau vreo doi filipinezi, un african, unii cu fețe mai mofluze de est-europeni, posibil să fi fost pe acolo și un român. Vreo doi făceau poze la mașină ca să se convingă că șeicul n-o zgîriase de vreun gard, ceilalți au început să o tot frece și s-o lustruiască cu niște șervete ca să strălucească, probabil că mașina aștepta un alt client în scurtă vreme și nu aveau timp să o spele. Uitîndu-mă la scena aia, am avut un mic moment de recul și m-am gîndit: oare chiar mi-aș dori o astfel de viață? Mi-aș dori să vin în fiecare vară la un astfel de hotel ca să mă relaxez, să stau în camera de castel și să mă plimb cu McLaren-ul? Asta m-ar face fericită? Mi-au trecut prin minte cîteva imagini cu sărăcia autohtonă, dar și cu cea din țările mai subdezvoltate decît a noastră, cu angajați din Europa de Est exploatați de patroni, cu căpșunari, cu copii subnutriți din Africa etc., după care mi-am revenit și mi-am zis: normal că mi-aș dori! Micul dejun era absolut genial. Hai să nu fim ipocriți!

La polul opus, îmi amintesc de o noapte pe care mi-am petrecut-o în orașul Lugoj, în tranzit. Ne întorceam de la Timișoara, plecaserăm tîrziu, șoferul era mahmur și obosit, petrecuserăm zdravăn cu o noapte în urmă și am decis să ne oprim. Nici nu mai știu dacă exista booking pe vremea aia, dar ne-am oprit la primul motel care ne-a ieșit în cale, un soi de motel pentru TIR-iști, într-o zonă industrială aflată în părăsire. Ne-a atras atenția semnul de pe marginea drumului pe care scria Cazare și o săgeată roșie înspre dreapta. Hai să vedem, cît de rău poate să fie? Am găsit aici un tip mic, chel și bîlbîit – patronul?, un angajat? –, care stătea la recepție, pe un scaun, în semiobscuritate, și se uita apatic la știrile PRO TV. Aveți camere? Avem. Locul părea de-a dreptul părăsit. Dar ceva de mîncare puteți să ne faceți? Pot să vă fierb niște polonezi – zice el. Sînt buni și polonezii, dar nu puteți să ni-i faceți la grătar? Da, se poate – zice el și oftează. Și niște cartofi prăjiți oare se poate? – insist eu. Pe lîngă polonezi, știți... Da, se poate. Știam eu că ardeleanul nu te refuză, în Regat ăsta mic și bîlbîit ți-ar fi zis deja să-ți vezi de drum. Omul a mai oftat încă o dată din toți rărunchii și s-a dus la bucătărie ca să curețe cartofi. N-o să uit niciodată cina aia de pe „terasă”, căci stabilimentul avea și așa ceva, o curte mică, cu două mese din lemn, plină de anvelope, probabil că acolo încă funcționa o Vulcanizare, și cu miros de ulei de motor, cu nici o perspectivă, nici un munte verde în fața ta, nici un McLaren, doar un gard de tablă jupuit. Polonezii cu muștar și berea au fost ce trebuie, cartofii prăjiți au fost minunați. Am dormit buștean într-o cameră minusculă, în așternuturi care păreau curate, dar un pic jilave, probabil că acolo TIR-iștii or fi tăvălit niște curve, dar nu avea nici o importanță. Ne-am trezit la 8, perfect odihniți, nici o senzație nu se compară cu aceea de a te trezi fresh într-o cameră străină. În fond, viața nu este decît o călătorie.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

bank
O bancă ungurească vrea să reintre în România la foarte puțin timp după ce și-a vândut filialele
O bancă ungurească vrea să reintre în România la foarte puțin timp după ce și-a vândut filialele, anunțul fiind făcut chiar de președintele instituției financiare în cadrul Adunării Generale a Acționarilor care a avut loc la Budapesta.
BeFunky collage (12) jpg
Momentul care l-a emoționat pe Nicușor Dan la dezbaterea electorală: Ce l-a întrebat fiica lor înainte de alegeri
În cadrul dezbaterii electorale organizate luni seară de Digi24, un moment emoționant a fost oferit de soția lui Nicușor Dan, care a intervenit în secțiunea dedicată susținătorilor pentru a împărtăși o discuție care ar fi avut loc în familie.
image png
Cum arată în prezent Toma, băiețelul adoptat de Horia Brenciu. Fotografia care a topit inimile fanilor
Horia Brenciu, pe lângă cariera solicitantă, are grijă să își rezerve mereu timp pentru a-l petrece cu familia sa. Recent, cântărețul a postat o fotografie cu Toma, băiețelul pe care el și soția sa, Alice Dumitrescu, l-au adoptat acum ani în urmă. Cât de mare și de frumos a devenit băiețelul care le
padure tropicala jpg
Singurele animale din lume care pot detecta explozibilul. Românii se feresc mereu de ele
V-ați întrebat vreodată care dintre ele pot detecta explozibili? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă — este vorba despre albine.
Crin Antonescu și Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ceartă cu animale între Crin Antonescu și Nicușor Dan: „Eram pui de rechin în anii '90?” „Ați fost șeful rechinilor imobiliari"
Broaștele, rechinii (imobiliari) și urșii au fost invocați de Nicușor Dan și Crin Antonescu într-un schimb dur de replici avut în timpul dezbaterii electorale organizate luni, la Palatul Cotroceni.
Regele Carol al II-lea la ceferiadă
Cum se pune la cale o afacere de corupție sub Carol al II-lea
Din documente, dacă nu chiar prin copy paste, Eugen Barbu descrie în „Incognito” o afacere de corupție din vremea Regelui Carol al II-lea, inițiată și gestionată de camarila regală.
cat 6485361 1280 jpg
De ce fură pisicile obiecte din casă? Explicația te va uimi
Dacă ai găsit vreodată șosetele preferate sau chiar lenjeria intimă lipsind misterios din casă, nu te grăbi să suspectezi un alt membru al familiei — vinovatul ar putea fi chiar pisica ta!
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Reacția lui Crin Antonescu, întrebat dacă Dragnea ar fi avut dosar, în cazul în care el ar fi fost preşedinte
Crin Antonescu a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de Digi24 la Palatul Cotroceni, că nu a generat și nu va genera niciun dosar politic, subliniind că dosarele penale trebuie să fie instrumentate exclusiv de justiție.
Un ieșean s-a filmat răstignit pe cruce, tras de o mașină
S-a filmat răstignit pe cruce, tras de BMW. După momentul viral a ajuns în șanț: „Vreți să vedeți prostie”
Un ieșean a devenit viral pe rețelele sociale după ce s-a răstignit și s-a lăsat tras de un BMW. La câteva zile după ce a publicat videoclipul, a fost implicat într-un accident rutier grav, automobilul fiind parțial distrus.